EURO 2020.
Alianz1

Photo: Wikipedia

Fudbal, duga i homofobija

Zbog sve češćih homofobičnih incidenata u Mađarskoj, Nemačka je rešila da u znak protesta Allianz arenu u Minhenu pretvori u veliku dugu, a uoči utakmice između Mađarske i Nemačke tokom EURO 2020.

Naime, u Mađarskoj je nedavno zabranjena „gej propaganda“, a u pitanju je zakon koji podseća na one koji u Rusiji i Poljskoj postoje već neko vreme. Analitičari ističu da se na taj način skreće pažnja s drugih političkih pitanja, čime se nanosi velika šteta LGBTIQ+ zajednici u ovoj zemlji. Zakon će imati veliki uticaj i na medije, budući da neće moći da se govori o ugrožavanju prava jedne manjine, što će LGBTIQ+ osobe gurnuti u nevidljivost iz koje se teško izlazi.

UEFA je odbila da odobri dugine boje na Allianz areni, uz komentar da bi to bio politički čin. U saopštenju se ističe da su rasizam i homofobija mrlje u društvima širom sveta, ali je UEFA politički i verski neutralna, pa ne sme da reaguje.

Istina je da arena neće pokazati podršku na dan utakmice, ali je UEFA predložila da se to dogodi na Dan ponosa - 28. juna.

Oceni 5