Pozadina filma Brokeback Mountain
Broke1

Photo: IMDb

Heath Ledger nije voleo homofobične šale

Brokeback Mountain (2005.) delo je koje se javlja kao holivudski odgovor na borbu za LGBTIQ prava, pa samim time prikazuje intimni sukob čiji je zadatak da ilustruje poteškoće života u različitosti. Film tako apostrofira intimni svet dvojice protagonista, koji su zbog svojeg identiteta i vremena u kojem žive primorani da grade sopstvene mikrosvetove utemeljene na fasadi sretnog porodičnog života i vlastite funkcionalnosti u zajednici. Iako je u pitanju odnos koji uspeva da se fizički i emotivno na trenutak ostvari, to ipak nije bez posledica jer kada budu otkriveni moraju da pristanu na život u čijoj je osnovi žudnja i žal za prošlim, pa na kraju i smrt.

U pozadini filma kriju se i drugi detalji koji nisu direktno u vezi sa pričom, pa je, na primer, Jake Gyllenhaal nedavno otkrio da njegov kolega Heath Ledger nije voleo gej viceve koji su izmišljani na račun onoga što se između dva glavna junaka dešava u filmu. Gyllenhaal je pored toga otkrio i kako je taj film o ljubavi između dvojice kauboja, koja traje od 1963. do 1983. godine, pozitivno uticao na njegovu glumačku karijeru, te kako je ponašanje njegovog kolege činilo da ga još više poštuje. Ledger je, priča Gyllenhaal, bio protiv svih homofobičnih komentara koje su gledaoci pravili na račun filma i isticao da je film priča o ljubavi i ništa više, niti manje od toga.

Film koji je 2006. godine dobio Oskara za najbolju režiju, najbolji scenario, te muziku, prati priču o dva kauboja ljubavnika, te izazovima sa kojima se susreću na neutabanom putu ka razumevanju. Oni koji se bave kvir kinematografijom ranije su upućivali na to da se ovaj film javlja kao holivudski odgovor na borbu za LGBTIQ prava, budući da se u privatnom i ličnom u priči primećuje volja za političkim glasom koji bi svakog trenutka mogao da ustane, te se suprotstavi opresiji većine.

Brokeback Mountain bi do kraja 2019. godine trebalo da se nađe u nacionalnom filmskom registru američkog Kongresa, a među 750 drugih naslova koji će biti sačuvani za nove generacije zbog kulturoloških, istorijskih i estetskih vrednosti koje ga smeštaju među sadržaje koji su od velikog značaja za američko, ali i svetsko kulturno nasleđe.

Oceni 5