Vesele osamdesete: Fairytale of New York
Band1

Kirsty MacColl i Shane MacGowan

Photo: Getty Images

Homofobična bajka

BBC Radio 1 je najavio alternativnu verziju pesme Fairytale of New York iz 1987. godine, a zbog toga što mlađa publika negativno reaguje na homofobične stihove. Numera benda The Pogues spada među najpopularnije praznične pesme u Velikoj Britaniji, ali se već neko vreme smatra kontroverznom, budući da u jednom od stihova može da se čuje i reč „peder“ (faggot). Iako je tek novembar, pesma stara 33 godine već izaziva brojne debate.

BBC je u saopštenju naveo da je poznato da se ova pesma smatra božićnim klasikom, što znači da će se čuti i ove godine, ali u blago izmenjenom obliku na koji publika bolje reaguje. Takva odluka je došla i zbog toga što BBC Radio 1 cilja mlađu publiku koja nema razumevanja za to što se homofobija ranije tolerisala, a smetaju joj i neki drugi pogrdni termini, poput onog u kojem se junakinja pesme naziva „starom droljom“.

BBC Radio 2 će emitovati originalnu verziju pesme, dok će BBC Radio 6 Music odluku prepustiti onima koji se bave muzičkim sadržajima. Napominje se da se ne radi o zabranjivanju pesme, već o tome da se vodi računa o željama slušalaca. Problem se pojačao nakon što je prošle godine numera mogla da se čuje u BBC One komediji Gavin & Stacey, a potez je podelio publiku, pa je jedan deo pozvao da se stihovi izmene, dok je drugi, sastavljen mahom od pripadnika heteroseksualne većine, podsetio da je to „samo pesma“.

Činjenica je da su sadržaji iz prošlosti često podržavali rasističke, mizogine, homofobične, te mnoge druge momente na koje se danas drugačije gleda. Možda bi pogrdne reči ipak mogle da posluže kao podsetnik na to kako su se ranije tretirali pripadnici manjina, najpre zbog toga što se greške iz prošlosti brzo zaboravljaju. Istorija se pamti samo ako se ne briše, ali je jasno da oni koji su bar jednom pretrpeli verbalno zlostavljanje neće biti u stanju da mirno slušaju stihove koji pevaju o pederima.

Oceni 5