U škripcu: Greatest Hits Collection (Croatia Records)
Aas 01 S

Sećanje na osamdesete: Grupa U škripcu

Photo: Rok muzej

Godine ljubavi i slave

Nakon ustoličenja tzv. Beogradske alternativne scene (BAS) početkom osamdesetih s bandovima koji u obilježili ne samo beogradsku, nego i jugoslavensku rock-scenu - Idolima, Električnim orgazmom i Šarlom akrobatom, i drugi su njihovi sugrađani nastojali doći do diskografskog opredmećenja, kao što je bio slučaj s najvažnijom kompilacijom na ovim prostorima – Paket aranžmanom koji sadrži snimke navedenih izvođača.

Demo scena je buktala, pa je tako ekspresno realizirana kompilacija Artistička radna akcija s deset beogradskih novovalnih bandova. Do LP-ja kasnije su se dokopala tek dva – VIA Talas i U škripcu. Pitki pop VIA Talasa ostao je zabilježen samo na albumu Loš dan za banana ribe, a basist Bojan Pečar prešao je u Katarinu II., kasnije Ekatarinu Veliku.

U škripcu je na dvije pjesme – Pamflex dom i Južno voće naznačio svoj izniman artisitčki potencijal koji vješto kombinira pop postulate i post punk manirizam. Uz vrstan i prepoznatljiv vokal Milana Delčića Delče, U škripcu je samo s dvije pjesme naznačio da se Beogradska akternativna scena neće zaustaviti na Paket aranžmanu.

Nastupni album Godine ljubavi (1982.) ne da je to potvrdio nego je U škripcu iz alternativnog miljea transformirao u pravu pop atrakciju. Male simfonije za klince – Proleće, Ti imaš dosta godina i Ti nisi majstorski su pop klasici, a skladbe Hamuamule, Kao u boji ili Šuma pokazali su veličanstvenu zrelost tada još banda u osnovnom zamahu.

Godinu dana kasnije objavili su ključni album O je! koji je predstavljao i njihov zenit, ne samo u autorskom, nego i u izvedbenom i osobito produkcijskom smislu. Skladbe Noć ča-ča-ča i Kockar i danas se mogu noiti s produkcijskim standardima radijskih postaja i klubova, a hitovi O je! i Siđi do reke imaju status evergreena. Izvrsno uklopljeni neoromantičarski trendovi još su više pridonijeli uspjehu banda.

Ekstenzija ovog albuma, mini LP Nove godine (također objavljen 1983.), imao je još komercijalniju notu, pa su hitovi Koliko imaš godina i naslovna pjesma grupi U škripcu osigurali status prvoklasne glazbene senzacije.

Očekivanja su bila nakon toga iznimno velika, pa je band na valu ogrome popularnosti objavio četvrti album Budimo zajedno koji nije požnjeo željeni uspjeh, te je refren skladbe Tama me prati - Ovo je kraj, u neku ruku, imao i proročanski naboj.

Kasnije se band okupio s novim pjevačem, u jednom trenutku vratio se i Delča, ali U škripcu, nažalost, nikad više nije postigao inicijalni uspjeh. No, ono što su napravili u svega četiri godine ljubavi, od 1981. do 1984. svakako ovome bandu priskrbljuje status jednoga od najvažnijih bandova na ovim prostorima s dva antologijska albuma.

U međuvremenu, nažalost, sve nas je napustio genijalni pjevač Milan Delčić Delča, pa je ovo izdanje posvećeno njegovom glasu i djelu.

Oceni 5