XXZ magazin preporučuje
Heksejakt 1

Photo: IMDb

I u Skandinaviji ima korupcije, zar ne?

Serije

Heksejakt – Lov na veštice (1. sezona, 2020)

Ono što se dešava u norveškoj seriji Lov na veštice u Srbiji i na Balkanu uopšte dešava se redovno, toliko da je postalo neka vrsta nacionalnog sporta - sprega države i krupnog kapitala, tajkuni koji drže sve u svojim rukama, pranje novca preko uspešnih firmi čiji uspeh niko ne dovodi u pitanje i neizvesna sudbina onih koji se protiv takvog sistema bune ili ga prosto dovode u pitanje. Tu je i poslovično nesposobna policija, uz to puna korumpiranih pojedinaca, kao i u svim skandinavskim serijama.

Ipak, kada se pomenu demokratija i vladavina prava, svi stanu mirno i ozbiljno razmišljaju o pojedinačnoj i kolektivnoj odgovornosti, što prosečnom balkanskom gledaocu ne može promaći bez cinične opaske. Ta vrsta poverenja u društvo, zajednicu i neko opšte, veće dobro nama sa ove strane ekrana deluje naivno i didaktički, no uzimajući u obzir skandinavski kontekst, na kraju nas više iznenađuje da je tamo korupcija uopšte moguća. Svako je naivan na svoj način.

Iako je prva sezona sasvim dobro zaokružena celina, prostora za nastavak, pa i dalje razmatranje svih pomenutih tema, ima dovoljno. Kako ćemo okarakterisati seriju, te da li ćemo se prikloniti cinicima ili naivčinama zavisi i od nas samih i od okruženja, a nedorečenost i pažljivo nijansiranje likova samo su dodatni plus. Svi mogu biti dobri, loši, jaki, slabi, (ne)potkupljivi, uplašeni i neustrašivi. Mobing koji vlada u jednoj firmi postaje pretnja čitavom društvu ili tek mikrokosmos koji nam sve objašnjava.

W głębi lasu – The Woods (mini serija, 2020)

Snimljena prema romanu američkog pisca Harlana Cobena, a za potrebe serije smeštena u Poljsku, priča o nikad do kraja razrešenom zločinu od pre četvrt veka čije posledice protagonisti osećaju i danas, sjajno se uklopila u istočnoevropsku atmosferu. Baš kao što piše Jurica Pavičić: „U 'Šumama' nemate osjećaj 'cijepljenje loze', 'navrtanja na amerikanku', ne stječete dojam da je netko umjetno presadio priču u društvo u kojem ona ne funkcionira (što je - recimo - dojam koji sam ja imao kod raznih lokalnih inačica izraelske serije 'Na terapiji'). Rezultat je serija koja je i zanimljiva, i baš ful - poljska.“

Tako je The Woods još jedan uspešan internacionalni projekat Netflixa, koji možda neće dostići rekordnu gledanost jer ne targetira tinejdžersku publiku, ali je za one koji uživaju u dobroj misteriji i trileru pravi izbor. Glumci su odlični, a radnja smeštena u šest jednočasovnih epizoda, taman onoliko koliko je dovoljno.

Watership Down (mini serija, 2018)

Na temeljima romana Watership Down 1978. je nastao istoimeni film, koji se i danas nalazi na listama najstrašnijih animiranih filmova. Netflix i BBC su 2018. napravili rimejk, te u četiri epizode proširili i produbili priču.

Grupa zečeva beži iz stare jame, napušta koloniju, a zbog toga što je jedan od njih vidovit i predviđa veliku nesreću. Na putu se susreću sa predatorima, te pravdaju ime iz legende u kojoj se zec naziva „princem sa hiljadu neprijatelja“. Njihov glavni cilj je opstanak, a usput nam prenose važnu poruku o slobodi, tvrdeći da je sloboda važna pa makar donela i smrt, a zbog toga što seu njoj jedino stvarno živi.

Ni zečevi ovde nisu naivni, pa i među njima ima čudovišta koji neguju ljudske osobine, te uništavaju sve što nije u skladu sa njihovim narcizmom. Verzija iz 1978. godine je i dalje jezivija od naslednika, a zbog majstorske animacije, te odsustva humora kojeg u mini seriji ima na pretek.

