Serija "Američki bogovi"
gillian anderson

Photo: Starz

Gillian Anderson kao David Bowie

Mnogi/e od nas Gillian su upoznali kroz lik Dane Scully koju tumači u Dosjeima X, a feministička je srca nepovratno osvojila ulogom samouvjerene, staložene i emancipirane detektivke Stelle Gibson u seriji The Fall. Sama serija se na vrlo intrigantan način bavi pitanjima i problemima koje žene susreću tijekom svoje karijere, nerealnih slika koju mediji stvaraju o ženama, društvenog nametanja te mistifikacije ženske seksualnosti. Stoga ne čudi što su se mnogi fanovi i fanice oduševilie viješću kako će lik nedavno preminulog pjevača utjeloviti glumica koja je i sama sklona gender bendingu.

Gillian će u petoj epizodi prve sezone Američkih bogova tumačiti ulogu nove američke božice Medija, koja se pojavljuje u obliku najpoznatijih svjetskih zvijezda. Ona zauzima upravo onaj oblik koji će joj pomoći da najefikasnije isporuči svoju poruku. U prijašnjoj epizodi tako ju je tumačila glumica Lucille Ball (I Love Lucy), a priča se kako će se u kasnijim epizodama pojavljivati u obliku Marilyn Monroe. U nedavno objavljenom klipu imalie smo priliku nakratko vidjeti kako je Anderson izvela taj performans u obliku Bowieja.

Postoji dobar razlog zašto se Gaimanovi novi američki bogovi mogu tako lako prilagoditi svijetu zabave i glamura kojem teži većina slojeva današnjeg društva. U Gaimanovom svijetu, Bogovi su stvarni upravo zato što njegujemo svoju vjeru u njih. U trenutku kada izgubimo svoje interese za njih i vjeru usmjerimo negdje drugdje, njihova moć se umanjuje. Božica Medija se stoga mijenja ovisno o vremenu u kojem živi, a ispostavilo se kako je Anderson savršena glumačka kameleonka za tu ulogu.

U videu koji je objavljen vidimo kako Božica Medija/David Bowie/Ziggy Stardust upućuje nekoliko mudrih riječi Tehničkom Dečku, odnosno novom američkom Bogu interneta. Medija se prilagođava svojem okruženju, a iz videa je vidljivo kako je upravo Anderson u stanju učiniti identičnu stvar. Ostaje za vidjeti hoćemo li uskoro imati prilike Anderson vidjeti u nekom novom izdanju Bowiejevog alter ega, poput Goblin Kinga ili Thin White Dukea.

*Tekst izvorno objavljen na HelloGiggles prenosimo sa portala Vox Feminae

Oceni 5