Dosije: Tako je govorio Milorad Dodik
Konfer 12 B

U svemu navijam za Srbiju, pogotovo kad igra protiv Bosne i Hercegovine: Mile Dodik, iskren

Photo: Marko Matić/XXZ

Genocida u Srebrenici je bilo, jer ga nije bilo

“Naročito nismo zainteresovani za otvaranje platnog prometa koji su prekinuli upravo Milošević i Šešelj. Prekid platnog prometa omogućio nam je stabilizaciju ekonomskih prilika u RS.”
(01. septembar 1999, “Blic”)

“Milorad Dodik Kao izabrani predstavnik građana Republike Srpske imam puno pravo da vas u ime tih građana i u svoje ime zamolim da nas poštedite svog daljeg angažmana po bilo kom pitanju koje se tiče RS. Vi ste bili i ostali primer kako ne treba da se ponaša međunarodni zvaničnik u kompleksnim i osetljivim situacijama, te ste svojim ponašanjem zaslužili epitet neprijatelja RS i Srba kao naroda.”
(26. decembar 2006, "Beta", u otvorenom pismu Doris Pak)

“Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica”
(2007. godina, FaceTV, emisija “Centralni dnevnik”)

*
“Moj sin je u Sarajevu bio samo jednom, na koncertu Bijelog dugmeta. Ali mlada generacija u Republici Srpskoj zaista Sarajevo doživljava kao Teheran. Manje verskih manifestacija sam viđao u nekim čisto islamskim zemljama nego u Sarajevu. Ima jedna zanimljivost – mladi u Banjaluci ga zovu 'bliskoistočno' Sarajevo. Da li zato što ih asocira na Bliski Istok, ili zato što je blizu srpskog Istočnog Sarajeva, procenite sami. “
(18. mart 2007, "Kurir")

“Ako volite Srbiju, onda volite i Guču – to se ne razdvaja, ovde je mesto spajanja.”
(13. avgust 2007, “Dnevnik”)

“Čovek [Miroslav Lajčak] je umislio da je vanzemaljac i misli da može da radi šta hoće. “
(24. oktobar 2007, "Glas javnosti", o izmenama Zakona o Savetu ministara BiH)

“Imajući u vidu specifičnu političku pa i moralnu težinu same Srebrenice i činjenice da postoji značajna pažnja međunarodne javnosti vezana za Srebrenicu, mislimo da bi to bilo fer i mogući način za rješavanje ovog pitanja”.
(2008. godina) 

“Nijednog mafijaša iz Republike Srpske nema da nije blizak radikalima. Njima pripada crni svijet, nemaju druge politike nego samo da lično vređaju.”
(31. januar 2008, TV "B92", završni miting Borisa Tadića na beogradskom Trgu republike)

Prekodrinska ljubav: Dragoljub Anđelković Karanfil i Milorad Dodik, okupljeni

“Javni nastupi Mesića ne čude jer su nam još sveža sećanja na njegovu ratnohuškačku politiku koje se, očigledno, nije okanio. Za utehu je činjenica da njegovo zlonamerno uplitanje u unutrašnju politiku RS i BiH nema nikakav kredibilitet, jer je Mesić političar koji odlazi i koji pripada prošlosti.”
(10. oktobar 2008, "Tanjug")

“Međunarodna zajednica je potcenila i ponizila Srbiju priznavanjem Kosova. Problem Kosova i dalje postoji, treba insistirati na nastavku razgovora, ali ih ovog puta bazirati na zahtevu da sever Kosova ostane u Srbiji. Ostali deo neka se pripaja kome hoće.”
(08. januar 2009, "Večernje novosti")

“Meni često dođu stranci sa Zapada i kažu 'ja volim Bosnu'. Evo, ja ne volim Bosnu.”
(28. oktobar 2009, "Kažiprst" Radija "B92")

“Svi smo vidjeli na koji način se brani /nekadašnji član ratnog predsjedništva BiH/ Ejup Ganić i slični. One koji su ubijali Srbe, Bošnjaci nazivaju ratnim herojima, a, s druge strane, mi Srbi kažemo da svi oni koji su iz našeg naroda počinili zločine, treba da idu u Hag i budu procesuirani"
(april 2010. godine)

