Pobeda za R&B i soul
Grammy

Photo: Jathan Campbell

Grammy 2022: Muzika i zaglušujuća tišina

U jakoj konkurenciji Grammy za album godine dobio je Jon Batiste i ploča „We Are“, inspirisana pokretom Black Lives Matter i bogatim afroameričkim muzičkim nasleđem. Duo Silk Sonic, koji čine Bruno Mars i Anderson .Paak., osvojio je nagrade za pesmu, R&B pesmu i snimak godine za „Leave the Door Open“. Uz to, trijumfovali su i kao najbolji R&B izvođači, uz Jazmine Sullivan i H.E.R.

Slavila je i Olivia Rodrigo, koja je proglašena za najbolju debitantkinju, a njen album „Sour“ je pobedio u kategoriji pop albuma, dok je za pesmu „Drivers Licence“ Olivia odnela pobedu u kategoriji pop izvođenja.

U rock segmentu apsolutni pobednik je band Foo Fighters, među country izvođačima dominirao je Chris Stapleton, a St Vincent je s „Daddy's Home“ odnela Grammy za najbolji album alternativne muzike.

Svi pobednici imali su zapažene nastupe, a odlični su bili i Billie Eilish, Lady Gaga, Lil Nas X... Emitovana je i video poruka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, neposredno pre nastupa Johna Legenda i ukrajinske pesnikinje Ljube Jakimčuk. Zelenski je pozvao da se Ukrajini pomogne na bilo koji način osim tišinom, ali čini se da su deklarativna i revijalna podrška Zapada, koja se demonstrira i na manifestacijama poput Grammy dodele, zapravo tišina koja najjače zveči.

Oceni 5