Henry Rollins, naš čovek
Hroll 01 S

Photo: Neighbourhood Paper

Hot Animal Machine

Malo je likova kod kojih odnos razvijene poprečno-prugaste muskulature i količine sive mase ne podleže zakonu spojenih sudova. Osobina antisimetrije, kod relacije poretka, u većini slučajeva surovo je neumoljiva. Ali u novoj epizodi serije "Dosije XZ" koja se zove "XZ sreće superheroja", predstavljamo vam čoveka instituciju, izuzetak među izuzecima, hibrid Marvela i Rip Kirbija, endemitski organizam, želju svih šiparica, udavača, njihovih majki i baka, najboljeg glumca među piscima, pisca među muzičarima, muzičara među glumcima i nesuđenog kandidata za predsednika Srbije (nema brkove ili bradu i, na žalost, nema crveni pasoš sa šest buktinja).

S obzirom da ste verovatno već pogledali naslov i slike, znate da je reč o Hank Garfieldu, poznatom kao Henry Rollins.

DETINJSTVO, DEČAŠTVO, MLADOST: Te 1961. godine radost rođenja deteta nije vladala samo u porodici Zjajo, kad se rodio mali Miralem (košmar svakog Zvezdinog navijača). Trinaestog februara pre 36 godina u centru antisrpske politike, Vašingtonu, rođen je mali Hank. Još kao dete suočio se sa problemima koji proističu iz loših međuljudskih odnosa u porodici. Roditelji su mu se vrlo brzo razveli i od tog trenutka počinje formiranje mentalnog hardvera mašine marke "Rollins". Teror kao posledica očeve discipline i zlostavljanja od strane majčinih ljubavnika obeležili su Hankovo detinjstvo. Bes i negativna energija nisu bili ni kanalisani ni kontrolisani. Tako je jednog klinca oslepeo u vrtiću i bio poznat kao začetnik svih tuča u školi. "Bio sam najobičnije govno", kaže Rollins. Sa 12 godina poslat je u privatnu školu za problematičnu decu. "Osoblje su činili stari vojnici. Znam da mi je jedan general predavao hemiju", seća se Henry. Prošle godine navršilo se tačno 20 godina od kako je provalio dizanje tegova kao terapiju, koja je zajedno sa strogim tretmanom u školi predstavljala dobitnu kombinaciju za Hankov izlazak iz krize.

OD BLACK FLAG...: Kao veliki fan Henry Millera i Sony Rollinsa, Hank menja ime u Henry Rollins. Prvi vokalno-instrumentalni ansambl u kome se okušao, bio je vašingtonska (gle čuda!) grupa hard-core orijentacije, State of Alert. Taj period njegovog života značajan je zbog nekoliko važnih poznanstava i jedne interesantne kompilacije na kojoj se pojavljuju i Government Issue i Teen Idles. Međutim, najbitniji trenutak njegove muzičke karijere zbio se 1981. godine (Zdravko Borovnica dao pet golova Slobodi iz Tuzle), kad je prešao u kalifornijski Black Flag.

Ovaj bend predstavlja posebno poglavlje ne samo Rollinsovog bivstvovanja na sceni, nego američkog nezavisnog zvuka uopšte. Ono što im je nedostajalo u periodu 1978-1981. uneo je Rollins, prvo svojim vokalnim sposobnostima (pitanje pevača do tada nije bilo rešeno), a zatim i tekstualno, zaokruživši na taj način kreativnu stranu benda. Chuck Dukowski i Greg Ginn, osnivači SST etikete i glavni ljudi Black Flaga, dobili su u Henryju veliko pojačanje. To je naročito počelo da se oseća nakon debi albuma Damaged. Dukowski preuzima ulogu menadžera grupe, a umesto njega u igru ulazi Kira, žena Mike Watta. Tako se nakon nekoliko personalnih promena ustalila postava: Rollins (glas), Ginn (gitara) i fenomenalna ritam sekcija koju su činili Kira (bas) i Bill Stevenson (bubnjevi). Dukowski je zaveo strog režim u bendu, tako da su svakodnevne šestočasovne probe featuring dizanje tegova, na disciplinu naviknutom Rollinsu, savršeno odgovarale. Iza grupe Black Flag ostalo je nekoliko značajnih albuma od kojih su tri nešto što ljubitelji ovakvog zvuka, uz gramofon, jednostavno moraju da imaju. To su već pomenuti Damaged, zatim First Four Years (koji obuhvata njihova prva dva EP izdanja Nervous Breakdown i Jelous Again kao i singlove Six Pack i Louie Louie, i na kojem se pojavljuju tri čoveka koja su u Black Flagu držala mikrofon), konačno, Greatest Hits album Wasted Again koji je objavijen 1987, godinu dana nakon raspada benda. Razlaz je bio prijateljski, a inicijator je bio Ginn kod koga je došlo do zasićenja. O velikom uticaju Black Flaga i njihovog najboljeg pevača ne treba mnogo mrsiti. Ovaj desetogodišnji period, posmatrajući druge bendove sličnog usmerenja, pravi je pokazatelj koliki može da bude raskorak između želja i mogućnosti.

