Opasne prakse i savremena tehnologija
Gflag 01 S

Photo: The Telegraph

Google diskriminacija: Aplikacija za lečenje homoseksualnosti

Aplikaciju su kreirali pripadnici hrišćanske grupe Living Hope Ministries iz Sjedinjenih Američkih Država, a kako bi gej, biseksualne, te transrodne tinejdžere pozvali da postanu heteroseksualni kroz molitvu i terapiju. Verska grupa sa online sklonostima je sve pripadnike LGBTIQ zajednice označila kao „seksualno-oštećene“ pojedince i pojedinke, te im ponudila spas i mogućnost da napuste ono što fanatici nazivaju „lažnim identitetima“. Opasna praksa koja homoseksualnost, biseksualnost i transrodnost opisuje kao „zavisnost“, „bolest“ i „greh“ postala je predmet online peticije u okviru koje aktivisti zahtevaju da Google štetnu aplikaciju ukloni iz svoje prodavnice.

Ističe se da bi aplikacija mogla da ugrozi dobrobit tinejdžera koji se već nose sa brojnim teškoćama odrastanja u neprijateljski nastrojenom društvu, i da doprinese osnaživanju predrasuda koje već postoje. Amazon, Microsoft i Apple su aplikaciju iz svojih prodavnica uklonili još u decembru 2018. godine, ali Google je još uvek ubraja u svoju digitalnu ponudu. Homofobija je na ovaj način dobila još jednu dimenziju, te evoluciju uskladila sa savremenim tokovima, što joj daje mogućnost da dopre do daleko većeg broja korisnika, i tako nanese veću štetu. Činjenica je da postoji veliki broj mladih koji do kraja ne razumeju svoju seksualnost, te se boje odbacivanja, budući da im društvo od samog početka šalje poruku da su njihovi identiteti nešto što bi trebalo popraviti. Za mlade pojedince i pojedinke koji su već ranjivi ovakva aplikacija bi mogla da predstavlja veliku opasnost, te ih pogura u negativnom smeru, što je najopasnije zbog toga što je veliki broj njih sklon da grešku traži u sebi, što vodi brojnim poteškoćama, često i samoubistvu.

Mnogi veruju da je konverzivna terapija stvar daleke prošlosti, ali ovakve akcije ukazuju da to nije tačno, te da metode za „lečenje homoseksualnost“ evoluiraju, a kako bi došle do što većeg broja onih koji već trpe opresiju, te psihičko i fizičko nasilje. Posebno su opasne one organizacije koje se kriju iza religije, te se prikazuju kao dobronamerna udruženja koja se zalažu za tradicionalne vrednosti.

Oceni 5