XXZ magazin preporučuje
Them S

Photo: Promo

Horor - to su drugi

Serije

Them (prva sezona, 2021)

Nema kraja priči o rasizmu, i neće ga biti sve dok primitivizam bude dominirao društvenim tokovima. Serija Them dolazi kao snažan komentar, kao horor u kojem su najstrašniji ljudi.

Seriju od početka porede sa Lovecraft Country, budući da i jedna i druga prate Afroamerikance i Afroamerikankekoji traže ono što je njihovo i ulaze u prostore koji su prethodno pripadali isključivo belcima. U ovom slučaju je to porodica koja se pedesetih godina, posle monstruoznog nasilja, iz Severne Karoline seli u Los Anđeles. Uprkos sitnim greškama i krupnim anahronizmima, u pitanju je snažna priča koja godi kako ljubiteljima horora, tako i onima koji veruju da je vreme da  se prestane s privilegijama.

RuPaul's Drag Race All Stars (šesta sezona, 2021)

Drag Race je mnogo više od rijaliti emisije, budući da se već trinaest godina bavi pravima jedne manjine i donosi vidljivost pojedincima i pojedinkama čije se postojanje stolećima dovodilo u pitanje. Nova All Starssezona vraća kraljice koje poznajemo, pa još jednom ostajemo fascinirani količinom talenta koji može da stane u obična ljudska bića.

Kevin Can F**k Himself (prva sezona, 2021)

Baš kada se čini da se usled hiperprodukcije igranog sadržaja više ništa novo ne može reći, pojavi se serija poput Kevin Can F**k Himself, neobična u svakom smislu. Još pre prikazivanja publika je bila upoznata sa tim da Kevin... spaja nespojivo, ali izgleda da ni to nije bilo dovoljno onima koji su seriju otpisali nakon nekoliko početnih kadrova. Sa sigurnošću možemo reći da je nepravedno potcenjena, međutim, za kvalitet nikad nije kasno. Osim ako zbog lošeg rejtinga ne ostane bez druge sezone.

Ova serija kombinuje mračnu, tešku dramu i sitcom, istovremeno dajući komentar kako na televizijske žanrove tako i na stanje u društvu. Glavna junakinja, Allison, žena je u tridesetim godinama koja se oseća neispunjeno i potcenjeno. Suprug Kevin je zanemaruje i nipodaštava, pri čemu mu neretko terciraju najbolji prijatelji i otac. Kevin je razmažen, infantilan, samoživ, klasičan TV suprug, u sitcomima predstavljen kao smešan i bezazlen. Ovde se konačno izvrće taj stereotip i pokazuje šta se sve krije iza tropa „fat guy, skinny wife“, kako je to jednom okarakterisala Karen Walker iz Will & Grace.

Više čitajte ovde.

Finding Alice (prva sezona, 2021)

 Sa Alice nikad ne znamo na čemu smo – ni sa glavnom junakinjom, niti sa serijom samom. Kao što je i u naslovu naznačeno, Alice se i dalje traži, traži svoj odgovor na traumu i gubitak, traži se dok tuguje i pokušava da opstane i sa okolinom održi koliko-toliko normalne odnose. Sve to zvuči turobno, međutim, Finding Alice uopšte nije takva serija. Štaviše, naginje komediji, uprkos tome što se bavi tragedijom i njenim posledicama.

Alice je u srećnom braku sa Harryjem, imaju neproblematičnu ćerku tinejdžerku, život im je gotovo savršen. Useljavaju se u novu, pametnu kuću koju je Harry napravio, a s obzirom na to da je pametna, u njoj ne radi sve „na dugme“, jer dugmića i nema, već na glasovnu komandu. Takva kuća zahteva i moderna dizajn, pa je tako Harry osmislio stepenište bez gelendera, što ga je koštalo života.

Nadalje pratimo njegovu porodicu koja pokušava da se suoči s tom iznenadnom i bizarnom smrću, kao i sa nedovršenim poslovima i tajnama koje je pokojnik ostavio iza sebe. Ipak, serija ne menja bitno ton i ostaje duhovita i vedra, što ne znači da smo pošteđeni problema likova. Naprotiv, problemi i sukobi su sve što pratimo. Način na koji Alice izlazi s njima je komičan, ali neretko i frustrirajuć.

Gledamo je u svim fazama tugovanja, nije nam uvek jasna, odluke su joj diskutabilne, pomišljamo da mi nikad ne bismo tako. Zapravo, niko ne zna kako će se nositi s gubitkom i izlaziti na kraj s bolom. Ono što sledi nakon odlaska najdražih ume da bude i groteskno. Finding Alice nas poziva da razumemo i da se makar malo nasmejemo.  

Film

One in a Thousand – Las Mil y Una (2020)

U zabačenom naselju u Argentini sedamnaestogodišnja Iris sreće Renatu, mladu ženu s ozbiljnom prošlošću. Odmah se zaljubi u nju, ali će joj za puno iskustvo prve ljubavi biti potrebno mnogo snage – strahovi i nesigurnosti ruše sve ono što je lepo, ukoliko se pojedinac/ka s njima ne uhvati u koštac.

Najvažnije je možda to što rediteljka Clarisa Navas ustaje protiv kvir stereotipa, te želju predstavlja kao slobodnu silu iz prirode. Dugi dijalozi nas uvlače u siromašno predgrađe, a kako bi nam pokazali da nežnost može i mora da se suprotstavi nasilju.