Jailbirds (1. sezona, 2019)

Dokumentarna serija, koja podseća na Velikog brata sa ozbiljnijim posledicama, donosi priču o zatvorenicama koje kazne izdržavaju u zatvoru u Sacramentu. Od početka se povela rasprava o eksploataciji, te tome da autori svoje junakinje zloupotrebljavaju, ali ako se to zanemari, najpre zbog toga što se radi o odraslim ženama koje su potpisale ugovore, radi se o korisnom uvidu u to kako funkcionišu zločin i kazna.

Priča o ženama, te muškarcima, koji žive i vole uprkos počinjenim greškama, donekle je i poučna, a najviše zbog toga što nam poručuje da sve prođe ako se živi sa voljom.

Film

Burning – Beoning (2018)

Ako tragate za dobrim trilerom ovo je destinacija za vas. Južnokorejski reditelj Chang-dong Lee donosi uvrnutu priču o ljubavnom trouglu, a zlokobna atmosfera propasti i patnje izgrađena je na osnovu kratke priče BarnBurning iz 1992. godine.

Ovaj film je i solidna kritika društva, te sudar niže i više klase poprima univerzalne okvire. Siromašni farmer Jong-su (Yoo Ah-in) zaljubljen je u komšinicu Hae-mi (Jun Jong-see), a nevolje nastaju kada se u priču uključi zgodni Ben (Steven Yeun), plejboj iz visokog društva.

Burning pripada i tradicijama koje su u književnosti i filmu poznate već decenijama, ako ne i duže, te priča u kojoj dvojica muškaraca stoje kao suprotnosti podseća na mnoge Hitchcockove filmove. Junak je unapred motivisan za zločin koji se sprema, a njegove aktivnosti se kreću u širokom spektru – od usamljene masturbacije do potrage za izgubljenom ljubavlju.

Norwegian Wood - Noruwei no mori (2010)

Da, u pitanju je ekranizacija Norveške šume Harukija Murakamija. Radnja je smeštena u Tokio šezdesetih godina prošlog veka, kada su studenti širom sveta pokušavali da promene svet, a Toru Watanabe sopstveni život. Potpuno je posvećen svojoj prvoj ljubavi Naoko, bar dok se ne pojavi Midori – devojka koja je sve što prva nije.

Publika je na ovaj film različito reagovala, a najpre zbog nepouzdane motivacije junaka. Majstorstvo koje Trần Anh Hùng često demonstrira u svojim filmovima ipak je dovelo do toga da NorwegianWood dobije na važnosti i postane ono što bi trebalo pogledati.

Tony Manero (2008)

U sred Pinocheove diktature RaúlPeralta, muškarac u pedesetim godinama, opsednut je John Travoltom i njegovom ulogom u filmu Saturday Night Fever. On želi da ga vide, da ga prepoznaju, a Manero je, veruje, najkraći put do toga. 

Na samom početku niko ne može ni da sanja da je ovo film o ubici, budući da junak u belom odelu izgleda groteskno dok pokušava da postane zvezda. Krajnji rezultat je zabavan, ali duboko uznemirava, najpre zbog toga što ubistva sa bizarnim motivima najviše plaše.

Knjige

Gistav Flober „Sentimentalno vaspitanje“

Kako smo gorljivo raspravljali o lektiri čitava tri i po dana, rešili smo da ne dopustimo toj temi da zamre i nekoliko nedelja preporučujemo dela koja se nalaze ili koja bi trebalo da se nađu na spisku srednjoškolske lektire.

Floberov roman „Sentimentalno vaspitanje“ za mlade generacije možda je još važniji od nesumnjivo popularnije „Gospođe Bovari“. Jedno od najvećih dela francuske književnosti 19. veka govori o sazrevanju tipičnog mladića tog doba, a to što uspešno korespondira sa savremenošću govori o njegovoj svevremenosti, kao i nepromenljivosti ljudske prirode.

Milan Milišić, „Nastrana vrana“

"Milišić je svoju 'Nastranu vranu' zamislio kao niz pesama iz života i rada nastrane vrane ali je u taj niz uneo i neke druge pesme za koje je smatrao da pripadaju istom žanru. Rukopis nije dakle bio delo u nastajanju mada nije isključeno da bi mu se Milišić vraćao da je kojom srećom ostao živ posle prvog granatiranja Dubrovnika, u jesen 1991. godine. U podnaslovu knjige stoji "Pjesme za djecu", što na neki način određuje ovaj rukopis, usmerava ga ali, možda, i sakriva. Ne zbog toga što se Milišić plašio reakcija cenzure, mada je on jedan od onih retkih časnih pisaca našeg vremena koji je i te kako imao problema sa cenzurom i sudovima." (Predrag Čudić)

Album

Taylor Swift – folklore

Radije nego par pesama ili singl, preporučujemo čitav novi album Taylor Swift, kao posebnu priču i slušalačko iskustvo, čak i u slučaju da ste cinični ili sumnjičavi. Pesme se nadovezuju jedna na drugu kako literarno tako i melodijski, pa je folklore mnogo više od nekoliko jakih singlova sa filerima između. Zapravo, sve je suprotno od toga.

