Beleške iz Moneove kuhinje (6)
supa

Photo: www.thehungryhounds.com

Garbure i kraljevska supa

Garbure

Može se provesti dan oko ovog jela. Blanširajte u kipućoj vodi jedan lep veliki kupus, zatim ga kuvajte četvrt sata. Pošto ga ocedite, isecite ga na tanke kriške. U namazanoj zemljanoj posudi poređajte kriške bajatog hleba, potom sloj kupusa, zatim sloj nastruganog sira. Nastavite sve dok ne bude utrošen čitav kupus. Završite slojem sira.

Nalijte sa 3 ili 4 kutlače bistre goveđe supe. Stavite u rernu i ostavite da porumeni, otprilike četvrt sata. Jelo poslužite u posudi u kojoj se spremalo, a bujon odvojeno u supijeri. Ovo jelo se može pripremiti i s povrćem iz supe izgnječenim viljuškom ili s nekim drugim povrćem.

Kraljevska supa

Potrebno je: dva žumanca, jedno celo jaje, nešto masnijeg bujona.

Umutite dva žumanca i celo jaje bez pene (kao za omlet), posolite i dodajte pola šoljice bujona. Pomešajte i sipajte u manju posudu (smesa ne treba da pređe 2 cm visine). Stavite je u drugi sud s toplom vodom i pecite u umereno zagrejanoj rerni sve dok ne dobijete čvrstu, ali ne i rumenu „palačinku“. Ostavite je u tom stanju da se ohladi. Za vreme pečenja zagrejte proceđenu goveđu supu. Isecite „palačinku“ na kockice i stavite ih u supijeru u kojoj se nalazi konsome.(1)

(1) Proceđena, bistra goveđa supa.

Oceni 5