DO ROLLINS BANDA: Samo je nekoliko nedelja nakon raspada grupe Black Flag bilo potrebno Henry Rollinsu da uštopuje loptu i odluči se za sledeći potez. Pronašao je Chris Hasketta, gitaristu iz State of Alert perioda, napisao zajedno sa njim nekoliko pesama, a kao rezultat svega, u jesen 1986, izlazi album Hot Animal Machine, siroviji, less hard-core, ali čvršći i divljiji od Black Flag izdanja.

Zamislite situaciju u kojoj Nenad Bajić - Bajone odluči da objavi EP pod pseudonimom Senad Džajić & decomrsciže-nošibadžije. Naravno da je to nemoguće. Ali takav zajebant kakav je Rollins do kraja godine objavljuje, pod imenom Henrietta Collins and the Wifebeatingchildhaters, EP Drive By Shooting. A onda u proleće 1987, kad se, ako se ne varam, Sinan Hasani spremao da preuzme tešku i odgovornu funkciju predsednika države, u Trentonu se održava istorijska sednica na kojoj je doneta odluka o formiranju pobedničke četvoročlane koalicije sa Henry Rollinsom kao nosiocem liste. Tu su još i Haskett (gitara), kao i bubnjar Sim Cain i basista Andrew Weiss (svirali sa Ginnom u bendu Gone). Ekipa je odmah krenula u osvajanje naroda.

Počele su turneje od NY do LA. Rollins kaže da je u početku posećenost bila između 12 i 200 ljudi. Prilikom prve evropske turneje, koja je startovala u Holandiji, angažovali su kao ton majstora Theo Van Rocka, koji je i do dan danas nezamenljiv deo kolektiva. Prvi album u ovoj postavi Life Time, objavili su iste godine. Producirao ga je lan Mackaye (Minor Threat, Fugazi), a snimljen je u Lidsu, u Engleskoj, gde su i završili turneju. Henry ulazi u jedan potpuno programiran način života: turneje, pisanje proze i poezije, snimanje, objavljivanje albuma što sa bendom što u spoken word fazonu, solo turneje sa talk show programima i objavljivanje knjiga, a sve to dobrano začinjeno dizanjem utega i sličnim fizičkim aktivnostima.

Do 1990. objavljuje sa bendom nekoliko odličnih ploča. Neke su pristupačnije široj populaciji, a neke su zatvorenije. Ali, na svakoj dominira bes, nezadovoljstvo, žestina, frustracije. Nekad se to oseća više u tekstu nego u muzici, nekad obrnuto, a nekad ne možeš da oceniš šta ima veću težinu. Ove albume producirao je Theo, a interesantno je da je živi LP Turned On snimljen u Beču. Godine 1991. potpisuju za kuću Imago, sviraju na Lolapaloozi i na jesen snimaju The End of Silence. Krajem godine Rollins doživljava ličnu tragediju. Pri povratku iz supermarketa, dva naoružana tipa pucaju na njega i njegovog prijatelja Joe Colea, koji tom prilikom gubi život. Ubica do danas nije pronađen. Uvođenje silom nametnutih sankcija Srbiji, zatiče bend na velikoj evropskoj turneji sa Red Hot Chili Peppers. Iste godine po prvi put obilaze Japan. Kao plod ovih aktivnosti 1993. se pojavljuje još jedan koncertni album, ovog puta samo za japansko tržište, pod nazivom Electro-Convulsive Therapy. Henry je standardno hiperaktivan. U Hjustonu snima, zajedno sa Charlie Sheenom, film The Chase, sa Rick Rubinom osniva etiketu Infinite Zero i sa nešto izmenjenom postavom snima materijal za novi album. Umesto Andrew Weissa novi basadžija je Melvin Gibbs koji je do tad radio sa jačim facama njujorške jazz scene. Naredne godine izlazi Weight na kome je Liar, himna jednog vremena koje još uvek, na žalost, nije za nama.

Slede Vudstok, Brazil, Moskva, uloga u filmu Johnny Mnemonic. Do ove godine perpetuum mobile je ostvario uloge u još dva filma Heat i Lost Highway omiljenog mu David Lyncha, osnovao je izdavačku kuću "2.13.61", u čijem se naslovu krije njegov datum rođenja, objavio nekoliko knjiga, što svojih, što tuđih, producirao albume manje poznatih bendova Die Cheerleader i Mark Of Cain, a zajedno sa svojom grupom pre dva meseca objavio povratnički LP Come ln And Burn. U toku je velika američka turneja.

*Tekst je objavljen u junu 1997. godine u XZ magazinu broj 7

Oceni 5