Nun of Your Business
Noyb 01 S

Photo: Crol

Hrvatski dokumentarac o ljubavi dviju bivših redovnica

Dokumentarac koji će premijerno biti prikazan tijekom nadolazećeg ZagrebDox festivala prati ljubavnu priču dviju bivših redovnica Marite i Fani. Njihove životne putanje dijele brojne sličnosti – obje su položile zavjete prepune ideala o Crkvi, željele revnosno obnašati svoje dužnosti, no u oba su se slučaja ispriječili osjećaji koji su žene razvile prema svojim susestrama.

U okrilju Crkve nasilje su doživljavale na razne načine – od svećenika pedofila koji je uznemiravao Fani kad je bila adolescentica, preko ljubomornih starijih sestara koje su sabotirale mlade redovnice sve do spomenutih susestrama koje su ih uhodile i prijetile im razotkrivanjem njihovih sklonosti.

Ne smatraju se pripadnicama Crkve, ali ni LGBT zajednice

Prizori iz samostana prikazani su začudnom tehnikom, kao nizovi rastrzanih sličica, utjelovljujući uskost, mehaniziranost samostanskog života. Ipak, film ne nudi mnogo eksplicitnih kritika Crkve u vidu optužbi ili osuda njezinih pripadnika, već gledatelju samom ostavlja da spoji točkice i konstruira zagušljivost, toksičnost ambijenta u kojem su dvije žene živjele.

Mnogo se više inzistira na zaista predivnim, pitoresknim vizurama iz sadašnjosti djevojaka, koje funkcioniraju kao iskaz spokoja i slobode, ne pribjegavajući klišeju divlje prirode kao romantičarskog kontrapunkta sputanim dušama.

Naprotiv, "Nun of Your Business" film je potpuno lišen ikakve, pa tako i političke oštrice, on je u pravom smislu osobna priča dviju žena prepuna ambigvitetnosti. Fani na kraju filma objašnjava kako povremeno odu u crkvu, no ne smatraju se njezinim pripadnicama, kao što se ne smatraju ni pripadnicama LGBT zajednice jer je previše politizirana.

Iako bi prosvjetiteljski impuls mnoge, pa tako i potpisnicu ovih redaka, odmah natjerao da započne s pojašnjavanjem važnosti neprekidne borbe za LGBT i ženska prava, te njihove neraskidive povezanosti s kapitalizmom, takav impuls zasigurno je dobrim dijelom zaslužan za to što Marita i Fani ne osjećaju povezanost s LGBT zajednicom.

U svakoj generaciji djevojaka koje ulaze u samostan postoji jedna lezbijka

Crkvena vrata teško da su im širom otvorena, no teško da se primamljivijim čine i ona LGBT zajednice, s obzirom na to koliko, svojom rastrganošću između dužnosti i žudnji, rezigniranošću uslijed njihova teškog pomirenja, odskaču od prototipa LGBT osobe koja je mladost najvjerojatnije provela u klubovima, na koncertima, eskperimentirajući, a ne moleći krunicu i guleći krumpire za cijeli samostan.

Vjera je utkana u njihov identitet pa Marita, primjerice, iskreno kaže da su njezine opcije bile ili samostan ili udaja, a njezini dnevnici svjedoče o iskrenoj vjeri u crkvene principe. Ipak, Fani ističe kako u svakoj generaciji djevojaka koje ulaze u samostan postoji jedna lezbijka, čega je Crkva svjesna, stoga brani međusobno druženje djevojaka.

Odnosno, ona je spremna "svoje meso" graditi regrutiranjem osoba koje još nisu istražile svoj identitet, koje su, poput protagonistica ovog dokumentarca, iz ruralne sredine i skučenih životnih mogućnosti, svjesno zatirući mogućnost naknadnog istraživanja vlastitih stremljenja.

Susestre koje Mariti i Fani pružaju prva seksualna iskustva očigledno i same pate zbog potisnute žudnje koju ne mogu odbaciti u ime suživota s Kristom, a njihova se neuroza prenosi i na jednako izgubljene, ali uz to podređene djevojke koje su se tek zaredile.

Ipak, Marita i Fani međusobno su se pronašle, na raskrižju između pripadnosti Crkvi koja ih želi ako šute, i šire LGBT zajednice u kojoj se ne mogu ogledati. Usred toga one grade malu, vlastitu zajednicu u kojoj žive po svojoj volji.

Život na Korčuli

Na tragu spomenute suptilnosti, film donekle otvorenim ostavlja i pitanje jesu li djevojke sretne. Unatoč toploj priči o njihovu upoznavanju i odluci da budu zajedno, on ne obiluje emocijama, ne odaje nikakav novopronađeni elan i želju da se nadoknadi izgubljeno, već je letargičan, zatočen u svojevrsnoj otupjelosti koja se miri s postojećom situacijom kao prihvatljivim rješenjem.

Na završetku filma djevojke žive na Korčuli, u sobi obiteljske kuće koju su same preuredile iz ostave u funkcionalan životni prostor. Vidimo ih kako šeću psa, druže se s obiteljima, gledaju ribare kako vuku mreže u barke. Ne nalazimo nikakve nagovještaje toga jesu li pokušale i mogle naći posao i živjeti negdje drugdje, ili su se same odlučile skrasiti u izolaciji i posvetiti rustikalnom življenju, kao ni odgovor na pitanje raduje li ih život u petoj sobi kuće u malom mjestu u kojem svatko sve o svima zna.

Ipak, pokušavati u ime djevojaka odgovoriti na to pitanje značilo bi narušiti njihovu intimu i odluku da se politikom ne bave – njihov život njihov je odabir koji nije došao bez svoje cijene.

"Nun of Your Business" dosljedno prikazuje to gordo klonuće, savršeno ga naglašavajući blaziranim tonom naratorica i umirujućim pejsažem. S obzirom na odmjerenost, nepretencioznost, dosljednost i vizualnu dojmljivost filma, svakako mu vrijedi posvetiti pozornost, ako ni zbog čega, a ono da nas podsjeti koliko lica identitet može imati.

*Tekst prenosima sa prijateljskog portala Crol

Oceni 5