Veliki uspeh i moć Sive lobanje
Heem 01 S

Photo: ScoopWhoop

He-Man, uspomena na jedno detinjstvo

Tokom 1982. godine radnje koje su prodavale igračke počele su da dobijaju neobične heroje, koji su išli u širinu skoro kao što su bili visoki, postavljeni u pozicije u kojima su izgledali kao da su uvek spremni za napad. Vođa te plastične družine ubrzo je postao poznat kao He-Man, praćen pomagačima i prijateljima, koji su zajedno predstavljali tačku odvajanja od tradicionalnih akcionih heroja, a poput G.I. Joea i Luka Skywalkera. Tako je na scenu stupio mišićavi princ, čija se glavna priča odvijala oko zamka Sive lobanje, koji je bilo neophodno odbraniti od demonski orijentisanog Skeletora.

He-Man je tokom prve godine zaradio 38 miliona dolara, da bi do 1984. kompaniji Mattel doneo preko milijardu dolara. Iako He-manija nije bila kreirana da bi trajala, ovaj fenomen ostaje jedna od najuspešnijih poslovnih priča svih vremena. Tako su generacije, držeći u rukama improvizovani mač, godinama u pomoć pozivale moć Sive lobanje, te zamišljale kao putuju u Eterniju. Kao što to obično biva, iza svake uspešne priče uvek se krije i određeni broj manje ili više poznatih činjenica, pa je to slučaj i sa ovom, te vam nudimo spisak zanimljivosti koji će obradovati svakog pristojnog He-manijaka.

He-Man je nastao kao odgovor na Ratove zvezda

Kada je George Lucas krenuo u potragu za partnerima, kompanija Mattel bila je jedna od onih koje nisu otkupile licencu za prodaju akcionih figura iz Ratova zvezda. Nakon toga industrija je posmatrala kako kompanija Kenner, koja je na kraju postala vlasnik licence, postiže uspeh za uspehom sa novim junacima iz Lukasove svemirske opere, pa Mattelu nije preostalo ništa drugo nego da pokupi plastične mrvice od prodaje drugih igračaka, te osmisli sopstveni proizvod i novi hit na tržištu.

Mattel je birao između tri različite verzije He-Mana

Dizajner Roger Sweet i ilustrator Mark Taylor, koji su do tada radili na pakovanjima za Barbie lutke, došli su na ideju o mišićavom ratniku sa oklopom i mačem. U početku se razmišljalo o junaku koji bi putovao kroz vreme, te su se generisale tri različite verzije onoga što će kasnije postati He-Man.

He-Man u početku beše Viking

Skulptor Tony Guerrero je na osnovu crteža napravio junaka koji je neodoljivo podsećao na Vikinga, ali je šlem sa rogovima kasnije odbačen, budući da je He-Man izgledao previše zlovoljno, što je igranje činilo manje prijatnim. Nakon toga je novi heroj postao plavušan, te dobio frizuru po kojoj je i danas prepoznatljiv.

Animirana serija nastala je kao rezultat neuspešnog poslovnog sastanka

Pošto su završili igračku, predstavnici kompanije Mattel ponudili su je glavnom otkupljivaču igračaka – kompaniji Toys 'R’ Us, a za sastanak je kreirana serija kratkih stripova koji su ilustrovali suptilne granice između dobra i zla u priči koja je pratila He-Mana. Klijenti nisu bili impresionirani, te su istakli da deca nisu uvek voljna da čitaju kako bi protumačila igračku, te su iz Mattela obećali jednočasovni animirani film, koji je trebalo da pojednostavi proces.

Crtani film se nikome nije dopao

Nakon što su ih odbile kuće CBS, NBC i ABC, došli su na ideju na naprave sezonu od 65 epizoda koje bi bile kraće, i koje bi televizije mogle da emituju pet dana u nedelji. Model je bio toliko uspešan, da je sezonu He-Man and the Masters of the Universe tokom 1984. svakog popodneva gledalo po više od devet miliona gledalaca.

Nepoznati graditelj zamka Siva lobanja

Iako se serija nikada nije bavila istorijom izgradnje zamka, u objašnjenjima uz scenario stoji da ga je sagradio Tytus, džin koji je učestvovao u ratu koji se dogodio nekoliko vekova pre onoga što se dešava u animiranom serijalu. Mattel je kasnije lansirao i igračku sa likom ovog diva, koja je bila visoka više od 30 centimetara.

Kao referenca za akcione heroje korišćeni su pravi bodibilderi

U nameri da što bolje animira muskulature He-Mana i njegovih saboraca, Mattel je unajmio ekipu pravih bodibildera, čiji su pokreti snimani da bi se što bolje razumeo raspored mišića tokom borbe.

Nakon animiranog serijala došao je strip

U periodu između 1986. i 1991. godine Mattel je kreirao strip koji je franšizu trebalo da održi vidljivom i nakon završetka serijala, koji je na kraju brojao 130 epizoda. Strip se na kraju pojavio u samo 10 štampanih novina.

Princ Adam nije bio deo serijala, te originalne serije igračaka

He-Man u početku nije imao kraljevski alter ego, te je predstavljao plemenskog ratnika koji nije imao potrebu za tajnim identitetom.

He-Ro, He-Manov sin

Tokom 1996. pojavio se još jedan serijal, čiji je junak bio Dare, usvojeni sin princa Adama i Teele, koji, kada dođe u dodir sa očevim mačem, postaje He-Ro, nešto poput He-Mana.

Neprofitna organizacija čuva He-Manovo zaveštanje

Organizacija Power and the Honor Foundation osnovana je 2010. godine, a sa ciljem da sačuva radove umetnika koji su definisali He-Man franšizu – originalne ilustracije, igračke, te dokumentacija, skenirani su kako bi se lakše sačuvali od propadanja.

He-Man je prestao da donosi prihode već 1987. godine

Sa 350 miliona dolara iz 1985. godine, He-Man se 1987. spustio na nulu, a zbog sve veće konkurencije koja je stigla u obliku Nindža Kornjača, Transformersa, te brojnih video igara. Ipak, franšiza je do kraja zaradila preko dve milijarde dolara, što i nije tako loše za plastičnog heroja koji se rodio u senci Ratova zvezda.

 

Oceni 5