Ova će povijesna presuda promijeniti sve
Roditelji1

Mladen Kožić (lijevo) i Ivo Šegota

Photo: Lična arhiva

Hrvatski istospolni parovi odsad će moći udomljavati djecu

Nakon duge pravne bitke, odugovlačenja slučaja i neizvjesnosti kroz koji su morali prolaziti Ivo i Mladen od trenutka kad su se prijavili da žele postati udomitelji i nakon učestalih apela udruge Dugine obitelji, ovo je prvi put da je jedan sud u Republici Hrvatskoj presudom potvrdio međunarodnu sudsku praksu i odluke Europskog suda za ljudska prava, prema kojoj se istospolni parovi moraju zakonski tretirati jednako kao i heteroseksualni.

Presedan i za ostale parove koji žele udomiti

"Napokon smo dočekali presudu koja potvrđuje sve naše javne izjave unatrag više od dvije godine, koja potvrđuje ono što strani sudovi, znanost, druge zemlje Europske unije govore već više od 10 godina. Zakon o životnom partnerstvu jasno govori kako se prema istospolnim parovima treba postupati jednako kao i prema bračnim drugovima, i drago nam je da je Sud odlučio pozitivno u slučaju naših članova Ive i Mladena koje je Ministarstvo obitelji izravno diskriminiralo", rekao je Daniel Martinović, predstavnik udruge Dugine obitelji.

"No ne smijemo zaboraviti da Ivo i Mladen također nisu jedini par koji je u posljednjih nekoliko godina odbijen od strane Ministarstva obitelji u tome da postanu udomitelji ili posvojitelji. Njihov hrabri čin, javni istup i pristanak na ovu pravnu bitku tijekom koje su imali punu podršku udruge Dugine obitelji presedan je i za ostale parove koji se odluče na ovaj način proširiti svoju obitelj i time pružiti topli dom, ljubav, svakodnevnu podršku i bolju budućnost djeci koja provode svoje djetinjstvo u domovima."

Odluka Upravnog suda važan je trenutak i za buduće pravne bitke prema ravnopravnosti istospolnih parova i u drugim područjima.

Ovaj povijesni trenutak prvi je korak prema potpunoj ravnopravnosti LGBTI osoba u Hrvatskoj

Lezbijskim parovima i dalje je zabranjeno pristupiti postupcima medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj, zbog čega su primorane na odlazak u klinike u inozemstvo, dok još uvijek Ministarstvo obitelji zaustavlja prijave istospolnih parova koji žele postati posvojitelji – iako posvojitelj može postati pojedinac ili pojedinka, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

"Koristimo priliku i pozivamo sve istospolne parove koji se suočavaju s diskriminacijom u Republici Hrvatskoj da nam se slobodno jave i zatraže našu besplatnu pravnu pomoć. Slučaj Mladena i Ive pokazuje da se do pravde može doći i da se možemo izboriti za naša prava. Ovaj povijesni trenutak je prvi korak prema potpunoj ravnopravnosti LGBTI osoba u našoj državi i stvarno nismo mogli očekivati bolji poklon za blagdane od ovoga. I naravno, čestitamo budućim udomiteljima Ivi i Mladenu, u želji da čim prije nadležni Centar za socijalnu skrb donese pozitivnu odluku, a ne političari koji pokušavaju kočiti i usporavati naš napredak i razvoj kao jedne tolerantne i uključive države koja poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji", poručio je završno Martinović.

*Prenosimo sa prijateljskog portala Crol

Oceni 5