Nikolićev oproštajni dar: Odlikovana tv serija „Vojna akademija“
Vojna akademija

Photo: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Dan kad XXZ deli ordenje

Nikolić je zapravo odlikovao producenta Nebojšu Garića, koji je u ime serije primio priznanje „za izuzetan doprinos sistemu odbrane Srbije“. Kako je to jedna serija uspela da nam odbrani zemlju, vojna je tajna. Ipak, negledljivi skup prizora snimljen kamerom i novčano potpomognut da liči na spotove Dejana Milićevića iz '90-ih, dobio je takozvanu Vojnu spomen medalju.

Možda je baš zahvaljujući toj sposobnosti da ni od čega napravi nešto što će imati estetiku spota, reklame i kvazipatriotizma u jednom, te da, na kraju krajeva, uopšte dođe do novca za takav projekat, producent Garić i odlikovan tako visokim priznanjem i zaslužan za „doprinos sistemu odbrane Srbije“. Jer, kad to remek-delo vide Hrvati, odmah će odustati od naoružavanja, Bošnjaci će uvideti kakvu je Srbija pomoć spremna da pruži manjem entitetu u borbi za opstanak, Albanci će odmah pustiti onaj kič voz da protutnji Kosovom, samo da im Zimče i ekipa ne dođu.

Nameće se, nakon svega, jedno pitanje, a to je – zašto samo „Vojna akademija“? Šta je s Pavićem, Bajićem, Šotrom? Zašto da „Selo gori, a baba se češlja“ ne dobije medalju za izuzetan doprinos seoskom životu i zdravstvenom sistemu Srbije? Zbog čega „Santa Maria della Salute“ ne dobi odlikovanje za izuzetan doprinos školstvu, metodici nastave književnosti? Šta je sa srpskim noir projektom „Ubice mog oca“? Nije li mogao Nikolić da na samom kraju mandata povuče odlučan, riskantan potez? Ovako odlikovanje jedne serije preti da prođe nezapaženo. Da je odlikovao bar dva-tri televizijska bisera, ostao bi urezan u kolektivnom pamćenju.

S druge strane, ovaj Nikolićev stidljiv, ali nesvakidašnji potez uliva nadu. Kad već može odlazeći predsednik da odlikuje seriju, mogu i ja, može svako od nas. Ništa nije nemoguće kad to istinski želiš. „Nothing is impossible, the word itself says 'I'm possible'“, rekla je Odri Hepbern.

Ordenje za hrabrost da nam dodele ne bi mogli ni da nas razvesele: Kler i Frenk, laureati

Zato ja Ordenom prvog stepena na velikoj ogrlici odlikujem američkog predsednika Frenka Andervuda, a ordenom drugog stepena na lenti Kler Andervud, prvu damu i potpredsednicu iz serije „House of Cards“, za izuzetan doprinos mojim neprospavanim noćima i gledanju čitavih sezona za jedan dan.

Ordenom za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa svečano odlikujem „Sense 8“, koja je spojila ljude od Meksika do Islanda, preko Kenije i Južne Koreje, od Indije i Amerike, do Rusije i Nemačke.

Orden Sandrine zvezde za izuzetne zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građana dodeljujem Lesli Noup iz „Parks and Recreation“, kao najrevnosnijoj i poštenoj službenici, sluzi naroda i borkinji za bolje sutra.

Leslie Knope i prijatelji: Odlikovanja za bolji svet

Odlikovanja za naročite zasluge u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti pripadaju seriji „Mad Men“, naročito u oblasti privrede, kao i seriji „Grey's Anathomy“ koja je, uprkos tome što je odavno trebalo da se završi, izlečila onolike ljude, mada je mnoge i sahranila.

Orden belog jednoroga s mačevima pripada seriji „Will and Grace“ za izuzetan doprinos razbijanju predrasuda, te „Ally McBeal“ za vešto poigravanje sa njima, kao i seriji „Unbreakable Kimmy Schmidt“.

Orden za natprosečno, uzorno i časno obavljanje televizijskog posla ide, logično, seriji „30 Rock“, dok posebno priznanje dobija i „Good Girls Revolt“ zbog ponosnog držanja i izuzetnosti, uprkos nepravednom ukidanju.

Ekipa serije Mad Men proslavlja uspeh: Izuzetan doprinos privredi

Medalja za hrabrost „XXZ“ dodeljuje se serijama koje su nam umnogome izmenile perspektivu, poput „Girls“, „Crazy ex-Girlfriend“ i „The Mindy Project“.

Zlatna medalja za zasluge u svim oblastima života i rada pripada seriji „Happy Valley“, dok srebrna ide u ruke ekipi „No Offence“.

Medalju za revnosnu službu dodeljujem davno završenoj BBC-jevoj seriji „My Family“, zbog dugogodišnjeg trajanja i sjajnih glumaca koji su je proslavili uprkos neretko lošem scenariju.

Medalja za zasluge u oblasti života i rada: No Offence

Najzad, spomenice dodeljujem nesrećno završenim, prerano prekinutim, te serijama koje su počele sjajno i završile loše, jer svako ima pravo na grešku. Spomenice ponosno nose „The Fall“, „How I Met Your Mother“, „Aquarius“, „Masters of Sex“, „The Affair“.

Za kraj, parafrazirala bih predsednika Nikolića: Kritikuju me kako delim odlikovanja šakom i kapom, a ja sam ponosna što vas je toliko i tužna što ne stižem do svakog koji zavređuje da mu se odužim.

Oceni 5