“Ne mogu nerođena srpska djeca biti kriva za nešto što je bilo prije deset-petnaest godina. Ne mogu i neće biti. I nije bio genocid ovdje. I nećemo prihvatiti da je bio genocid. Više je Bošnjaka tih mjeseci izašlo iz Srebrenice i otišlo putem Tuzle i Sarajeva, nego što ih je ovdje poginulo. To onda nije genocid, takav je argument! Bošnjački narod je imao tešku istoriju. To je isto tako pošten narod. Ali uvijek su bili loši prema nama Srbima kada su imali loše političke opcije“
(2010. godina, predizborni skup u Srebrenici)

“Sada odjednom ukidanje OHR [Kancelarije visokog predstavnika] nije uslov za EU. Kome sad da verujemo kad nas ovako bezočno varaju? Šta je istina ako su jedno pričali pre šest meseci a sada pričaju drugo? Jedna od te dve tvrdnje je bila laž, neka kažu koja. I zašto im je neugodno što smo ih uhvatili u laži? Zašto da ćutimo? Zašto da ne kažemo da su nas slagali da BiH ne može da aplicira sve dok postoji OHR, a sada im OHR više nije problem? Samo da bi se dodvorili muslimanskoj strukturi u Sarajevu!”
(22. novembar 2010, "Večernje novosti")

Bosna i Hercegovina ne izaziva mi nikakav drugi osećaj osim gađenja: Mile Dodik, želudačna reakcija

“Moje ponašanje oko Kosova je veoma jasno i ja sam pokazivao i dokazivao. Što se tiče tog famoznog Frida, on se i pokazao kao jedan petljanac i lažov koji je na mnogim mestima pokušavao da progura nezavisnost Kosova. Nikada sa tim Fridom nisam razgovarao nasamo, nikada mu to nisam rekao i nikada ne može da nađe svedoke o tome.”
(30. novembar 2010, "B92")

“"Činjenica je da se Srebrenica dogodila na kraju vojnih operacija tokom rata i da je u osnovi imala sam Jasenovac i činjenicu da se o tome nije govorilo"
(2011. godina, Konferencija posvećenoj genocidu počinjenim nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj)

“Dobro je što preko "Vikiliksa" dobijamo potvrdu za većinu stvari koje smo znali, a da i nismo čitali njihove depeše. Ukoliko se odlučimo da pišemo o njima, njihovim ponašanjima, stavovima i navikama, bojim se da će naše štivo biti čitanije, a oni daleko lošiji momci nego što smo mi u njihovim depešama.”
(08. april 2011, "Tanjug")

“Predstojeći referendum nije referendum o statusu, ali nikada nećemo isključiti pravo da RS u jednom trenutku održi takav referendum. Referendum je ovde problem kao čin i pravo, jer mogli smo da raspišemo i referendum o klimatskim promenama i da nam se to pravo ospori. Naš zakon o referendumu je uvažio najbolje pravne tekovine EU, a nama se spori pravo da imamo referendum.”
(29. april 2011, "Pres", na skupu "Republika Srpska - referendum kao izazov")

“Ja nemam emociju da navijam za Bosnu i Hercegovinu, ne doživljavam to kao svoju reprezentaciju. Kao svoju reprezentaciju doživljavam Srbiju i volim što imamo Novaka Đokovića, i u svemu navijam za Srbiju. A pogotovo kad igra protiv Bosne i Hercegovine.”
(09. maj 2011, "Utisak nedelje", na konstataciju da "nije želeo da navija za fudbalsku reprezentaciju BiH u kvalifikacijama za Južnu Afriku, za razliku od Borisa Tadića")

“Politički cilj RS je da se odbrani od dominacije Turaka na ovom prostoru i neoosmanizma koji više niko i ne krije.”
(25. jun 2011, "Večernje novosti")

Crna četvorka: Gojko raičević, Branko Radun, Dragomir Anđelković i Milorad Dodik

“Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ne može biti perjanica antifašističke borbe kada je njegov otac Alija Izetbegović bio u Handžar diviziji.”
(27. jul 2011, “Tanjug”, povodom 70 godina od ustanka protiv fašizma u BiH)

“Ne samo Beograd, već i Banjaluka, bi trebalo da pozovu sve Srbe sa severa, ali i sa juga Kosova, koji žele da se isele da dođu u Srbiju i RS gde će im biti omogućeno besplatno zemljište.”
(26. oktobar 2011, "Danas")

