Leksikon Trećeg rajha
Trokut1

Photo: www.bfi.org.uk

Homoseksualnost i nacionalsocijalizam

Homoseksualnost, istospolni odnosi, između žena bili su bez zapriječene kazne, između muškaraca u mnogim njemačkim zemljama do 1871. nekažnjivi, a potom se člankom 175 Kaznenog zakona Reicha zaprečuje zatvorska kazna kao „protuprirodnom bludu“; njime se pravosudna praksa bavi isključivo kao „činovima sličnim spolnom odnosu“. Nacionalsocijalizam je 28. juna 1935. pooštrio članak 175 u smislu da je svaki „blud“ između muškaraca, čak i misaoni odnos bez tjelesnog kontakta (ako su bili „stanovitog intenziteta i trajanja“) mogao biti kažnjen kao „zločin“, sa zatvorom do 10 godina, u teškim slučajevima „škopljenjem“.

Unutar nacionalsocijalističkog svjetonazora homoseksualnost vrijedila je kao „izokretanje spolnog nagona“, kao podrivanje „prirodne volje za životom“ budući da može ugroziti „daljnji opstanak naroda“.  Seksolozi koji su se poput Hirschfelda zauzimali za toleranciju kod odstupajućeg seksualnog  ponašanja, ocrnjivani su kao „svodnici pod krinkom znanosti“. Kao „neprirodni osjećaj“, nacionalsocijalistički liječnici homoseksualnost su smatrali „izlječivom“ , no u praksi homoseksualci nisu upućivani u liječničku terapiju već sve više u koncentracione logore (oznaka: ružičasti trokut), gdje je pojedinim slučajevima Vođa Jurišne vrste Reicha (SS) provodio „ispite odricanja“ (npr. 1944. u Ravensbrücku), prilikom kojih je ustanovljavano tko „je dopuštao da ga golicaju djevojčure“ i mogao biti otpušten iz uzništva kao „ne doista homoseksualan“.

Nacionalsocijalistički pokret u cjelini bio je obilježen proturječnim odnosom prema homoseksualnosti: javno, homoseksualnost je suzbijana, interno tolerirana. Muški savezi koji su njegovali borbene odnosno vojničke „vrline“ „naginju izgradnji homoseksualnih praksi“ (Theweleit). Homoseksualnost bila je raširena kako u slobodnim korpusima tako i u Jurišnom odredu (SA); Röhm je od Hitlera bio imenovan šefom štaba Jurišnog odreda, premda nije skrivao svoju homoseksualnost. Ovako vrlo oštro najavljena borba nacionalsocijalizma protiv homoseksualnosti i nakon ubijanja Röhma vođena je odgovarajući tome s pola srca. Osobito u situaciji seksualne nužde u ratu homoerotski odnosi često su prešutno tolerirani.

*Grosses Lexikon des Dritten Reiches / Veliki leksikon Trećeg reicha/, ur. Christian Zentner i Friedemann Bedürftig, Südwest Verlag, München 1985. Prijevod: Nenad Popović

Napomena prevodioca. Uporediti:

 

Oceni 5