TV serija: „McMafia“ (BBC/AMC, 2018)
Maffia 04 S

Photo: AMC

Gangsteri u bankarskim odijelima

Čega Velika Britanija ima u izobilju? Kiše i vjetra? Svakako. Problema, pogotovo nakon BREXIT-a? Definitivno. Indijaca i Pakija? Bez sumnje. Ruskih oligarha? K’o u priči… Posljednjih godina nakotilo ih se u Londonu k’o govana, predvođenih Romanom Avramovičem, većina njih prisiljena napustiti majčicu Rusiju jer se nisu slagali s Putinom ili su ih izgurali konkurenti u okrutnoj ruskoj inačici „Igre prijestolja“ prema kojoj je Martinova saga obična priča za uspavljivanje djece. (Zanimljivo je kako velika većina tih Rusonja za svoj egzil izabire upravo London umjesto, štajaznam, španjolske ili Azurne obale ili Floride..)

U takav nas milje uvodi i nova britansko-američka koprodukcija „McMafia“, zajedničko čedo BBC-a i AMC-a. Glavni lik serije, mlado i naočito momče Alex Godman (James Norton), izdanak je jedne takve posrnule oligarhske obitelji čiji je stari Dimitri (Aleksey Serebryakov) morao pobjeći iz ljubljene Moskve nakon što ga je iz igre izbacio konkurent Vadim Kalyagin. Stari je sjena čovjeka koji je nekad bio, razvalina duboko umočena u votku i nostalgiju prema majčici Rusiji (uvijek govori na ruskom i pizdi kada mu se uzvrati na engleskom), a Alex je potpuno drugačiji: načinjen od najkvalitetnijeg štofa, odmalena pripadnik zlatne britanske mladeži, školovan u najboljim i najskupljim školama Britanije i Amerike i potpuno asimiliran u svoj britanski identitet. Alex je upravitelj jednog dosta uspješnog hedge fonda, ide mu dobro, a ima i trofej za pokazati u socijalnim prigodama: prekrasnu curu Rebeccu, rasnu Britanku. Što se posla tiče, potpuno se odmaknuo od obitelji i ne želi imati ništa s njima.

Ali, jebiga… Crna ovca obitelji Godman je mlađi Dimitrijev brat Boris koji se i u egzilu nastavio baviti mutnim poslovima, no počinio je veliku grešku kada je dao ubiti Vadima a ovaj se izvukao, pa je Boris taj feler platio glavom (sofisticirana plastična bomba pokazala se manje učinkovito rješenje od starog, dobrog nožića za kavijar). Alex je u tom trenutku bio kod strica i za pizzinu dlaku je izvukao živu glavu i neizrezbaren vrat, no shvaća da je Vadim krenuo u lov na njegovu obitelj.

Obzirom da od matorog alkosa nema nikakve koristi, on je prisiljen uvući se u sumnjive poslove i sklapa savez s izraelskim bogatunom Semiyonom Kleimanom da se osveti Vadimu tako što će ga udariti tamo gdje će ga najviše zaboljeti – po novčaniku. Alex počinje preko svog fonda isplaćivati poveće svote za podmićivanje mutnih tipova diljem svijeta (policajaca, carinika, lučkih vlasti, manje više svakoga tko hoda i diše zrak) kako bi Vadima izbacili iz igre.

Serija je odmah najavljena kao svojevrsni nastavak „Night Managera“ i sličnosti svakako postoje. Prva je gore spomenuto udruživanje BBC-a i AMC-a, druga je uzimanje zgodnog, fetivog Britanca u glavnoj ulozi koji protiv svoje volje biva uvučen u veliku svjetsku intrigu; tu su i brojne egzotične lokacije diljem svijeta preko kojih priča jurca tamo-amo poput podivljalog Pacmana itd. Sam naslov djeluje poput naziva nekog skeča Monty Pythona, no u pitanju je ozbiljna rabota, fikcionalizirana doduše ali utemeljena na stvarnim događajima koje je engleski novinar Misha Glenny opisao u istoimenoj knjizi iz 2008. koja se bavi organiziranim kriminalom i korporativnom korupcijom diljem svijeta. A ako se pitate otkud taj naziv, to se otkriva kroz razgovor Alexa i Semiyona koji kaže: “Zašto je McDonald’s uspješniji od Burger Kinga? Zato što ga ima više, svugdje se infiltrirao i potkopao svoje rivale”. A to je manje-više ono što i oni žele napraviti s Vadimom.