“Vi ste iz Beograda svi poludeli za Sarajevom. Sarajevo nije ono koje je bilo pre rata. U Sarajevu danas živi 98 odsto muslimana.Ovde sada postoji sasvim druga realnost, a jedna od tih realnosti je da u Sarajevu, po istraživanju Helsinškog odbora, živi 1,2 odsto Srbi. Tog multietničkog Sarajeva nema, nisu Srbi otišli iz Sarajeva zato što im je bilo lepo.”
(02. novembar 2011, "B92")

“Ja sam radostan, jer je iza nas važan događaj. Hajde da se radujemo jer smo pobedili sebe.”
(02. decembar 2011, "Kurir")

“Evropski put je neka vrsta škole u kojoj nisu izbačene batine kao način vaspitanja i veoma često smo videli batinu Evrope. Ali, nije ta batina da bismo bili bolji, već poslušniji.”
(16. decembar 2011, "Blic")

“Ako je glavni diplomata ove Evrope ratni huškač Jelko Kacin, onda ja odbijam takvu diplomatiju i takvu Evropu. A da pokušavamo da promenimo Jelka Kacina i slične? Pa, to je glupo u startu. Lično sam mu zabranio i da ulazi u RS.”
(31. decembar 2011, "Večernje novosti")

“Od Srebrenice se sve vrijeme pokušavalo napraviti loše mjesto za Srbe tvrdnjom da je ovdje počinjen genocid. Ja tvrdim da nije počinjen genocid! Nije bilo genocida! Postojao je plan prema kojem su nam određeni stranci i bošnjački političari htjeli nametnuti krivicu i odgovornost za nešto što nismo učinili”
(2012. godina, predizborni skup u Srebrenici)

“Mi smo se izborili s mnogima, pa ćemo se izboriti i s takvom trebom!”
(20. januar 2012, "Kurir", o Anđelini Džoli)

Koja Miletova izjava ti je onako najgenijalnija: Dragomir Anđelković propituje Branka Raduna

“Valentin Incko je već odavno trebalo da se vrati kući. Nadam se da mu je kod kuće ljepše nego u BiH. Ne vjerujem da je on loš čovjek, ali je loš visoki predstavnik.”
(23. april 2012, bečki "Di Prese", komentarišući nameru da će da podnese krivičnu prijavu protiv visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka)

“Ja volim da gospodin [Boris] Tadić nastavi da vodi Srbiju i da na taj način možemo da obezbedimo da RS i Srbija nastave najbolju moguću saradnju. [...] Mi više volimo Srbiju nego vi u Srbiji, koliko vidimo.”
(27. april 2012, "Tanjug")

“RS odavno ima svoj stav – odluku o ulasku u NATO donećemo na referendumu i pratićemo kako će se u vezi sa tim pitanjem ponašati Srbija.”
(15. maj 2012, "Politika", posle sastanka sa predstavnicima srpskih parlamentarnih stranaka u RS)

“Što bih to doživljavao kao lični poraz. Mnoge stvari u politici ne doživljavam lično. Građani Srbije su odlučili, ja poštujem njihovu volju i to je to.”
(20. maj 2012, "Blic", čestitajući pobedniku predsedničkih izbora u Srbiji Tomislavu Nikoliću)

“Meni on [Čedomir Jovanović] ne smeta, on je sporadična pojava. On ima svoju destinaciju - Sarajevo, neka uživa tamo u ćevapima i bureku. [...] Ta Srbija koju predstavlja Čeda u bilo kom smislu za nas je neprihvatljiva. Opasno je da on bude ministar, kakav je lajav.”
(06. jun 2012, "Kurir")

“Čeda Jovanović je štetočina za srpski narod.”
(06. jun 2012, "Kurir")

“Šta bismo mi imali s ministrima koji hodaju okolo i o RS govore loše, a iz Srbije su. Naravno da će to narušiti odnose. Ako mislite da smo spremni da kažemo: „Dobro, treba da imamo razumevanja, nije moglo drugačije, pustite Čedu neka hoda po Evropi i neka priča loše o Banjaluci i dobro o Sarajevu“, naravno da nećemo to dopustiti.”
(13. jun 2012, "Blic", u intervjuu za NIN)

