Božićni poklon za Eltona Johna
Freddie1

Photo: Pink News

Freddie Mercury: Poslednji dani

Mercury je od posledica AIDSa preminuo u 45. godini života, a u decenijama koje su prošle od njegove smrti mnoge poznate ličnosti su podelile potresne priče o poslednjim danima života ovog velikog umetnika. Elton John, jedan od njegovih najbližih prijatelja, pisao je o tome kako je Freddie proveo poslednje dane, a priče su se pojavile u knjizi Love is the Cure: On Life, Loss, and the End of AIDS, koja je objavljena 2013. godine.

John je , između ostalog, napisao i koliko mu je teško palo kada je saznao da Mercury boluje od AIDSa. Dijagnoza je uspostavljena još 1987, a pevač je bolest krio sve dok je to bilo moguće. „Video sam šta je ta bolest učinila mojim drugim prijateljima“, piše John, „Pa sam tačno znao šta čeka Freddija. A znao je i on – znao je da dolaze agonija i onda smrt“.

Freddie je nastavio da nastupa čak i kad mu se zdravlje znatno pogoršalo, tako da je više vodio računa o drugima čak i tih poslednjih dana. Na Božić 1991. godine, malo nakon što je Mercury preminuo, Elton John je dobio poklon – sliku čiji je autor britanski impresionista Henry Scott Tuke, njegov omiljeni slikar. Bila je upakovana u jastučnicu, a u poruci je pisalo za “Sharon” od “Meline”, što su drag queen imena koja su jedan drugom dali nekoliko godina pre toga, a u nastavku je stajalo: „“Dear Sharon, I thought you’d like this. Love, Melina. Happy Christmas.”

„Imao sam 44 godine u tom trenutku“, priča John, „I plakao sam kao malo dete“.

Oceni 5