Recept za osmijeh na licu
Gibanica

Photo: Najbolji Recepti Narkonia/YouTube

Gibanica: Za svaku priliku, u svako doba

Što će nama zajednica
Kad se jede gibanica…
(Mato Lovrak: „Vlak u snijegu“)

Gibanica, gužvara, poprskuša (za ovo potonje potražite objašnjenje u svemogućem Googlu).

Gibanica je zapravo vrsta jela koje mogu uvijek kozumirati: i po danu, i po noći (pogotovo ovo drugo), kao predjelo, glavno jelo ili desert. Toplo ili hladno meni je gužvara uvijek bombastična.

Da puno ne kompliciram, evo recepta, meni sline cure na samu pomisao (danas sam je radio a bogami ću sutra još jednu):

1. TIJESTO

Tu nema puno mudrovanja: kupite na placu 1 kg kora, i to onih debljih (s jajima).

2. FILA

Osnova svake gibanice je fila koja se sastoji od sira i žutanjaka. Iako se obično rabi svježi kravlji sir meni je to bilo malo predosadno pa sam malko eksperimentirao. Dakle, možete pomiješati sve moguće mekane sireve koji postoje. Moja osobna kombinacija su: kajmak, ricotta, mascarpone, svježi sir i creme fraiche. Sve skupa, brat-bratu nek bude kila. Kad pomiješate sireve, ubacite 6 žutanjaka i promiješajte. Nakon toga izlupajte snijeg, ubacite malo soli i jedan prašak za pecivo i to sve skupa pomiješajte sa sirom.

3. TEHNIKA IZRADE

Dno pleha premažite maslacem i postavite dvije kore. Ja koristim tehniku preklapanje, tako da pola od svake kore ostane viriti izvan pleha, kako bi je mogao kasnije poklopiti. E sad kreće akcija: uzmete cijelu koru, malo je poprskate s mineralnom i s njom zahvatite smjesu. Nakon toga lijepo formirate u ruci kuglu (kao da radite grudu snijega). Tako slažete kugle dok ne popunite cijeli pleh. Nakon toga pokrijte je korom koja viri iz pleha i namažite rastopljenim maslacem.

Ostavite da odstoji najmanje sat vremena.

4. PEČENJE

Pečenje je ovisno o pećnici koju imate. Ja uključim ventilator i 180°/20 min. Nakon toga 160°/15 min. I za kraj promijenim s ventilatora na gore/dole grijače, okrenem na 160 stupnjeva 10 minuta.

Pustite da se ohladi i onda je razrežite, degustirajte i umrite s osmijehom na licu…

*Prenosimo sa portala Radio Gornji Grad

Oceni 5