“Očigledno je da postoji veliki zastoj i veliki problem, ali mislim da sam se ja u prošlosti dosta bavio Vladom Srbije i njenim formiranjem i vrijeme je da to prepustim njima [u Srbiji].”
(24. jun 2012, "Srna")

“Ja nisam Bosanac, nisam bosanski Srbin. Ja sam Srbin iz Republike Srpske. Ne govorim bosanskim jezikom, ne postoji bosanski jezik. Kad dođem u Beograd i kad me pitaju šta ima u Bosni, meni je to uvreda. Zavisno od toga ko me pita, ja mu i odgovorim. U nekim trenucima prećutim, a u nekim odgovorim veoma vulgarno.”
(26. jun 2012, "Raspakivanje" RTS-a)

Ceca je naš najbolji estradni brend, volim njene pjesme i kad god imam priliku odem na njen koncert: Mile, ljubitelj muzike

“Od šest lidera, jedini sam ja tada [2007] rekao - ne može. Oko tri časa ujuturu, američki ambasador je udarao šakom o sto i prijetio da će oni koji ne prihvate reformu policije biti izolovani i izopšteni... Meni je utroba počela da radi, čekao sam priliku da mu odgovorim. Kada je kazao da su oni [SAD] dali 2 miliona dolara za studiju o izvodljivosti, rekao sam - ambasadore, daću Vam ta dva miliona dolara, nemoj me više maltretirat'. Ustanem i odem. Tako je "pukla" reforma policije u BiH.”
(26. jun 2012, "Raspakivanje" RTS-a)

“SDS je bio poznata priča. Niste mogli da "slomite" jezik i kažete - SNSD. Kad je 1998. trebalo da se asfaltira jedan put kod Banjaluke, jedan meštanin je kazao - obećaj i ti, obećavali su Tito i Karadžić, možeš i ti slagati. Prilikom otvaranja puta, moji aktivisti [SNSD] doveli su jednu babu od 92 godine da me upozna. Ona priđe, hoće da mi poljubi ruku i kaže da blagosilja: "Da nam živi Dodik i još samo da nam SDS pobjedi".”
(26. jun 2012, "Raspakivanje" RTS-a)

“Srbija je godinama u traganju za sobom, u političkom smislu, [...] Veoma nekritično, u uslovima kada ta ista EU oduzima Srbiji Kosovo, vi idete s njima u proces pregovaranja. Rešenje jeste da se kaže – Izvinite, vi ste priznali Kosovo, pa zašto smo onda partneri? I to je rešenje. Ako hoćete da sprovodite ovu politiku kojom je Srbija do sada išla, [...] onda neko zatvara oči i ne želi da vidi šta će se na kraju puta desiti.”
(26. jul 2012, "Blic")

“BiH svakodnevno pokazuje hroničnu nesposobnost da egzistira i da preživi kao zemlja i nije više pitanje postoji li BiH, već je pitanje kako obezbediti da se na miran način raziđemo. To je jedino i suštinsko pitanje ako neko hoće da bude racionalan. U suprotnom, možemo se ovako mrcvariti godinama i decenijama.”
(01. septembar 2012, "Tanjug")

“Srbija ne treba da bude zarobljenik Kosova. Status kvo nije dobro rešenje, jer se poslednjih nekoliko godina pokazalo da ide u prilog izgradnji nezavisnosti i državnosti Kosova. Treba postaviti pitanje trajnog razgraničenja srpskog i albanskog naroda, što kritikuje i galamdžijski neoliberalni svet iz Beograda, oni koji najviše konzumiraju vaš list.”
(12. septembar 2012, "Danas")

“Ja živim u Republici Srpskoj. A Bosna i Hercegovina ne izaziva mi nikakav drugi osećaj osim gađenja. Sarajevo je danas etnički očišćen grad, nema ni Srba ni Hrvata. Reisu Ceriću, koji odlazi s tog mesta, jako je politički angažiran i proizvodi nervozu, zasmetalo je kad je to rekao vladika Grigorije. Tamo ni Deda Mraz ne može ni u vrtić, a tvrde da su Hrvati ili Srbi dobrodošli.”
(17. septembar 2012, "Pres"/"Večernji list")

