XXZ magazin preporučuje
Dylda 01 S

Photo: IMDb

Hej, Sloveni, svaka vam čast!

Film

Dylda (2019)

Film „Dylda“ (na srpskom „Pritka“) jedno je od ostvarenja koje se prikazuje na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma, u okviru kojeg reditelj Kantemir Balagov sjajno koristi traumu kao alat za slikanje junaka koji su preživeli rat i opsadu Lenjingrada, ali ih i dalje prate utvare koje su signal da opasnost nije prošla.

Posttraumatski sindrom je tako dobio glavnu ulogu u filmu koji nas vraća u jesen 1945. godine, u društvo dve mlade žene koje pokušavaju da prežive, zatečene time da su uopšte izbegle smrt. Iya (Viktoria Miroshnichenko) je visoka i plava, svi je zovu „Pritka,“ uplašena i ukočena medicinska sestra u vojnoj bolnici, a Masha (Vasilisa Perelygina) je vojna veteranka koja se iz rata vraća svojoj prijateljici. Neobična povezanost između junakinja gradi i neobičnu priču, te šok koji se sa platna širi na publiku kao neka davno zaboravljena zaraza.

The Elephant Queen (2019)

„Slonovska kraljica“ je sjajna dokumentarna priča o krdu slonova, matrijarhatu i slonici koja svoje ćerke vodi već više od 40 godina. Ona je i kraljica Kenije, a veličina kljova je svrstava među retke pojave, budući da se tvrdi da je u Africi ostalo još svega 30 sličnih jedinki.

Reditelji Victoria Stone i Mark Deeble napravili su priču o ovoj slonici, koja podseća na neke stare dokumentarce, ali se zahvaljujući novim tehnologijama životu približava još više, opisujući tako pun krug života koji se odvija između dve kišne sezone.

Serije

What We Do in the Shadows (1. sezona)

Kad se spoje komedija, fantazija i horor, a sve u mocumentary stilu, vrlo lako može da dođe do katastrofe. Sa „What We Do in the Shadows“ nije tako, budući da je Jemaine Clement napravio vrlo duhovitu priču koja gledaocu pije krv iz epizode u epizodu.

Lažni dokumentarac prati grupicu vampira-cimera, koji se, iako se ne slažu uvek, ipak drže zajedno. Serija je bazirana na istoimenom filmu, a likovi su puni, zabavni, te se, iako prikazuju vampirske stereotipe, ipak od njih razlikuju i nude bogatu priču o onome što se dešava iza senki. Krvavo i smešno.

Bez vědomí (2019)

Na HBO-u se nedavno pojavila češka mini serija prevedena kao „The Sleepers“ ili „Spavači“. Tokom šest uzbudljivih epizoda pratimo politička previranja u Pragu krajem 1989, kada je Berlinski zid srušen, revolucija u vazduhu, a sloboda odmah iza ćoška. Osim što, naravno, nije tako. Čak jedan od likova eksplicitno komentariše kako „ljudi idu ulicom i smeju se kao idioti“. Svi koji su prošli kroz to tada, ili pak kroz nešto slično desetak godina kasnije, znaju da posle revolucije najbolje prolaze preletači i da je, koliko god košuljica presvlačila, zmija još uvek živa, da joj niko glavu nije odsekao, već da je večito tu, u stalnoj transformaciji. Tužno? Poražavajuće? Da, ali i otrežnjujuće. Još jedna lekcija o tome nije na odmet, naročito ne kad vas pripremaju za neku novu predstavu.

Ne samo što donosi realističan pogled na političke promene, ova serija je izuzetno verodostojna u predstavljanju češke svakodnevice s kraja '80-ih, počev od opšte atmosfere neizvesnosti, do slika Praga u izmaglici, socrealističkih zgrada, enterijera, kostima i šminke koji na pravi način doprinose priči, a uveliko pričaju i svoju. Takve su i kamera i režija, pa neretko možemo videti kadrove i rešenja karakteristične za filmove iz te decenije. Tako da i u sumornom prikazu političkog ludila i atmosfere straha ima mesta za humor i ironiju, što samo potvrđuje da je „Bez vědomí“ prava stvar. O odličnoj glumi ne treba trošiti reči. Treba gledati.

Slovenska braćo, svaka čast!

Knjige

Misija London, Alek Popov

Satirični roman o bugarskoj ambasadi u Londonu, te dolasku novog ambasadora, i to s krimi twistom, idealna je preporuka za ljubitelje dobre književnosti. Još jedno delo autora slovenskog porekla koji u svojoj zemlji nalazi nepresušni izvor inspiracije, ne libeći se da joj kaže istinu, podsmehne joj se i smeje se zajedno s njom.

„Kad se setim prošlog mandata, povraća mi se. I onog prije. Sve te rupe smrde isto, bez obzira na to gde se nalaze. I prije, i sada: ništa se nije promijenilo, a neće se ni promijeniti jer je jebena država jedna te ista“, kaže jedna od junakinja.

Svet je manji nego što mislimo.

Sva naša tela, Georgi Gospodinov

Gospodinova opisuju kao onoga koji „krade“ tuđe priče, budući da ono što piše često nastaje iz onoga što je čuo. Kratku formu je doveo do savršenstva, što i sam opisuje u pogovoru za knjigu:

„Kao deca takmičili smo se ko će najduže da izdrži pod vodom bez vazduha. Zagnjuriš glavu, pri nedostatku mora, u limenu kantu, uši zuje, klaustrofobija u grudnom košu, ne dišeš pola minuta, neki čak minut i po, otprilike koliko traje jedna kratka priča i brzo dižeš glavu, vraćaš se u život. Prvi udah je odsečan i podsećajući. Zadihan si kao da si putovao 20.000 milja pod vodom... Nešto slično moraju da budu i kratke priče. Nećeš se utopiti ali posle svakog gnjuranja uzimaš dah kao prvi put.“

Pesma

Smith - Baby, It's You

Iako su prošle decenije, nije loše podsetiti se divne i nepravedno zaboravljene pesme.

Video igre

Dawn of Zombies: Survival after the Last War

Dawn of Zombies je za one koji vole preživljavanje i post-apokalipsu, zanimljivi online simulator za svet posle sveta. Igrači uče kako da savladaju glad, prežive zombije i druge mutacije, radijaciju, prepreke, ali i druge ljude koji su, kao što se često predviđa, najveća opasnost u post-apokaliptično doba.

Iako slične igre postoje već neko vreme, DOZ ipak drži pažnju, i igrača povlači u svet koji još uvek gori, i u njemu budi želju za gradnjom i virtuelnom poljoprivredom.

*Kontrapreporuke

In the Shadow of the Moon (2019)

Što bi rekla Ruška Jakić – „Ne, nikako,“ osim ako nemate 115 minuta za gubljenje.

Herrliche Zeiten - Outmastered (2018)

Nije poznato zašto bi iko gledao nemačku komediju, ali i to se dešava. Ukoliko nabasate na ovaj film, slobodno ga preskočite. Možda spoznate da je to tek uvrnuta metafora o „domaćima“ i dođošima, ali to film čini još gorim. Tako da mudre reči Ruške Jakić valja i ovde primeniti.

 

Oceni 5