Zagreb Pride
Viole 02 S

Photo: ilustration/Cleon Peterson

Homofobna banda u zagrebačkim parkovima

Kako navode, njihovoj službi stalne pravne podrške žrtvama nasilja i diskriminacije, javio se muškarac koji je krajem kolovoza svjedočio i djelomično spriječio napad na drugog gej muškarca kojeg su batinala dvojica palicama naoružanih homofoba. Taj zločin iz mržnje zbio se također u jednom parku, u dijelu isto tako poznatom kao okupljalište gej muškaraca.

"Koliko nam je poznato, slučaj nije prijavljen. Nije uopće rijetkost da se slučajevi nasilja i diskriminacije, pa i oni najgori, po osnovi spolne orijentacije, ne prijavljuju, i da golema većina njih ostane nezabilježena", kažu.

Organizirani i planirani napadi?

Ističu kako je svjedok tog napada pokazao hrabrost i odgovornost jer je, čuvši zapomaganje i uočivši žrtvu kako bespomoćna na tlu prima teške udarce i jauče, krenuo glasno vikati i uputio se prema napadačima. Napad je tako uspio prekinuti, izbjegnut je gori ishod, a žrtva je uspjela izvući živu glavu.

Svjedok tog događaja ima i posrednih informacija, preko žrtava koje osobno poznaje, o još jednom identičnom napadu do kojeg je došlo ljetos, također u Parku Maksimir. Tada su napadnuta dvojica muškaraca, prvo fizički, a potom i samozapaljivom tvari.

Sve ove okolnosti s puno više detalja prijavljene su zagrebačkoj policiji. Zagreb Pride poziva i druge svjedoke ili žrtve navedenih ili sličnih napada da im se jave jer im može posredovati kod besplatnog pravnog zastupanja i pružiti direktnu podršku kao žrtvama ili svjedocima u kaznenom postupku.

Upozoravaju i da okolnosti triju zločina iz mržnje, od čega za dva postoje neposredni svjedoci, ukazuju da u najmanje dva zagrebačka javna okupljališta za gej muškarce operira naoružana i organizirana skupina desničarskih homofobnih bandita koji napadaju gej muškarce, pojedince i fizički slabije od sebe. Sve upućuje da je riječ o serijskim, organiziranim i planiranim napadima.

Nisu izolirani incidenti

Ovo nisu izolirani incidenti već teški i brutalni napadi na gej muškarce, zločini iz mržnje koji su mogli imati i fatalni ishod. Ovo su i napadi na cijelu LGBTIQ zajednicu Zagreba i Hrvatske, nezabilježeni posljednjih desetljeća!

Od policije stoga traže da zaštite sve javne prostore u Zagrebu koji pripadaju svim građanima, kao i da pronađu počinitelje ovih homofobnih napada i podnesu odgovarajuće kaznene prijave u vezi sa zločinom iz mržnje, a da se sa žrtvama i svjedocima postupa s dostojanstvom, poštovanjem i osjetljivošću, kako nalaže Direktiva 2012/29/EU.

Žrtve ovakvih desničarskih bandi ne moraju nužno biti i vjerojatno nisu isključivo samo gej muškarci, već i pripadnici i pripadnice romske, srpske i afričke zajednice u Hrvatskoj.

Svatko javne prostore ima pravo koristiti za šetnju, druženje ili susret. Važno je da se kao LGBTIQ zajednica suprotstavimo desničarskom nasilju i pronađemo ove homofobe. To možemo tako da pomognemo istrazi i da osudimo nasilnike, a nikad njihove žrtve, završno poručuju iz Zagreb Pridea.

*Tekst prenosimo s portala Crol

Oceni 1