“Bosna i Hercegovina stalno beleži elemente nemogućnosti svog postojanja, a jedan od njih je ne samo ta revizorska priča [revizorski izveštaj], već nesumnjivo i nedavni nastup Bakira Izetbegovića na Generalnoj skupštini UN. [...] Očigledno je da je Bosna i Hercegovina u fazi definitivnog raspada koji, naravno, može da traje duže i brže, a što se mene tiče - da Bog dâ da se raspadne, što je moguće pre.”
(30. septembar 2012, "Blic", o finansijama BiH i Izetbegovićevoj izjavi da je "poslednji trenutak da međunarodna zajednica izbegne da ponovi istu, katastrofalnu grešku u Siriji, kakva je dovela do genocida u Srebrenici")

Deluje kao da spava, ali zapravo meditira nad Dodikovim mudroslovljima: Željko Cvijanović, Miletov fan

“RS nije birala [Bakira] Izetbegovića, on nije predstavnik Republike Srpske niti ima pravo da govori u ime svih građana BiH, jer je on isključivo bošnjački član Predsedništva BiH. [...] Izjava predsednika Srbije [Nikolića] o BiH ne može tumačiti drugačije osim kao izraz njegove zabrinutosti zbog lošeg funkcionisanja institucija države BiH, što je nepodeljeno mišljenje cele međunarodne zajednice.”
(24. oktobar 2012, RTS, reagujući na otvoreno pismo Bakira Izetbegovića predsedniku Srbije)

“Moj đed je bio partizan, ali je 1946, kad su ga pitali da li treba kralj da se vrati, rekao da treba i otišao u zatvor.”
(13. februar 2013, "Nedeljnik")

“Bez oklevanja i bilo gde prvo recite da ste iz Republike Srpske, a dalje i ne morate ni spominjati.”
(03. januar 2014, "Fonet", obraćanje učenicima i studentima na prijemu pred Dan RS)

“Vi ste onog isluženog Jelka Kacina prihvatili, umesto da ste ga izbacili kao što smo to uradili mi. Rekli smo Evropskom parlamentu da pošalju nekog drugog. On je upotrebljavao jedinice Teritorijalne odbrane da ubijaju vojnike JNA, Srbe pre svega. Dok takvi mešetare u ime međunarodne zajednice, ovde se neće smiriti situacija.”
(16. februar 2014, prema „Utisku nedelje“ na TV B92, o neredima u Federaciji BiH)

“A ako me pitate o odlasku, moj je odgovor Izetbegoviću da nosim cipele broj 47, ali da mogu povući više od 49 odsto BiH.”
(16. februar 2014, "Tanjug", odgovarajući bošnjačkom članu Predsedništva Bakiru Izetbegoviću, u intervjuu zagrebačkom "Večernjem listu", u izdanju za BiH)

“Ljudi moji, što onaj BN laže. [...] SDS misli da treba da vodimo politiku dodvoravanja, kao što je radio Mirko Šarović – pa je OHR-u bio najbolji i najlepši. Jeste li videli koliko su plakali za njim? Mojim dolaskom na vlast to se promenilo. Rekao sam: je*** te OHR, kakav OHR više. Onda su oni počeli da galame, a ja sam im rekao: „Alo, ja sam ovde glavni baja“, što bi ovi sa BN rekli.”
(27. mart 2014, TV BN, na skupu Stranke nezavisnih socijaldemokrata, o bijeljinskoj TV BN)

“Nemoguće je prihvatiti kvalifikaciju genocida samo zato što to misle (predsjedatelj Predsjedništva BiH) Bakir Izetbegović ili neki od stranaca koji su požurili da daju tu vrstu kvalifikacije”
(jul 2014. godina, novinarima u Bijeljini) *

“Erdogan je to rekao. Ako može da zabrani „Tviter“, može i da skine svoju izjavu sa nekih medija.”
(14. jul 2014, RTS, o Erdoganovoj izjavi)

“Ja ne verujem u BiH, a Aleksandar Vučić po službenoj dužnosti treba da veruje.”
(24. jul 2014, prema NIN-u)

“Republika Srpska mora da razvije strategiju protiv takvih izjava i tendencija. Ko ne poznaje dobro Turke koji su vladali ovim prostorima, ne može shvatiti Erdoganove izjave.”
(26. jul 2014, „Beta“, o premijeru Turske)

