Uvjerljivi i očaravajući
AAaac2

Photo: thequeerfrontier

Hrvatski filmovi nagrađeni u Oberhausenu

Nagradu koju u međunarodnoj konkurenciji dodjeljuje žiri Ministarstva za obitelj, djecu, mlade, kulturu i sport savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije osvojio je Boris Poljak za svoj dokumentarni film Oni samo dolaze i odlaze. Prva nagrada, koja uključuje i 5.000 eura, uručena mu je uz obrazloženje: „Ishod slučajnosti: ljudsko biće je rođeno, plače i pleše, bori se i voli i cijeli život žudi za vodom, svjetlom i zrakom. U čistoj dokumentarnoj formi, bez teksta, ovaj film pokazuje mlade duše željne zabave i stare ljude kako dijele isto mjesto – plažu u Splitu. Profinjeni dokumentaristički kadrovi prelamaju se u ples želje, gubitka, zrelosti, borbe i predanosti, mirnoće i pokreta. To tajno promatranje je usitinu ljudsko, zločesto, puno ljubavi i istine. Jakim kontrastima i preciznim i sjajnim predodžbama film prikazuje sretnu uzaludnost života kod različitih generacija. Život će se nastaviti, od početka do kraja. U moru, vodi, pod suncem, u ovom filmu."

Nagrada Mladog žirija dodijeljena je kratkometražnom igranom filmu U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović. Novčani dio nagrade iznosi 1.000 eura, a žiri je izjavio sljedeće: „Nagradu programa za djecu i mlade dodjeljujemo filmu koji smatramo iznimno uvjerljivim. Bavi se mnogim pitanjima koja su danas važna mladima: prijateljstvo i ljubomora, strah i promjena, obitelj i obiteljsko nasilje. Potaknuo nam je znatiželju i pokazuje koliko su složeni naši odnosi s drugim ljudima. Uz to, glumci i krajolici su očaravajuće predivni.“

Promotivnu 'evo' nagradu Dječjeg žirija (evo Promotional Award of the Children's Jury) i 1.000 eura, također u programu za djecu i mlade, osvojila je manjinska hrvatska koprodukcija, igrani film Dobro utrošeno poslijepodne. Uradak Martina Turka impresionirao je žiri jer film pokazuje kako se ispravno ponašati i da su neke stvari u životu važnije od novca.

Festival se održao od 11. do 16. svibnja, a ove godine prikazano je više od 500 filmova iz 58 zemalja te je na popratnim programima sudjelovalo više od 1.100 filmskih radnika.

Oceni 5