„Sjajno, emotivno i superiorno producirano. Potpuno drukčije za nju – dokaz da je svestrana i da sve može.“ (Petar Luković)

Pesma

Manic Street Preachers & Nina Persson - Your Love Alone Is Not Enough

A sada nešto sasvim drugačije! Pre 13 godina pojavio se ovaj duetski singl i počistio sve pred sobom. Sećamo se odličnog rocka i čekamo da nam se vrati.

Nostalgija

Shadow of a Doubt (1943)

Odlučili smo da se posvetimo Alfredu Hitchcocku, te da u nekoliko narednih nastavaka podsetimo na sve njegove filmove.

Shadow of a Doubt govori o mladoj ženi koja sumnja u svog rođaka, te počne da veruje da on zapravo uopšte nije ono za šta se predstavlja.

Video igre

Da moderni uređaji nisu evoluirali neke retro video igre bi ostale u prošlosti, rezervisane samo za najtvrđe zaljubljenike koji čuvaju stare tehnologije. Atari, Commodore 64 i NES naslovi bili bi tek stvar nostalgije. To se ipak nije dogodilo, budući da su pojedini 8-bitni proizvodi zanimljivi i danas, a na osnovu njih nastao je i čitav niz novih igara sa retro atmosferom.

Bit Pilot

Jedna od takvih igara je i Bit Pilot, koji je igračima doneo gomilu letećih asteroida, a igrač u nebeska tela ne može da puca, već mora da ih izbegava kako bi stigao do sledećeg nivoa.

Jumpman

Jumpman je prvobitno kreiran za računare, da bi u nekom trenutku stigao i do iPhone uređaja. Podseća na svet Atari igara, a originalna verzija iz 1994. godine i danas može da se igra online.

PewPew

Igra PewPew je estetski jednostavna, ali je, kada je dinamika u pitanju, složena pucačina, što je dovelo do toga da se preuzme čak nekoliko miliona puta.

Super Mega Worm

Deceased Pixel je još jedan tim koji, osim što voli retro, ceni i uvrnute priče. Ako iz uvoda o umirućoj Zemlji pomislite da se iza svega krije premisa spašavanja flore i faune, u pravu ste – krije se. Ali nema ozbiljnih ekologa, jer je junak divovski crv koji iskače iz Zemlje i rešava stvar.

Age of Zombies

Age of Zombies je priča koja, osim što se okreće oko putovanja kroz vreme, donosi i gomilu zombija. Čak i u obliku dinosaurusa.

Nešto između

The Light Between Oceans (2016)

Kao film za gledanje i plakanje, The Light Between Oceans donosi fine poglede na okean, ostrvo i svetionik. Sa junacima je ipak drugačije, pa ako se gledalac udalji i sve osmotri sa distance, njihovi su postupci pomalo izvan logike. Zaljubljeni par je valjda među retkima u istoriji filma koji su, kada su se našli na pustom ostrvu, umesto da se svuku, na sebe namakli još više odeće.

Ako, pak, baš volite Michaela Fassbendera, ovo je film za vas.

*Kontrapreporuke

Oscuro Deseo – Dark Desire (2020)

Ima svega – i intrige, kriminala, krvnog delikta, seksa, zločina, prevare, laži, zavera, teške prošlosti, osvete, a opet je tako dosadno! Gluma ide od osrednje ka lošoj, priča ne zna gde bi i svuda bi pomalo, namere su dobre i časne, ali realizacija je mlaka, posebno ako uzmemo u obzir da Netflix ne štedi.

Ova meksička serija ima potencijal da postane veliki hit, ali za to je ipak potrebno mnogo više od onoga što smo nabrojali. Gledate, ali ne verujete im ništa, znate šta su hteli da postignu i želite da im to uspe, ali nikako. Za ovako razuđenu i neusmerenu, a suštinski oskudnu priču 18 (pa i polučasovnih) epizoda je previše.

Into the Void (2019)

Glavni junak je možda preživeo apokalipsu, ali ovaj film kritičare nikako nije.

 

Oceni 5