Srebrenicu treba proglasiti mjestom genocida i nad Srbima: Mile Dodik, plesač nad leševima

“Kad odem negde s pasošem BiH, uvek me čudno gledaju. Jednom sam išao u SAD preko Holandije gde su me na aerodromu pretresali. Kad sam im rekao da idem na sastanak u Stejt department, postao sam im još sumnjiviji. Let je kasnio 45 minuta.”
(30. jul 2014, „Danas“, o ubrzanju procedure da Srbi iz RS mogu da dobiju pasoše Srbije)

“Znam Hrvaticu iz Banjaluke koja tu živi, a izabrana je u hrvatski Sabor. Da ne pominjem Mađare. Ne vidim zašto Srbija ne bi krenula u promenu izbornog zakonodavstva, da omogući kvote. Koliko god nas da izađe na glasanje, za RS bi kvota mogla da bude četiri-pet poslanika, dva-tri za Crnu Goru, po jedan za Makedoniju, Zapadnu Evropu... To bi bila dobra poruka rukovodstva Srbije. Pošto se u Srbiji razgovara o promeni Ustava, moglo bi da se razmišlja i u tom pravcu.”
(30. jul 2014, „Danas“)

“Nisam ja lud da ne znam da je globalna uloga Amerike veoma važna, ali nisam spreman da RS stavim u poltronski odnos prema njenim zahtevima zbog, recimo, njihovih ciljeva u Ukrajini.”
(14. avgust 2014, prema NIN-u)

“Kad god koji stranac dođe, ja mu dam da čita „Islamsku deklaraciju“ Alije Izetbegovića koju smo preveli na engleski. To su vrednosti ove Islamske države. [...] Da li vama deluje normalno da Bakir Izetbegović ne čita knjigu svog oca?”
(08. septembar 2014, „Ćirilica“ na TV „Happy“)

“Ceca je naš najbolji estradni brend, volim njene pjesme i kad god imam priliku odem na njen koncert. [...] Monika Beluči izgleda bolje od Andželine Džoli, [...] koja se upetljala u blato Bosne. U Republici Srpskoj ona predstavlja samo dobru „trebu“.”
(08. septembar 2014, „Ćirilica“ na TV „Happy“)

“Ako Bošnjaci hoće da imaju svoj jezik, onda to ne može da bude bosanski već bošnjački; kao što je naš srpski. Ili što Crnogorci hoće da prave svoj jezik, pa su dodali tri slova a nama ukrali trideset. Ako hoće autentičan jezik, neka vrate nama slova pa neka rade jezik na tri slova.”
(08. septembar 2014, „Ćirilica“ na TV „Happy“)

“Kada sam pošao na studije u Beograd, moj djed - koji me je obožavao i nije mogao da prihvati da odlazim u veliki svijet - mi je savjetovao: „Upamti, sine, u tom velikom svijetu sa gospodom gospodski, sa Ciganima ciganski“. Mislio je u karakternom smislu.”
(08. septembar 2014, „Ćirilica“ na TV „Happy“)

“Biću zagovornik toga, u trenutku kada to bude bilo moguće, da određeni trgovi i ulice imaju naziv Ratka Mladića i Radovana Karadžiića.”
(08. septembar 2014, „Ćirilica“ na TV „Happy“)

“Mi smo već nekoliko puta opoziciju bacili na kolena... i uvek se pojavljivao famozni Nikolas Hil (SAD) koji ih je dizao. [...] Niko, niko nije na strani njihove politike. E, da, Abdulah Sidran ih podržava. On je rekao: „Daće bog da pobedi Ognjen Tadić.“ A zna se koji je njegov bog.”
(10. oktobar 2014, „Politika“,o izbornoj kampanji)

“Premijer Srbije Vučić postupio je u skladu sa diplomatskom praksom ne nasedajući na nenadanu i očigledno smišljenju provokaciju... Ja bih ga oterao.”
(11. novembar 2014, „Tanjug“,o pozivu albanskog premijera Edija Rame u Beogradu da Srbija prizna nezavisnost Kosova)

Kako mudro zbori moj vožd: Dževad Galijašević, Dodikov privatni Sejdo Bajramović

"Ja ne pravdam taj zločin, to je bilo apsolutno nepotrebno. Ti pripadnici vojske ništa nisu učinili dobro za srpski narod, to je urađeno iz vlastitih razloga. Republika Srpska se kroz funkciju predsjednika izvinila za taj čin" 
(februar 2015. godine, N1 “Pressing”)