Meni osobno u cijeloj priči „McMafie“ ima i dosta elemenata iz legendarnog „Kuma“ Francisa Forda Coppole (odnosno knjige Maria Puza). Tu je taj mladi momak koji ima svoj život i ne želi se miješati u obiteljske mafijaške poslove, no okolnosti ga natjeraju da preuzme taj biznis. Matori Dimitri (Serebryakova smo gledali prije nekoliko godina u genijalnom ruskom filmu „Levijatan“) podsjeća na starog Kuma Branda nakon atentata, tu je i supruga Oksana koja zatvara oba oka (pa i treće) pred muževim nepodopštinama i glumi brižnu suprugu koja je uvijek spremna pomoći, ali ispod te fine fasade viri sto vragova – Maria Shukshina jedna je od najboljih ruskih glumica, a scena iz treće epizode kada otkriva da ju je bolesni Dimitri varao jedna je od najboljih u seriji. Nesretni Boris mu ga dođe kao Fredo iz „Kuma“ – crna ovca obitelji i sitni gangsterčić koji je zagrizao veći komad kruha nego što ga može progutati. Rebecca, posh cura iz britanskog visokog društva ekvivalent je Kay Adams, ženi Michaela Corleonea itd.

OK, ovo nije „Night Manager“ i sumnjam da će postići njegov uspjeh, ali je vrlo zanimljiva: odlična gluma, uvjerljiv scenarij i taman potrefljen odnos drame i akcije njezine su jake strane, a treba spomenuti i sjajnog Nortona koji po meni ima čak i jaču karizmu od Toma Hiddlestona. Otrovni britanski mediji već su pisali kako je „McMafia“ zapravo Nortonova audicija za sljedećeg Jamesa Bonda i momak ima sve potrebne atribute: tijelo koje redovito viđa teretanu, ali i koje odlično izgleda u svečanom odijelu.

A poznato je da producenti filmova o Jamesu Bondu insistiraju da Bond bude Britanac i da odlično izgleda u svečanom odijelu. Što je, pretpostavljam, i jedini razlog zašto je sirovina Daniel Craig dobio tu ulogu sa svojim „profinjenim“ izgledom zidara iz Glouchestera…

Ono što je nama možda najzanimljivije od svega je to što se serija najvećim dijelom snimala u Londonu ali i u – Hrvatskoj. Neke važne scene snimane su na groblju Mirogoj koje imitira rusko groblje, atentat na Vadima snimljen je u riječkim Pećinama, bolnica u kojoj se Vadim oporavlja je KB Dubrava, zagrebački aerodrom Pleso glumi praški aerodrom, a najveća bomba, i valjao sam se od smijeha kad sam to vidio, je ogroman znak Konzuma koji se vidi u staklu automobila dok se vozi ulicama – Tel Aviva! Nisam siguran znaju li autori serije u kakvim se dubiozama Konzum nalazi, ali zar nije simptomatično da je Todorić izgubio svoje poslovno carstvo poput ruskih oligarha, i skrasio se ni manje ni više nego u Londonu. Možda je u pauzi između pisanja svojih blogova imao vremena surađivati na seriji kao stručni savjetnik?

Serija će biti bliska nama u Hrvatskoj i po svom realnom prikazivanju mita i korupcije te načina na koji tokovi novca putuju diljem svijeta, od klika mišem iz nekog londonskog ureda, preko banaka na Kajmanskim otocima, do smeđih omotnica punih neke konvertibilne valute koje se dilaju od ruke do ruke. I, zloban kakav jesam, ne mogu se ne nasmijati na frazu koja će definitivno obilježiti ovu seriju, a koju Alex izgovara prije svog prelaska na mračnu stranu: „Ja sam bankar, ne gangster“. Jebote, pa upravo ti takve sorte danas su najveća mafija na svijetu. I to legalizirana…

Preporučujem vam da svakako bacite oko na ovu seriju i da se pripremite jer kad vidim što nam sve najavljuju za ovu godinu, od novih do tekućih serija, trebalo bi dati otkaz na poslu kako biste imali vremena sve to odgledati…

* Sa dozvolom autora tekst prenosimo s njegovog bloga

Oceni 5