Novogodišnji program najgledanijih filmova
Telenovela film Beldocs

Iz filma "Telenovela sivo u koloru"

Photo: Press/Beldocs

Hitovi Beldocsa za Luku Kurjačkog

Najgledaniji film 14. Beldocsa, spektakularni brodvejski šou legende Dejvida Birna maestralno zabeležen sa 20 kamera pod dirigentskom palicom Spajka Lija, publika će imati prilike da pogledate samo u subotu, 1. januara u 18 časova u bioskopu Dvorane Kulturnog centra. 

U nedelju, 2. januara u prisustvu autorke, konceptualne umetnice Marte Popivode, pogledajte "Pejzaže otpora", najbolji film iz srpskog takmičarskog programa, prošetajte "mostom između jučerašnjih i današnjih borbi" sa Sonjom koja je svoje vreme koristila mudro i hrabro i u Aušvicu i kroz čitav svoj, skoro ceo vek.

Ponedeljak, 3. januar povešće vas kroz univerzalne priče o ljudima, porodici i ljubavi u filmovima "Posedim i poćutim ni o čemu" Nikole Stojanovića i "Dida" Nikole Ilića i Korine Švingruber Ilić. 

"Dida" je "nepokolebljivo iskren porodični prikaz koji meša komediju i tragediju u ličnom svedočenju reditelja i jednostavnom, posmatračkom stilu snimanja". Osvojio je posebno priznanje žirija Beldocsa i naša srca.

"Prokop" mladog reditelja Danila Stanimirovića imaćete priliku da pogledate u prisustvu autora u utorak, 4. januara. Biće vam ponovo pred očima floskula "ovo je za film" koju čujemo svakodnevno. 

Film “Ptica (ili klovn Marti)" koji je takođe je na programu 4. januara, predstaviće vam potragu za muzikom duše u crno-beloj verziji Olivera Ćirića, talentovanog 19-ogodišnjeg reditelja čiji radovi prelaze sve kontinente.

Put stvaranja jednog umetničkog dela koji je vremenski zahtevan i katarzičan, slika nam film Svetlane Cemin “Sent Kler Cemin, Psiha”, a imaćete još jednom mogućnost da ga pogledate u sredu, 5. januara.

Dokumentarne priče, one lične, duboko intimne i kolektivne biće prikazane u četvrtak, 6. januara. “Moj teča Tudor“ Olge Lukovnikove dobitnik Zlatnog medveda za najbolji kratki film nagrađen je i Nagradom za najbolji kratki film Beldocsa. Žiri Beldocsa ocenio je da "mnogi filmovi imaju za cilj da obrade bolne i važne teme, ali retko se sreću oni u kojima delikatnost izvođenja savršeno dopunjuje i pojačava složenost i hitnost teme".

Film "Zemlja" Marka Šipke čuva sećanje na izgubljeno vreme i podsetnik je na besmisao rata. Gledaćete ga nakon  kratkog filma “Moj teča Tudor.”

"Ova kiša će zauvek padati" rediteljke Aline Gorlove dobitnik nagrade za najbolji film Međunarodnog takmičarskog programa 14. Beldocsa biće ponovo na bioskopskom platnu u petak, 7. januara. Film je "lična, ali i univerzalna priča o ratu i raseljavanju, koja se lako može čitati kao istorija ljudskog roda sažeta u životu jedne osobe".

Vikend u subotu, 8. i 9. januara provedite sa živopisnim likovima u filmovima “Koreni” rediteljke Tee Lukač (nagrada za najbolju kameru 14. Beldocsa) i "Telenovela sivo u koloru" reditelja Filipa Martinovića (nagrada za najbolju montažu 14. Beldocsa). 

U "Korenima" "nenametiljivo, ali precizno i jasno, kamera nas vodi kroz intimnu studiju o prostoru i ljudima gde priroda jednako kao i sagovornici postaje uverljiv protagonist storije" o gnezdima stršljena, peticijama protiv nuklearnog otpada, samoći, vašarskim poslasticama, folklornim tradicijama, posetama grobljima i putevima koji vode ka domu.

"Telenovela sivo u koloru" otkriva "zabavni i neočekivani žanr dokumentarne sapunice i kao i u svakoj uzbudljivoj telenoveli, oslikava čitav spektar emocija, od smeha i ljubavi do nostalgije i tuge". 

Program Beldocs hitovi u bioskopu Dvorane kulturnog centra završava se uzbudljivim, napetim dokumentarcem "Krtica" u ponedeljak, 10. januara. Potpuno u stilu "verovali ili ne", film Madsa Brugera otkriva "tajne ugovore Severne Koreje o prodaji oružja".

Filmovi iz programa Beldocs hitovi prikazuju se u terminu od 18 časova. Sav prihod od ulaznica biće doniran za lečenje dramaturga i reditelja Luke Kurjačkog. 

Oceni 5