In memoriam: Jovo Divjak (1937 - 2021)

General ili srodstvo po ljubavi

Adivj 01 S
Otišao je Jovo Divjak, vojnik široko lica i smirujućeg osmeha, čovek koji je komandovao odbranom zlostavljanog grada, vlasnik neiscrpnih rezervi ljubavi i tolerancije; sebe je smatrao “tek jednim” od brojnih Sarajlija, oni njega za svog najbližeg; pozdravljali su ga svakog dana, želeći da baš sa njim podele uspehe i brige, da mu stegnu ruku, da dotaknu hodajuću istoriju i vrate sećanje na teške, nezaboravne dane. Ko je s Jovom Divjakom prošetao bar komadom Ferhadije, od Vječne vatre ka Čaršiji, upoznao je jednu od najdužih ulica na svetu. Tuguje Sarajevo, onako kako je, nažalost, naviklo da žali najbliže. U Beogradu tuguje ona Srbija koja se, rečima Radomira Konstantinovića. “ne miri sa zločinom”

Natrag na tekst

Komentari

Generale,pozdrav domovini!

Covjeka,generala,poliglotu,poznavatelja umjetnosti i humanistu,pozdravlja gradjanka Sarajeva i gradjanka BiH,i to, otvorenog dlana,u visini srca, kako je urezano u mramorovima,odnosno,steccima bosanskim ,točno onako kako je Divjak predlagao da bude pozdrav bosanske vojske.Nije prihvaceno,ali je upamćeno. Mirno,generale,nema više boli.
agnesa.H 09.04.2021, 13:59:51

Ime ti je cast,generale!

Jovo Divjak bio je najčasniji srpski oficir u ovom ratu, „jedini srpski general na pravoj strani još od 1945“, kako je napisao Boris Dežulović. Čitav život proveo je Jovo Divjak na pravoj strani, pa je na njoj ostao i u ključnom, sudbinskom trenutku na početku devedesetih godina prošlog veka. Pukovnik Divjak u to vreme radio je u Teritorijalnoj odbrani i predavao u Vojnoj školi u Sarajevu. Kada je video da JNA 1991. godine naoružava srpske paravojne formacije predao je oružje Teritorijalnoj odbrani BiH, da ne bi završilo u rukama budućih ubica civila. Zbog tog „zločina“ Vojni sud JNA osudio ga je na devet meseci zatvora. Slobodan Milošević i njegove sluge predvođene Radovanom Karadžićem planirale su da ogromnu vojnu mašineriju usmere protiv nenaoružanog stanovništva. Ratovanje sa protivnikom koji nije baš potpuno goloruk nije ulazilo u njihove planove. Obično se kaže da je Divjak napustio JNA i kasnije se priključio Armiji BiH, ali to nije sasvim precizno. Nije Divjak napustio JNA, nego je JNA napustila njega i stavila se pod komandu zločinaca i masovnih ubica, izdajući tako sve ono što se zavetovala da će štititi. JNA je postala zločinačka armija koja ruši gradove, ubija žene, decu i starce, puca po nenaoružanim, nemoćnim ljudima i iživljava se nad slabima i nevinima. U takvoj osramoćenoj vojsci pošten čovek više nije imao šta da traži. Jovan Divjak položio je, ujevićevski rečeno, „ispit savjesti“ u trenutku kad je savest bila retka ptica u SMB sredini. Tako je Jovo Divjak postao branitelj Sarajeva, simbol herojske odbrane grada od Karadžićevih i Mladićevih ubica koji su 44 meseca satirali sve što im se našlo u vidokrugu. Tomislav Markovic,Tacno.net
agnesa.H 09.04.2021, 14:07:01

Rečima Jovana Divjaka: “

“Srećan sam čovek! Duboko svestan da su te, nažalost ratne godine u Sarajevu, zapravo zvezdani trenuci moga života. Srećan sam da sam bio i ostao na ljudskoj obali života”. Zaplovio je Jovo Divjak Haronovim čunom sa ljudske obale života, otisnuo se na poslednje putovanje, ostavljajući nam u amanet da tu obalu sačuvamo od poplave zla, baš kao što ju je i on čuvao. Neka mu je laka zemlja bosanska koju je toliko voleo." Tomislav Markovic Tacno.net
agnesa.H 09.04.2021, 14:11:39

A kako komentatori ni mukajet,

na nekoliko tekstova povodom smrti JovanaDivjaka,nisu u stanju napisati makar ona tri slova,moram primijetiti da ne prepoznaju ni humanizam ni kosmopolitizam.Da ne prepoznaju dobrog covjeka,koji je u vremenima zla odabrao stranu.Ta je strana BiH. Zasto tako ,sutnjom reagirate,pitajte se sami.Tko ste,i što ste.
verena.B 10.04.2021, 21:41:15


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar