Paklena kuhinja XXZ magazina
Grahs 01 S

Photo: shopify.com

Grašak iz dosade

Ko ne jede u pekarama taj ne zna što je patnja. Peciva su dobra strategija za uštedu vremena, budući da su već pečena, istina uglavnom bajata, pa čoveku u večitoj žurbi pomažu da obezbedi nešto kalorija, uglavnom previše.

Da bi se efekat lisnatog testa bar donekle neutralisao, potrebno je da se ponekad nešto i skuva, u slučaju nužde i isprži. Što više povrća, kažu eksperti, pa makar i onog bezukusnog koje se na policama supermarketa nalazi toliko dugo da se plastenika i ne seća. Ako ne sveže, onda smrznuto. Na primer grašak. Ako su vam dosadili tradicionalni recepti – izmišljajte.

Za ovu izmišljotinu je, na primer, potrebno:

- dva pakovanja smrznutog graška

- 300 grama mlevenog junećeg mesa

- glavica crnog luka

- dve šargarepe

- testenina (najbolje od spelte, zbog teksture)

- so, vegeta, biber, bosiljak, aleva paprika

Glavica luka se, pogađate, proprži dok komadići ne postanu prozirni poput stakla, pa se doda ono junećeg mesa (nadamo se bez suvišnih antibiotika), a potom i rendana šargarepa. Sve to se prži desetak minuta, pa se smesi doda i grašak. Dinsta se još par minuta, doda se kašičica bosiljka, pa se sve nalije vodom, da, što bi rekli naši stari – „ogrezne“. Još kašičica soli (ili po ukusu), dve kašičice vegete i bibera po želji, pa jelo može da se ostavi na miru.

Na pakovanjima smrznutog graška, te drugog povrća, obično piše da je dovoljno da se kuva 20 minuta, ali, da se ne lažemo – bez sat i po vremena nema dobrog graška. Tri minuta pred kraj se u grašak doda testenina (ne previše), i zaprška, ko zapršku voli.

Zelena salata i crno vino idu uz sve, pa i uz ovo čudo, koje je, ako ništa drugo, bar za nijansu zdravije od rol-viršle.

Oceni 5