Sto godina strave i užasa (12)
Freaks 01 S

Photo: IMDb

Freaks (1932): Remek-delo koje još uvek šokira

Nakon 1931. godine horor film je pronašao svoje mesto na velikom platnu, pa su narednih godina uloženi značajni napori u razvijanje žanra. Rodila su se razna nova čudovišta, a oživela su i neka stara –  Boris Karloff je, na primer, odigrao Imhotepa u filmu The Mummy, a Carl Theodor Dreyer je režirao Vampyr – film koji i danas privlači pažnju publike, ali i kritičara.

Najviše pažnje je ipak privukao film Freaks, a mnogo je onih koji tvrde da je i danas tabu. Jedinstven je među svojim filmskim vršnjacima, kako zbog fotografije, tako i zbog uznemirujuće mizantropije koja izbija iz njega. Iako eksploatiše pojedine grupe ljudi, ovaj film je istinsko umetničko delo – priča o autsajderima koji se ne osećaju dobro u odnosu na društvo koje ih okružuje.

Film prati dvoje glavnih junaka – Cleopatru i Hansa. Putuju sa cirkusom i planiraju da se venčaju. Cleopatra nastupa na trapezu, Hans je sporedna atrakcija. Ispostavlja se da je trapezistkinja za njega zainteresovana zbog novca, pa sa svojim istinskim ljubavnikom planira ubistvo. Tu počinje horor koji se grana u nekoliko smerova, čemu doprinose i naturščici koji su i u pravom životu nastupali u cirkusu. Iz toga proizilazi i najjača poruka – društvo uvek demonizuje one koji se razlikuju, a posebno one čija se različitost vidi golim okom.

Godina je bila plodna kada je horor film u pitanju, pa bi trebalo obratiti pažnju i na filmove Vampyr, The Mummy, The Old Dark House, Island of Lost Souls, The Most Dangerous Game, te White Zombie.

Oceni 5