XXZ magazin preporučuje
Crowded room 01 S

Photo: Screenshot

Glava kao soba za podstanare

Serije

The Crowded Room (mini serija, 2023)

Iako nije naišla na razumevanje kritičara, serija The Crowded Room je vredna pažnje. Slagalica se rasklapa u slow burning maniru, pa kad se izdrži višak scena na početku sve se odlično ubrzava.

Pažnju javnosti je privukla zbog takozvanih „gej scena“, jer većinsku publiku drugačije ne zanima. Tom Holland je ulogu odlično odigrao, ali je uprkos tome postao žrtva haštagova poput #notmyspiderman. Besni gledaoci su mu zamerili razmenu ljubavnih dobara u javnom toaletu, a samo zbog toga što ih je primio od drugog muškarca.

Sve dolazi na svoje mesto u šestoj epizodi, pa su valjda zbog toga ocene niske – kritičari o serijama obično pišu nakon dve, tri odgledane epizode. Strpljivima na kraju sledi nagrada, ako ništa drugo, zbog toga što je glumačka postavka sjajna. A ni priča ne zaostaje.

Film

Tetris (2023)

Film Tetris liči na igru po kojoj je dobio ime, a u pitanju je priča o tome kako je jedan naslov iz Sovjestskog Saveza otišao u svet. Na početku je sve sporo, ali se potom ubrzava toliko da se pripovest o video igri pretvara u akcioni triler. Usput sve puca od nostalgije, najviše zbog toga što je reditelj Jon S Baird izabrao stil koji podseća na ovu deceniju, a i soundtrack je potpuno retro.

Tetris je i lekcija o korporativnoj špijunaži, priča o borbi kapitalizma i komunizma. Usred toga su dobro poznati blokovi koje igrač slaže dok mu ne dosadi. Detalji o dokumentaciji i drugim birokratskim zavrzlamama pomalo zamaraju, ali je sve ostalo veoma zabavno. Mnogi pojma nisu imali da se iza igre Tetris krije raskošna priča s igranjem i pucanjem.

Saint Omer (2022)

Čovek se pri samoj pomisli na neki strašan zločin paralizuje. Zato su krivci krivi i pre nego što je krivica dokazana. A šta je s onima koje je društvo oteralo na ivicu, potom ih gurnulo u provaliju i odmah povelo na sud.

Nema sumnje da svaki ubica mora da bude kažnjen, ali bi nam od želje za linčom više pomogla želja da razumemo ono što se dogodilo. Film Saint Omer se bavi jednim takvim slučajem, okrutnim okolnostima i sudbinom majke koja je preko noći postala čudovište. Rediteljka Alice Diop filmu pristupa kao da je dokumentarac, pa usput preispituje granice ljudskosti – ako nekoga ostavimo na cedilu, pa on/ona zbog toga propadne u ambis užasa, nismo li podjednako krivi za sve zločine koje je počinio/la.

Knjige

Sjón  "Mesečev kamen: Dečak koji nikad nije postojao"

Čudna je stvarnost Rejkjavika te 1918: osamnaest hiljada stanovnika, dva bioskopa u kojima se svaka tri dana prikazuje novi film, mladić koji se bavi seksualnim radom i početak smrtonosne pandemije.

Muzika

Decisive Pink je kao zalazak sunca, ali ne onaj s razglednica. Boje se ovde drugačije razlivaju. I zvukovi. Uživajte .

Nostalgija

One Hundred and One Dalmatians (1961)

Stari, dobri crtani filmovi su odličan podsetnik na to kako se umetnost nekad ozbiljno shvatala.

Dokumentarni film

Cesária Évora (2022)

Iza velikih imena obično se kriju velike priče, ali sve je još zanimljivije kad i nisu tako ogromne. Između muzike i mentalnih poteškoća Évora je obišla ceo svet, uprkos tome što je više od deset godina provela zatvorena u kući.

Horor

The Walking Dead: Dead City (prva sezona, 2023)

Maggie i Negan putuju po postapokaliptičnom svetu, a sve se dešava nakon onoga što smo gledali u seriji The Walking Dead. Spin-off nas vraća u univerzum u kojem smo proveli više od deset godina, a ostaje nam da vidimo hoće li biti zabavno kao pre, ili će nas tvorci serije ugušiti stvarima koje već znamo.

Kratki film

Also the heart is a muscle (2023)

Svi ponekad lažu. Oni kojima takvo ponašanje čuva život to rade češće od drugih. I zbunjenost je razlog za laganje, a laži nisu samo u rečima, ima ih i u ponašanju, izborima i načinu života

Kratki film Also the heart is a muscle je baziran na istinitim događajima (tačnije: radi se o „izmišljenoj priči o onome što se stvarno dogodilo), a cela priča je stala u petnaest minuta. Dobro – ne cela, ali svako ko zna kako izgleda prikradanje životu lako može da zamisli ostatak.

Video igre

Homeworld: Epic vam poklanja sjajnu strategiju

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta je to Homeworld: Deserts of Kharak. Zainteresovani će moći da ih besplatno preuzmu sve do 31. avgusta, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Oni koji su igru već igrali kažu da je Homeworld: Deserts of Kharak kao stara, udobna fotelja, gutljaj omiljenog napitka praćen gomilom tenkova. Franšiza koju mnogi vole je ovaj nastavak dobila 2016. godine, a i danas se rado igra. Deserts of Kharak se iz svemira seli u pustinju, budući da je u pesku otkrivena tehnologija uz pomoć koje bi čovek mogao da se vrati u svemir (što ovu igru povezuje s prvim delom). Tu su i oni koji misle da to baš i nije dobra ideja, pa je cilj da grupa naučnika bezbedno stigne na cilj.

Ljubitelji strategija, ali i oni koji vole pustinje i dobre mape, će se sigurno obradovati, a odlične ocene obećavaju nezaboravno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa je igra besplatna – Homeworld: Deserts of Kharak inače košta oko 46 evra.

*Kontrapreporuke

Influencer (2023)

Ovaj film može da se gleda, ako mu se gleda kroz prste.

Oceni 5