Portrait of a Lady on Fire (2019)

Za film koji mnogi nazivaju remek delom odgovorna je Céline Sciamma, rediteljka čije vreme tek dolazi. U Kanu je osvojio Queer Palmu, a u bioskopima publiku. Prati Marianne (NoemieMerlant) talentovanu slikarku koja dobija neobičnu poslovnu ponudu: od nje se traži da dođe na zabačeni otok u Bretanji kako bi naslikala portret Héloïse (Adèle Haenel), mlade žene koja se upravo vratila iz samostana, kako bi je majka spremila za udaju. Izabranik je verenik njene sestre koja je malo pre toga počinila samoubistvo. Uskoro će se ispostaviti da život ne može da se planira, ili može – ali bez srećnog završetka.

Portrait of a Lady on Fire je odličan zaključak jedne decenije, i obećanje da kvir film ide napred, te da nas u budućnosti očekuju još smelija i glasnija ostvarenja.

The Man Who Killed Don Quixote (2018)

Indie filmovi nisu za svačije oči, posebno kada su uvrnuti kao The Man Who Killed Don Quixote. Ipak, ako volite Terry Gilliama i Adama Drivera, te neobične zaplete – ovo je film za vas.

Istina je da je film povremeno dosadan, ali je povremeno i inspirativan, uzbudljiv, kao uostalom i svaka avantura. Driver je odličan, a film je sniman s velikom ambicijom, što seoseća u svakoj sceni. Između Quixotea iGilliama seplete snažna mreža, mnogo veća od borbe s vetrenjačama, a film je posebno važan ako se zna da se pripremao skoro tri decenije.

Knjige

Olga Tokarčuk „Bizarne priče“

Kratke priče Olge Tokarčuk nas podsećaju koliko je bizaran svet u kojem opstajemo, pa dolaze kao olakšanje – manje je teško kad je sumanutost zajednička.

Henrik Ibsen „Stubovi društva“

Ova Ibsenova drama, u podnaslovu označena i kao „kritika bezočnosti građanskog društva“, kao da je pisana danas, u jednoj zemlji u tranziciji, a ne u devetnaestom veka. Mnogo više od bezočnosti građanskog društva, u njoj je sadržano sve licemerje i korumpiranost sistema koji je tek u nastajanju, a koji samim tim obećava još teži nastavak, dok se kraj i ne vidi.

Pesme

Keane – Dirt

Svi se sećamo hitova poput Somewhere Only We Know ili Everybody's Changing grupe Keane s početka dvehiljaditih. Bend je u julu objavio singl Dirt i tako najavio EP koji izlazi sredinom avgusta. I dalje zvuče odlično!

Nina Nesbitt – Summer Fling

Škotska pevačica Nina Nesbitt neguje svež pop zvuk, no uprkos tome mnogi je i dalje svrstavaju među alternativne i indie izvođače. Dovoljno je talentovana da dobro pliva u svim žanrovima, ali najnoviji singl potvrđuje da je pop trenutno njena preokupacija.

Podcast

Bang On

Podcast Bang On vode dve duhovite Australijanke koje se bave novim serijama, filmovima, muzičkim albumima, ali i poslednjim vestima i političkim pitanjima. Tako imamo jedinstvenu priliku kako da čujemo nešto više o dešavanjima u Australiji, tako i da utvrdimo gradivo o svemu novom u popularnoj kulturi.

Slušajte ovde.

Nostalgija

Kids (1995)

Iako odavno nije kontroverzan, mnogi ga i dalje pamte kao takav. Uprkos tome što se ne radi o dečjem filmu, Kids je obeležio mnoga detinjstva, te one koji su odrastali krajem devedesetih godina prošlog veka.

Horor film

Blood Red Sky (2021)

Na početku se čini da se radi o zapletu koji vodi ka horor spektaklu, ali film prkosi svim očekivanjima. Majčinska ljubav se upliće u priču, te monstrume deli na dobre i loše, sve dok se ne popije previše krvi.

Video igre

SCHiM: Igra u kojoj se ne izlazi iz senke

SCHiM je nova igra za PC, u kojoj važnu ulogu igraju senke. Naime, igrač može da se kreće samo kroz senke, budući da izlazak na svetlost znači i kraj igre.

Senke mogu da budu različite – nepokretne, ukoliko ih prave neživi objekti koji ne mogu da se pomere s mesta, ili pokretne, ukoliko ih proizvode živa bića i neživi predmeti koji su mobilni. SCHiM je duša koju ima svako u ovom univerzumu. Ne bi trebalo da se odvaja od onoga kojem pripada, ali se u igri dešava upravo to. Igrač je u obavezi da SCHiM spoji sa odgovarajućim ljudskim bićem iz igre, i to pre nego što postane isuviše kasno.

Ovo je zanimljiva strategija, budući da igrač mora pažljivo da planira kretanje izgubljene duše. SCHiM se kreće samo kroz senke, pa nikako ne sme da izađe na svetlo. Putanje kretanja su tako ograničene, a napredovanje mora da se planira brzo, kako bi se sustigao onaj koji je izgubio dušu.

*Kontrapreporuke

Monster Hunter (2021)

Nameće se jedno jedino pitanje: Zašto?

 

Oceni 5