Od 19. do 22. decembra
Dragi Tomase Goethe fest

Film "Dragi Tomase"

Photo: Peter Hartwig/Zeitsprung Pictures Wild Bunch Germany

Goethe fest u Novom Sadu

Novosadski program GoetheFEST-a će 19. decembra u 20 časova otvoriti film reditelja Andreasa Klajnerta Dragi Tomase, omaž Tomasu Brašu, izuzetno uzbudljivoj stvaralačkoj ličnosti na umetničkoj mapi Istočne i Zapadne Nemačke - pravom anarhisti koji provocira društvo. Ovaj film je bio nominovan u devet kategorija za nagradu Zlatni medved berlinskog festivala, a osvojio je Gran pri za najbolji film i nagradu za najboljeg glumca na 25. Tallinn Black Nights Film Festivalu 2021.

Film Kokon Leoni Kripendorf na programu je 20. decembra u 19 časova. Ovaj kompleksni coming of age film, o vrelom letu 2018. na Kotbuser Toru u Krojcbergu i prvim ljubavnim iskustvima četrnaestoogodišnje Lore, premijerno je prikazan na Berlinalu 2020. u programskoj sekciji Generacija.

Film Jok Ditera Brigemena biće prikazan u utorak, 20. decembra od 21 sat, a više o tom ostvarenju čitajte ovde.

Iz filma 'Kokon'

Svi pričaju o vremenu (21. decembar, 19 časova), nova i sveža nemačka feministička tragikomedija, debitantski je film i diplomski rad Anike Pinske na Nemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu. Precizna i pametna društvena drama o identitetu, poreklu i domu formirana je oko žena različitih generacija, obrazovanja i stilova života.

U filmu Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša, koji je na programu u sredu, 21. decembra od 21, reditelj Andreas Drezen i scenaristkinja Lajla Štiler uspevaju da stvore politički triler i topao portret jedne temperamentne žene. Istinita priča o pravu i arbitrarnosti - jer borba majke za sina koga, zbog sumnje na terorizam, muče u Gvantanamu, jeste borba za demokratiju i protokol njenog neuspeha. Više o filmu čitajte ovde.

AEIOU (22. decembar, 19 sati), novi film rediteljke Nikolet Krebic sa porukom da je ljubav kao sila prirode nezaustavljiva, još jedan je iz takmičarskog programa Berlinala, i prikazuje ljubavnu priču između šezdesetogodišnje Ane (Sofi Rojs) i momka od 17 godina (Milan Harms). Ovo je veoma slojevit film, u naznakama, u lekcijama o životu i ljubavi, u čijem centru je ženska požuda protiv društvenih normi.

Još jedan debitantski film, ostvarenje Olivera Kraha Devojke iz ruševina: Priča Šarlote Šuman (22. decembar, 21 čas), teži tome da posleratne godine u Nemačkoj sadržinski i formalno ispriča u novom ključu. Narativ se vezuje za emancipaciju žena i seksualnu revoluciju, a film se trudi da razbije konvencije naracije i viđenog.

Oceni 5