Alfabet po volji
Errt 01 S

Photo: Paul Peter

"H" je za homoseksualca

Pred sam kraj života engleski pesnik, pisac, esejist, te borac za društvenu pravdu - Sir Stephen Spender – započeo je svoje poslednje delo koje je okupilo umetnike oko jedne teme - oko ljubavi. Umetnik David Hockney pritekao mu je u pomoć, te bio zadužen za vizuelni deo projekta koji je zamišljen tako da se nacrta svako slovo alfabeta. Spender je nakon toga pozvao još 29 drugih pisaca, te svakome od njih dao zadatak da smisli kratki tekst za slovo koje mu je dodeljeno. Kao rezultat se 1991. godine pojavila knjiga „Hockney’s Alphabet“, a sva sredstva od prodaje otišla su AIDS istraživačkim centrima, te fondacijama za pomoć onima koji su u to vreme umirali od ove bolesti.

Dvadesetdevet kratkih tekstova – pesama, eseja i mikro-memoara – dela su titana svetske književnosti, kao što su Susan Sontag, Seamus Heaney, Martin Amis, John Updike, Joyce Carol Oates, Ted Hughes, Ian McEwan, Erica Jong, Kazuo Ishiguro i Iris Murdoch.

Među slovima se, naravno, našlo i „H“, koje je pripalo Martinu Amisu. Svoj tekst je naslovio “H is for Homosexual”, te u njemu opisao svoje prve susrete, te prva razumevanja o koliko se velikoj nejednakosti radi.

„Voleo bih da sam razumeo homoseksualnost. Voleo bih da sam makar instinktivno osetio više – tu privlačnost istom, a ne različitom. Da li se radi o prirodi ili o načinu na koji se odrastalo – o uzgoju – da li je, na kraju, ta informacija upisana duboko u DNK pojedinca? Kada mislim na homoseksualnost i sebe u tom iskustvu, onda razmišljam o izolaciji i strahu za ceo život. Za mene homoseksualnost nije „stanje“ (i svakako ne „izbor“ ili „orijentacija“), za mene je to „sudbina“. A tako je zbog toga što jedino što stvarno znam o homoseksualnosti je to da traži hrabrost. Zahteva hrabrost.“

Oceni 5