Nikad svi srećni i zadovoljni
Beyonce Grammys 2023.

Photo: Francis Specker/CBS

Grammy 2023: Beyonce rekorderka, Viola Davis EGOT

Tako je to sa dodelama nagrada – nikad svi srećni i zadovoljni, osim naše umetnice Didi J, koja se u nedelju volšebno našla na crvenom tephu u Los Anđelesu i, priznajemo, zablistala.

No, vratimo se muzici. Iako Renaissance nije proglašen za album godine, dobio je Grammy kao najbolji u kategoriji dance i elektronske muzike. Beyonce je još nagrađena za najbolju R&B pesmu – Cuff It, najbolji dance/electronic snimak – Break My Soul, te najbolje tradicionalno R&B izvođenje – Plastic off the Sofa.

Adele je odnela nagradu u kategoriji „najbolje pop solo izvođenje“ za pesmu Easy On Me, dok je Kendrick Lamar apsolutni pobednik u rap kategoriji, odnevši Grammyje za najbolji rap album, pesmu i izvođenje.

Lizzo ima snimak (record) godine zahvaljujući pesmi About Damn Time, a Kim Petras i Sam Smith dobili su nagradu za pesmu Unholy kao najbolji vokalni pop duo. Petras je ujedno i prva trans žena koja je osvojila Grammy.

Za pesmu godine proglašena je numera Just Like That Bonnie Raitt, što je iznenadilo sve prisutne, pogotovo nju, budući da se našla u konkurenciji sa trenutno aktuelnim zvezdama poput Adele, Lizzo, Beyonce, Taylor Swift, Kendricka Lamara...

Za najboljeg novog izvođača izabrana je Samara Joy, najbolji rock album ima Ozzy Osbourne, dok je Brandi Carlile dobila Grammyje za najbolju rock pesmu, rock izvođenje i americana album. Britanski bend Wet Leg nagrađen je u kategorijama za najbolji album i najbolje izvođenje alternativne muzike. Spot godine je All To Well: The Short Film Taylor Swift, a za producenta godine izabran je Jack Antonoff.

Glumica Viola Davis osvojila je Grammy za najbolju audio knjigu, autobiografiju Finding Me i tako postala 18. ličnost nagrađena Emmyjem, Grammyjem, Oscarom i Tonyjem, stekavši popularni EGOT status.

Oceni 5