Izložba i filmovi
Štikle iznad točkova film

Film "Štikle iznad točkova"

Photo: Promo/still

Gosti u fokusu Merlinka festivala

Na svečanom otvaranju će nastupiti Siniša Radin, solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu, nakon čega će se publici obratiti nemačka rediteljka Aleksandra Odić, koja će zvanično otvoriti festival. Njen Frida, koji prikazuje susret mlade medicinske sestre i njene pacijentkinje istog uzrasta Fride na granici profesionalne distance i želje za bliskošću, biće prikazan na Merlinki u subotu 10. decembra u Klubiću Doma omladine Beograda.

Među inostranim gostima festivala biće i Pau Canivell, španski reditelj dokumentarnog filma Štikle iznad točkova, zajedno sa još šestoro članova ekipe filma. Ovo ostvarenje, koje prati porodicu dreg kraljica koji putuju kamp kućicom u Mursiju, biće prikazano u subotu, 10. decembra u 21 u sali Amerikana Doma omladine.

Iz Hrvatske na festival dolazi Vida Skerk, rediteljka filma Noćna vožnja o egzistencijalnom strahu koji nas proganja kada shvatimo da smo na ovom svetu potpuno sami. Projekcija njenog filma biće održana u nedelju, 11. decembra u 20 u Klubiću DOB-a.

Na projekcije svojih filmova doći će i domaći reditelji Aleksandar Reljić (Do daske), Nikola Spasić (Kristina), Stefan M. Mladenović (Drvo tamjana) i  Aleksandar Nikolić (Borba i dalje traje).

Svi gosti festivala, kao i domaći reditelji, nakon projekcija svojih filmova će učestvovati u Q&A razgovorima sa publikom.

Tokom četiri dana Merlinka festivala biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, među kojima su francuski Peter von Kant Fransoa Ozona koji otvara festival, izraelski Zabrinuti građanin Idana Haguela koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, iranski Drugo ja Amira Tavakolija, austrijski Ajsmajer Davida Vagnera nagrađen u Veneciji, portugalski Varljiva svetlost Žoa Pedra Rodrigeša premijerno prikazan u Kanu, odlično ocenjeni holivudski romkom Burazeri Nikolasa Stolera (Preboleti Saru Maršal, Samo ga dovedi, Loše komšije…), kanadski dokumentarac Agnes u kadru Čejsa Džointa nagrađen na Sandens festivalu i mnogi drugi.

Program festivala Merlinka će biti prikazan i u Kulturnom centru Novog Sada od 9. do 12. decembra.

Oceni 5