Još jedan Festival književnosti THINK TANK TOWN
THINK TANK

Na otvaranju festivala: Ljubomir Živkov i Saša Stojanović

Photo: THINK TANK

Godine opasnog preživljavanja

Aktuelan, iritantan, inspirativan, kao, uostalom i svi dosadašnji, 12. Festival književnosti Think tank Town (Leskovac, 5. i 6. oktobar), obeležen je okruglim stolom sa temom “Od istine do postistine”, promocijama knjiga, druženjem učesnika, te uobičajenim, ali ovoga puta najžešćim, problemom nedostatka novca. Održan je uprkos odbijanju Ministarstva kulture da ga finansijski pomogne.

Smešten između otvaranja koje je, za promenu, upečatljivo priredio tradicionalni “zatvarač” Festivala Ljubomir Živkov ( Retrovizor) i zatvaranja promocijom knjige Ivana Čolovića Slike i prilike (XX vek, Beograd, 2018, govorio je autor), Festival je, direktno iz ugostiteljskog objekta koji se lagano smešta u književnu istoriju (Murphy’ s Pub na leskovačkoj Širokoj čaršiji), odaslao znake života i nepristajanja na intelektualnu i moralnu anesteziju, diktiranu iz centara moći i osmišljenu u glavama državnih knjigovođa i računopolagača.

“Ovogodišnji festival održan je u najtežim uslovima do sada, na čemu treba da ‘zahvalimo’ frtaljinformisanim, polutalentovanim, a sveznajućim članovima komisija nadležnog ministarstva za (ne) kulturu i gubljenje vremena; posle toliko prošlogodišnjih gostiju iz cele Evrope, ove godine smo festivalski program - ništa manje kvalitetan, da se razumemo - sveli na dešavanja u Srbiji. Međutim, sve to treba gledati i na drugi način: gomila gluposti i laži koje svakog dana izgovore političari na vlasti daje nam dovoljno materijala da festival nikada ne bude monoton. I mi bismo voleli da živimo u ‘dosadnim vremenima’ iz kineskog blagoslova, ali izgleda da nam nije suđeno”, kaže direktor Festivala književnik Saša Stojanović.

Temu Festivala organizatori su izabrali zbog reči “postistina” koju je, kako ističu, Oksfordski rečnik proglasio za reč godine za 2016. godinu, navodeći da je prvi upotrebljava srpsko-američki pisac Stojan Stiv Tešić. U objašnjenju, ovaj rečnik naglašava da “postistina“ znači da istina kao koncept postaje prevaziđena, i da emocije postaju važnije u odnosu na objektivne činjenice; imajući u vidu vreme u kome živimo, organizatori su odlučili da ovaj provokativni termin bude glavna tema ovogodišnjeg TTT-a.

Na TTT je predstavljen Festival poezije mladih u Zaječaru ( uz učešće Saše Stojanovića i ovogodišnje pobednice Anastasie Stoiljković). TTT nastavlja i ove godine objavljivanje proze na dijalektu; ovoga puta reč je o hronici Save Dimitrijevića “Murdža mala“ .

Prvog dana Festivala predstavljena je i knjiga „Uzmimo jastoga i drugi eseji“ Dejvida Fostera Volasa, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada (govorili su urednik Alen Bešić i književnik Predrag Vajagić).

Na okruglom stolu sa temom “Od istine do postistine“ učestvovali su Petar Arbutina, Biljana Mičić, Ivan Čolović, Ružica Marjanović i drugi.

Predstavljena je i knjiga “Paranojeva barka“ (izdavač: Službeni glasnik), autora Predraga Ž. Vajagića I Branislava Zukića, uz dragocenu pomoć Petra Arbutine. U predstavljanju romana “Karu“ Stojana Stiva Tešića (izdavač: Narodna biblioteka Užice) učestvovali su Ružica Marjanović, profesorica književnosti i Zoran Jeremić, novinar i književnik.

Poslednji festivalski program bio je razgovor sa Ivanom Čolovićem, koji je predstavljanjem svoje knjige “Slike i prilike“ zatvorio Festival. Reč je o zbirci eseja i zapisa o slikama, izložbama i slikarima koji su ostavili snažan utisak na autora.

“Ova dva dana razgovarali smo o ‘postistini – dok za to vreme gomila laži kojima nas, kao fekalijama, zasipaju oni koji bi morali da budu sluge ovog naroda, pokušava da potpuno obezvredi svaki napor mislećih ljudi. E, baš zato nema predaje! Ovaj festival više nije samo susret talentovanih i pametnih ljudi; učešće na našem festivalu - u svojstvu dragog gosta ili divne publike, svejedno - sve više postaje pitanje i lične hrabrosti i elementarnog samopoštovanja”, zaključuje Saša Stojanović.

Oceni 5