"To je ogroman zločin, koji je napravio i ogromnu političku smetnju. To pokazuje i ova propaganda koja pokušava stvoriti sliku da su svi Srbi potencijalne ubice u Srebrenici. Srbi nikada u prošlosti nisu pravili nedjela, naprotiv, ponašali su se viteški, a ne kukavički, kako su se ponijeli u Srebrenici"
(mart 2015, “Politika”)

“Ponašao sam se kao da sam predsednik jedne od najvećih zemalja i tako sam se osećao.”
(11. maj 2015, „Srna“,o vojnoj paradi u Moskvi povodom Dana pobede)

“Srebrenicu proglasiti mjestom genocida i nad Srbima”
(16. jun 2015, FoNet)

“Čekali su da pomru svedoci, da nema dokaza i da ga onda optuže. To je sva priča o [Naseru] Oriću.”
(30. avgust 2015, „Dnevni avaz“/B92, o optužnici Tužilaštva BiH protiv ratnog komandanta Srebrenice)

“Želim vam sav uspeh ovoga sveta i ne smete stati! Jer, to vam je kao u onoj staroj priči kad vozite bicikl, a još ako ne znate dobro da vozite, a prestanete da okrećete (pedale), padate sigurno. Tako i ovo kretanje mora da uporno bude snažno i jako za Srbiju.”
(18. oktobar 2015, „bizlife.rs“,na proslavi sedme godišnjice SNS-a)

“Kada je teško, Republika Srpska živi na inatu. U BiH će se jednoga dana sve stvari rešavati referendumom, a zahvaljujući Republici Srpskoj visoki predstavnik u BiH je marginalizovan.”
(19. oktobar 2015, „Beta“)

“Još uvek se zadržavaju ti međunarodni pacovi, koji se kreću po kancelarijama u Sarajevu i primaju ogromne plate. Oni su, prema međunarodnoj terminilogiji, psi rata - ili prave probleme ili ih saniraju. Sada u Bosni i Hercegovini, gde postoji stabilnost i ekonomska aktivnost, [...] svidelo im se da tu ostanu, da ne bi išli u Siriju, Irak i Avganistan, pa promovišu probleme.”
(22. novembar 2015, „Sedmica“ Radio Beograda 1, povodom 20 godina od Dejtonskog sporazuma)

“Međunarodna zajednica je pre nego što je započela implementaciju Dejtonskog sporazuma krenula u njegovo „popravljanje“, pa je promovisan „duh Dejtona“. Ja se pridržavam „slova Dejtona“. U Bosni i Hercegovini je opasno širenje duhova, a stranci su ga puštali ne samo iz velike boce, već iz svake pivske flaše.”
(22. novembar 2015, „Sedmica“ Radio Beograda 1, povodom 20 godina od Dejtonskog sporazuma)

Za deratizaciju spremni: Još uvek se zadržavaju ti međunarodni pacovi, koji se kreću po kancelarijama u Sarajevu i primaju ogromne plate

“Ukoliko je tačno da ambasador SAD u BiH najavljuje „crnu listu“ za političare, to nije ništa novo. Ako nisam prvi na listi, onda je to za mene poraz.”
(09. februar 2016, „Beta“, novinarima u Doboju)

“Bivši američki ambasador mi je rekao da očekuje da se crkva sruši - to je ona što se sada zove „inat crkva“. Kad sam mu rekao da mi ne rušimo crkve, on mi je rekao: „To nema dozvolu!“. Kazao sam mu: „Dobro, imaće“. Zovem ministricu i kažem: „Napiši dozvolu“. I posle kažu da je Dodik drzak što neće da sruši crkvu, a on fin što to traži.”
(05. maj 2016, Blic“/„youtube“,o crkvi u Potočarima)

“[Zoran] Milanović je po više osnova iskompleksiran političar i čovek. Živi pod teretom imena koje neodoljivo 'miriše' na srpsko, gubi izbore a ne shvata zašto. Milanović pola dana živi kao partizan, a pola kao ustaša, i kao većina političara sa hrvatske scene vuče viševekovni kompleks od Srba.”
(26. avgust 2016, RTS, o uvredljivim izjavama predsednika hrvatskog SDP-a na račun Srbije, Srba i BiH)

