Svi su dobro došli
Halloween 03 S

Photo: Pinterest

Halloween – podsjetnik na to kako je sloboda lijepa

Halloween za mnoge od nas podrazumijeva biti neko drugi, biti nešto drugo, maskirati se, kostimirati, sakriti se ili pokazati i, naposljetku, izaći iz vlastite kože.

Zanimljivo je promišljati o tome koliko smo se zapravo odmakli od prave svrhe i rituala koji su se sprovodili za ovaj praznik. Danas je, naravno, Halloween iako sa drevnim korijenima, prilagođen modernom, ali i konzumerističkom trenutku. Ukratko: to je postao veliki biznis, počevši od mode, hrane, književnosti pa do filmske umjetnosti.

Nošenje kostima i maski za Noć vještica najvjerovatnije potječe iz drevnog vjerovanja da su nadnaravna bića ili duše mrtvih lutale zemljom u to vrijeme. Korijeni Halloweena, naime, sežu unazad dvije hiljade godina, sve do drevnog keltskog, tačnije gaelskog festivala, obreda, i slavljenja kraja sezone žetve koji se naziva Samhain. Oni bi 31. oktobra (noć kada počinje Samhain, kraj ljeta a početak zime, i trenutak kada se mrtve duše vraćaju u obliku duhova i počinju da lutaju zemljom) iznosili pred svoja vrata hranu i piće za mrtve da bi ih zadržali od ulaska u kuće, a ljudi su izlazili iz kuće maskirani kako bi zbunili duhove, i kako ih ne bi prepoznali. Palili su i velike vatre, jer su vjerovali da je to način da se duhovi vrate u svoj svijet, i da budu što dalje od živih.

U sedmom stoljeću, katolička crkva je postepeno počela gušiti paganske običaje i ovaj praznik, te je donijela novi naziv Svi sveti (All Hallows Eve, što je kasnije vremenom prešlo u skraćenicu Halloween). U Ameriku je Halloween stigao u periodu Velike irske gladi preko irskih imigranata, i tako je praznik vremenom dobijao neka nova naličja, i ono po čemu je danas nama najbliže.

Zašto je Halloween značajan i zanimljiv za kvir zajednicu? Možda zato što je to trenutak kada prihvatamo druge, i drugi prihvataju nas, u svakom obliku, izgledu, ponašanju, poimanju i predstavljanju, i kada jedni druge podržavamo.

Uživamo u drugačijim i raznim ulogama ili iznosimo pak sebe u vlastitoj ulozi.

Usrećujemo, slavimo i nasmijavamo druge, i sebe, sve to u jednoj noći, onoliko koliko možemo biti slobodni do nekih granica i osjećaja da nas niko neće napasti, povrijediti, ismijati ili osuditi jer smo se presvukli u nešto, onako kako želimo i volimo, jer smo izašli na trenutak, iz vlastite kože, ili smo ipak ostali u njoj, i ponosno iznijeli vlastiti „kostim“.

Zbog svega toga, Halloween nas podsjeća na to koliko sloboda može biti lijepa, produktivna, kreativna i značajna.

Za kraj, da posjetimo, Sarajevski otvoreni centar ove godine organizira party povodom Halloween noći: 31. oktobra u Domu pisaca, sa početkom u 19:00h. Svi/e su dobro došli/e na ovu nezaboravnu, kvir i slobodnu zabavu!

*Prenosimo s portala lgbt.ba

Oceni 5