Noćna mora s gejevima
Aadone38

Photo: thequeerfrontier

Homofobija i ksenofobija u pedizbornoj Rusiji

Trominutni video koji se na društvenim mrežama pojavio u petak i subotu odgledali su milijuni ljudi. Za njega su angažirani profesionalni glumci, no na pitanje tko je naručitelj videa, odgovorili su da ne znaju, javlja Guardian.

Video započinje scenom u kojem žena želi naviti budilicu kako ne bi prespavala izbore. Muž joj se ruga tvrdeći da će se predsjednik izabrati i bez nje. Muž te večeri sanja da im na vrata dolazi vojni zapovjednik s dva vojnika, od kojih je jedan crnac, i novače ga. Kad im pokuša objasniti da su mu 52 godine, odgovaraju mu da je dob za regrutaciju podignuta na 60 godina. Došavši u kuhinju, zatječe tetoviranog gej muškarca kako turpija nokte.

Kad upita ženu tko je on, ona ga podsjeća da su po novim zakonima Rusi obvezni primati gej osobe koje su napustili partneri. Izbezumljen, muž otrči na toalet gdje mu interfon poručuje da je vrijeme koje može provesti na zahodu ograničeno. Muškarac se uznemiren budi i pored sebe pronalazi gej muškarca iz sna. Nakon toga se doista probudi, odmah budi i ženu, nagovarajući je da odu glasati prije nego što bude prekasno.

Novinari bliski oporbi vjeruju da je video naručio ili sam tim koji vodi Putinovu kampanju ili Središnje izborno povjerenstvo koje kontrolira država jer Putin priželjkuje veliku izlaznost koja bi potvrdila njegovu legitimnost. Aleksej Navalnji, vođa oporbe koji se kandidirao za izbore, ali je Središnje izborno povjerenstvo odbacilo njegovu kandidaturu, pozvao je Ruse da bojkotiraju izbore nazvavši ih namještenima.

Igranje na kartu homofobije

Putinov je slogan: "Jak predsjednik. Jaka Rusija". I opozicijski portal Meduza optužio je tvorce videa da pokušavaju prestrašiti Ruse i primorati ih da glasaju igrajući na kartu raširene homofobije i ksenofobije.

Putinovi su protivnici na izborima koji će se održati 18. ožujka Pavel Grudinjin iz Komunističke partije i Ksenija Sobčak, liberalna novinarka koja podržava LGBT prava. Sobčak je nazvala video poticajem na mržnju prema diskriminiranoj ruskoj LGBT zajednici: "Prema mom mišljenju, svakom se možemo smijati. I Hitleru i LGBT osobama. Ali izložiti LGBT osobe prijetnji u homofobnoj zemlji, to nije smiješno".

Glasnogovornik Središnjeg izbornog povjerenstva izjavio je da ono nema veze sa spornim videom. Putinov glasnogovornik nije bio dostupan za komentar. Podsjetimo, Putin Rusijom vlada od 2000. Osam je godina bio predsjednik, potom četiri premijer, a sada je u tijeku njegov treći predsjednički mandat koji traje šest godina.

 

Oceni 5