Crno i belo
Mrre 01 S

Photo: IMDb

Helen Mirren: Trans žene su žene

Glumica je u pomenutom intervjuu objasnila kako je sigurna da su rod i seksualnost deo spektra, te dodala da je odavno shvatila da postoji „crno,“ i postoji „belo“ kada su identiteti u pitanju, ali da su sva ljudska bića negde na sredini, u „fantastičnoj pomešanosti muškog i ženskog.“ Istakla je i da ne veruje u binarnu seksualnost, i u to da je neko samo muško ili samo žensko, što je, kako kaže, najbolje razumela kroz glumu, budući da i glumci i glumice u sebi moraju da imaju po malo od svega, da budu i muško i žensko, i da ruše granice tradicionalnih shvatanja. Mirren je dodala da i sama poseduje ono što većina smatra „muškim osobinama,“ pa da retko plače, ne ide kod lekara i dobro čita mape. To samo znači da ne postoje osobine koje pripadaju samo jednom rodu, već one koje su deo različitih ljudskih karaktera.

Ova sedamdesetčetvorogodišnja glumica se tokom čitave karijere bavila i feminizmom, a između ostalog i trans pitanjima, te pitanjima starijih feministkinja, sa posebnim osvrtom na netačnost toga da su „žene žene, a muškarci muškarci,“ što je, kako mnogi veruju, tvrdila Germaine Greer. Mirren je tom prilikom naglasila da nije TERF – što je termin za one feministkinje koje iz pokreta isključuju trans žene – budući da veruje da su trans žene prave žene i ništa manje od toga.

Aktivizam se na kraju svodi na jednostavne rečenice, izgovorene jasno i glasno, daleko od online buke u kojoj se delovanje svodi na postavljanje sadržaja i stavova iza kojih se stoji jedino profilnim fotografijama i klikovima. Stariji aktivisti su odavno razumeli da je rešenje u dijalogu i razumevanju aktuelnog trenutka, a nikako u konfliktu i traganju za krivcima. Rod je izmišljotina društva, a u realnosti smo svi negde na sredini, i svi pripadamo jedni drugima.

Oceni 5