Žene pišu istoriju i obaraju rekorde
Taylor Swift & Beyonce

Photo: AFP/economictimes.indiatimes.com

Grammy nagrade 2021: Beyonce i Taylor Swift na čelu kolone

„Folklore“ Taylor Swift proglašen je za album godine. Swift je tako prva žena koja tri puta osvojila Grammy za najbolji album, u čemu su dosad uspeli jedino Frank Sinatra, Stevie Wonder i Paul Simon.

Beyonce je žena sa najviše Grammyja, te ih sada ima ukupno 28, isto koliko i Quincy Jones. U nedelju je osvojila nagradu za najbolji spot („Brown Skin Girl“), za najbolje R&B izvođenje („Black Parade“), kao i dva Grammyja (za „Savage“ kao najbolju rap pesmu i izvođenje) koja „deli“ sa Megan Thee Stallion.

„Verujem da je moj posao i posao svih nas kao umetnika da odražavamo vreme u kojem živimo, a bilo je tako teško vreme“, rekla je Beyonce.

H.E.R. ima pesmu godine - „I Can't Breathe“, a „Everything I Wanted“ Billie Eilish je takozvani snimak godine (odnosno „record of the year“), iako sama Billie smatra da je i taj Grammy trebalo da ode u ruke Megan Thee Stallion, koja je proglašena i za najboljeg debitanta.

Dua Lipa dobila je nagradu za najbolji pop album, za „Future Nostalgia“, dok je pesma „Watermelon Sugar“ Harryja Sylesa proglašena za najbolje pop izvođenje. U rock kategoriji Fiona Apple je nagrađena za pesmu „Shameika“, Brittany Howard za „Stay High“, a The Strokes za najbolji rock album, „The New Abnormal“. „Fetch The Bolt Cutters“ Fione Apple proglašen je za nabolji alternativni album.

Dodela 63. Grammy nagrada održana je bez publike, bio je prisutan i ograničen broj izvođača i muzičara, a svi nastupi snimljeni su unapred, pa je i u nešto skromnijim uslovima delovalo da sve teče kako treba. Za to je svakako zaslužan i komičar Trevor Noah, koji se ovoga puta našao u ulozi voditelja, a čitava ceremonija trajala je gotovo četiri sata.

Oceni 5