“U svemu može da profitira samo [Marko Perković] Tompson. Sad može da očekuje poziv da gostuje i na predizbornim skupovima hrvatske antifašističke levice.”
(26. avgust 2016, RTS, o uvredljivim izjavama predsednika hrvatskog SDP-a na račun Srbije, Srba i BiH)

“On može da se slika s tim gde hoće, za nas njegova bonska ovlašćenja ništa ne znače, bez obzira na to kakav iza njih stajao autoritet. Ja to moram da kažem zbog naših ljudi, da moraju da znaju da nema straha od toga i da Incko ne može da donosi [iskoristi] bonska ovlašćenja na pitanjima koja su važna za nas.”
(29. avgust 2016, „Oko“ RTS-a, o mogućnosti da visoki predstavnik za BiH zabrani referendumu o Danu Republike Srpske)

“Mene već deset godina „hapse“, a ja živim gde sam živeo i ranije. Ne bežim ni od čega: uzeo sam kredit, kupio kuću, vraćam kredit „Pavlović banci“, sve je jasno. Sudski veštak iz Tuzle je utvrdio da ne postoji elementi bilo kakve krivične odgovornosti, a teško bi bilo pretpostaviti da mi je bio naklonjen. Što se tiče „Pavlović banke“, tu postoje neki prekršeni bankarski poslovi knjiženja, ali šta ja imam s tim? To su sve spekulacije, ja sam slobodan čovek. Kada legnem, ja spavam sedam sati bez ikakvog problema.”
(08. septembar 2016, u intervjuu za NIN)

“Dobro je, dobro je. 'Ajde ti tamo na onu svoju televiziju, nemoj nas ovde zezat', pa ko hoće da te gleda, nek' te gleda. Sad je ovo mojih 5 minuta, nije tvojih. Nemoj da se mešaš, nemoj više ništa da kažeš. Ćuti, ćuti... Ne možeš ti nadvikat' mikrofon. Znam ja galamiti, znam udariti i šakom o sto.”
(21. septembar 2016, „Blic“/„youtube“,na mitingu u Šipovu, u obraćanju Iliji Grahovcu (alijas Zmaju od Šipova) koji je dobacivao)

Sistem spojenih srpskih sudova: Anđelković pije vodu da osveži Dodikovo grlo

“Znate zašto ne dozvoljavaju [emisiju novca]? Zato što nas ganjaju i tjeraju da idemo kod njihovih poslovnih banaka, da se zadužujemo. Zašto bi se zaduživao kod Centralne banke po kamatnoj stopi od 0,5 kada imate Unikredit ili neku drugu banku koja ovdje daje [kredite] po 4 do 5 %, i održavate te banke u životu.”
(15. novembar 2016, RTRS, o ulozi stranaca u politici Centralne banke BiH)

“Nek' oni provedu referendum i mi nećemo imati ništa protiv. To je komunistički datum iz vremena bivše Jugoslavije i njega je nemoguće odvojiti od te države i AVNOJ-a. Tada nije postojala [BiH] kao država, niti joj je data državnosti. [...] Apsurdno je da 25. novembar, odnosno dan ZAVNOBIH-a, proslavlja bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, čiji se otac Alija Izetbegović borio u sastavu Handžar divizije.”
(25. novembar 2016, „Beta“,najavljujući da će RS pred Ustavnim sudom BiH osporiti 25. novembar kao državni praznik)

“Ako već hoće da ide do kraja, mogli bismo otići i nekoliko vekova unazad pa bi se ispostavilo da je Bakir Izetbegović - Srbin, pa da mu kažem 'tvoji su preci bili naši ljudi i nemoj bežati od toga'.”
(26. novembar 2016, „Hina“/„Tanjug“,na Izetbegovićevu izjavu)

“To je deo narodnih verovanja.”
(10. januar 2017, „Njuz front“,na pitanje kako komentariše to da ga narod zove „srpski Putin”)

“[Valentin] Incko je politička prostitutka, lažov i kriminalac, a u BiH je samo da bi sačuvao platu od 2.000 evra.”
(19. januar 2017, prema NIN-u, u kontekstu trvenja oko obeležavanja Dana Republike Srpske)

Oceni 5