On grli moje telo
Lost 01 S

Photo: IMDb

Homoerotika i vampirski filmovi

Vampiri su već dugo, između ostalog, i simbol za nesputanu seksualnost, kako na filmu, tako i u književnosti. U svetu kinematografije ova su bića, koja dolaze s one strane mraka, neretko upotrebljavana da bi opravdala homoerotične scene i prikrila seksualnost koja je u svetu izvan velikog platna bila nešto o čemu se nije govorilo. Vampiri i druge drakule su takvim delovanjem bitno doprineli vidljivosti jedne manjine, a tajne signale su mogli da prepoznaju samo oni koji su žudeli za vidljivošću, čak i kada im nije bilo jasno šta je to što osećaju.

Za početak bi bilo dobro da se još jednom podsetimo pesme Vampir Antuna Branka Šimića, u kojoj stvorenje straha, koje obično pripada svetu mrtvih i postoji bez otkucaja srca i cirkulacije krvi, ima ruku koja je „mala topla mekana“, kojom lirskog subjekta odvodi u dubinu večeri (čitajte: zadovoljstva), gde „grli njegovo telo i pije njegove usne“:

Vampir

On vodi mene u noć

Ruka mu je mala topla mekana

On vodi mene u noć

Oči mame prazne plave vodene

 

On pruža meni iz noći

otrov vina riječi posmijeha

 

Ja skrivam svoju dušu od njega

 

On grli moje tijelo

i pije pije moje usne

i pleše pada pijan moje krvi

 

I čeka čas

da se moje tijelo mrtvo sruši ispruži

i on da zgrabi moju bijelu dušu

i s njome bljesne kroz noć u bezdanu tamu

Zbirka: Preobraženja

Objavljeno: 1920.

Verzija 2

On vodi mene u noć

Ruka mu je mala topla mekana

On vodi mene u noć

Oči mame prazne plave vodene

 

On pruža meni iz noći

otrov vina riječi osmjeha

On.

Taman.

Svirep.

Nepoznat.

ja skrivam svoju dušu od njega.

 

On grli moje tijelo

i pije pije moje usne

i pleše pada pijan moje krvi

 

I čeka

čas da se moje tijelo mrtvo sruši ispruži

i on da zgrabi moju bijelu dušu

i s njome jurne sjekne kroz noć brz i crn ko vrisak

Objavljeno: 1913. – 1924.

 

Senzualne vampirske scene nisu ništa novo, pa ih imamo još ranije, u Stokerovom romanu Drakula iz 1897:

"They whispered together, and then they all three laughed, such a silvery, musical laugh, but as hard as though the sound never could have come through the softness of human lips. It was like the intolerable, tingling sweetness of waterglasses when played on by a cunning hand. The fair girl shook her head coquettishly, and the other two urged her on...

I was afraid to raise my eyelids, but looked out and saw perfectly under the lashes. The girl went on her knees, and bent over me, simply gloating. There was a deliberate voluptuousness which was both thrilling and repulsive, and as she arched her neck she actually licked her lips like an animal, till I could see in the moonlight the moisture shining on the scarlet lips and on the red tongue as it lapped the white sharp teeth. Lower and lower went her head as the lips went below the range of my mouth and chin and seemed to fasten on my throat. Then she paused, and I could hear the churning sound of her tongue as it licked her teeth and lips, and I could feel the hot breath on my neck. Then the skin of my throat began to tingle as one's flesh does when the hand that is to tickle it approaches nearer, nearer. I could feel the soft, shivering touch of the lips on the super sensitive skin of my throat, and the hard dents of two sharp teeth, just touching and pausing there. I closed my eyes in languorous ecstasy and waited, waited with beating heart."

- Dracula, Chapter 3

Da se vratimo filmu, gde se sloboda u pokazivanju seksualnosti takođe prepušta vampirima, pa su ovi mogli da se ponašaju kako su hteli mnogo pre nego što je čoveku palo na pamet da se oslobodi.

Svima koji su u detinjstvu gledali Interview with the Vampire (1994) dobro je poznato da su Tom Cruise i Brad Pitt u toj priči više od običnih drugara sa očnjacima. Navodno je Cruise insistirao da se izbace sve preterano homoerotične scene, pa je na kraju ostala samo jedna jasna želja – deo sa Louisom (Pitt) i Armandom (Antonio Banderas).

Mnogo je boljih filmova koji vampire spajaju sa homoerotskom željom. Evo kratke liste:

Fright Night (1985)

Horor-komedija Toma Hollanda čuva kultnu scenu u kojoj Evil Ed (Stephen Geoffreys) biva zaveden od strane senzualnog vampirića Jerrya Dandrigea (Chris Sarandon), što se dobro čita u jednom delu dijaloga:

"Hello, Edward. You don't have to be afraid of me. I know what it's like being different. Only they won't pick on you anymore... or beat you up. I'll see to that. All you have to do is take my hand."

Blood and Roses - Et mourir de plaisir (1960)

Lezbejke-vampirice su daleko više prisutne u horor filmu od gej vampira, a verovatno zbog toga što je ideja o dve žene manje preteća za heteroseksualne muškarce. Tako se ovom filmu pridružuju i The Hunger (1983) – sa prilično jasnim, čak eksplicitnim lezbejskim sadržajem, Vampire Lovers (1970), brojne adaptacije priče o vampirici Camilli, Lust for a Vampire (1971), Twins of Evil (1972), te drugi koji ne zavređuju toliko pažnje.

The Lost Boys (1987)

Mnogi smatraju da je kvir podkontekst u ovom filmu odlično sakriven, ali to sigurno ne važi za kvir gledaoce. Kako tvrdi kritičarka Lee Anna Mariglia, ovaj je film subverzivno proslavljanje različitosti, a posebno je važna scena u kojoj Michael proguta Davidovu esenciju – njegovu krv – na prilično sugestivan način, te posle toga postane vampir. Tu je i rečenica:

"Sleep all day. Party all night. Never grow old. Never die. It's fun to be a vampire." Poznato?

Vampiri postoje u onim prostorima u koje običan čovek nerado ide. Iz tih marginalnih područja nam šalju izveštaje i priče o drugačijosti, a mi ih rado čitamo i gledamo, gutajući sve ono što većinsko društvo ne odobrava.

Oceni 5