Weekend Videos
Milunka 01 S

Photo: Wikipedia

Hevi metal i Milunka Savić

O heroini: Švedski hevi metal bend Sabaton prošle je godine objavio pesmu "Lady of the Dark" o našoj junakinji iz Prvog svetskog rata Milunki Savić, a nedavno se pojavio i video koji govori o njoj i o tome šta je članove Sabatona toliko fasciniralo da su joj posvetili pesmu. Zanimljivo je i to da oni imaju svoj YouTube kanal koji se bavi istorijom, pa nam lekcije iz prošlosti ne donose samo putem muzike.

Lepša prošlost: Nekad smo bili bolji, imali sopstvenu kosu. Istoimena predstava iz 1969. godine ostaće zauvek upamćena.

Nekad i sad: Uvek je interesantno gledati stare fotografije, a još je bolje kada ono što je uslikano možemo uporediti sa stanjem u kojem se trenutno nalazi. Fotografije istog mesta u razmaku od nekoliko decenija, pa i stotinu godina, dolaze sa gotovo svih kontinenata.

Ćuti kad Žižek priča: Sreća je kao neka izmišljena stvar, a za svakoga je nešto drugo. Ljudi, kaže Žižek, ne žele stvarno da budu srećni. Prokleti smo.

Zamke uma: I naš mozak voli šablone, pa često radi protiv samog sebe, a i protiv nas. Utešno je što nam je to svima zajedničko i što kada saznamo za neke sindrome i efekte, možemo lako i da ih primetimo.

Kratko uplašeni: Bella Ramsey je ozbiljna glumica, a to nam je dokazala jako rano. Pored poznatih, popularnih stvari tu su i kratki filmovi koje mnogi nisu videli.

Oceni 5