Stričeva kuharica
Grašak 01 S

Photo: Pinterest

Grah s blitvom

Prije svega treba vam 3/4 kg do 1 kg blitve, jedna konzerva onih sjeckanih rajčica i jedna konzerva (od cca 1/2 kg) kuhanog graha, jedna srednje velika kapula i malo začina tipa Vegeta, sol, papar a može i list-dva lovora. Ovo je verzija za one koji ne vole kuhati. A oni koji se vole kuhati uz „špaher“ neka nabave sve to isto, ali grah neka sami kuhaju, a isto tako i pomidore neka sami gule i sjeckaju. Sve to nabavite na merkatu ili u boteginu pored vaše kuće, jedino po blitvu ipak morate na merkat ili u neki štand-kiosk s povrćem ako je blizu vas. E da, zaboravio sam na mac peršina i koji režanj češnjaka.

Pazi sad vamo – dok ovo spremate vino je dozvoljeno piti ali samo u klimatiziranim kuhinjama i, što bi mi rekli, u malim „žlukovima“ (gutljajima). Ako nemate klimatizirani prostor za kuhanje onda se pije pivo u dugačkim „žlukovima“ – jedno pivo jedan žluk. I to samo kad ste gotovi s kuhanjem i samo ono malo pivo od 2 dl. Jer ako možete popiti veliko pivo u dva-tri žluka, trebali bi se barem malo zamisliti, pijanac jedan!!! Smo se kapili, a?

Evo napokon kako se to sve kuha.

Najprije očistite i operite blitvu i stavite je u lonac ključale i slane vode (ne pretjerujte s vodom, a bogme ni sa solju), skuhajte je i ocjedite, ali vodu ne bacajte. Očistite kapulu, češnjak i peršin, sitno ih nasjeckajte i stavite lagano pirjati na 1/2 dl maslinova ulja u jednu „fršoru“ (recimo da je to dublja tava) kao na slici. Pirjajte oko 5 minuta, tj. dok kapula malo ne popusti, a cijela kuća zamiriši po uvodnom dijelu kakve dobre buzare, nakon toga ubacite k tome one nasjeckane pomidore i list-dva lovora, malo vegete, soli i papra pa pirjajte sve skupa daljnjih 5 minuta. Laganice molim lijepo, a ne da se sve dimi i šprica okolo po špaheru jer će vas pomoćna kuharica sprašiti u top i morat ćete sami prati špaher.

Otvorite sada onu limenku graha, ocjedite je i malo isperite grah, pa ga dodajte u fršoru k onom buzara-temeljcu, dolijte pola kaciola vode od blitve i ostavite da zakuha. Dotle onu kuhanu blitvu narežite na sitnije komade i ubacite sve skupa u fršoru s grahom, dobro sve skupa promješajte da se „sljubi“ (ubit će me neki od naših „domaćih somelijera“) dolijte još kaciol-dva vode od blitve (tek toliko da malkice prijeđe rub ove vegetarijanske „manjade“) i ostavite na vatri da lagano zakuha. Dotle ugrijte pećnicu na 200°C, ubacite fršoru u tako zagrijanu pećnicu i ostavite dok se ne smanji nivo tekućine u njoj. Cca. 15-20 minuta, ako niste pretjerali s vodom od blitve.

I to je to. Sad možete popiti onaj obećani mali žluk hladnog chardonea ili onu žlukčinu piva i ostaviti pomoćnoj kuharici da ispoha piletinu i opere špaher. Dotle vi narežite pomidore za salatu. I uživajte u ovom jelu.

Dobar tek želi vam Stric.

P.S. Joj, ubit će me moja Strina, samo kad pročita ove moje macho maštarije o pranju špahera.

*Prenosimo sa prijateljskog portala Pula-online

Oceni 5