Zlo je uvek s onu stranu brda

Ideal organske kulture

Faffa 10 S
Strah od dodira sa tuđom kulturom je neizbežan za ovaj duh plemena u agoniji: sve tuđe (ovde "evropsko"), jeste iskušenje samosvojnosti ovoga plemenskog duha, iskušenje odrođavanja ovoga duha koji pokušava da ostane rodovski duh (duh roda); ali u osnovi ovoga straha jeste strah od vremena, koje ne dozvoljava amalgamisanje u tipsko, koje na taj način ne dozvoljava zajednici da bukvalno "svari", odnosno da uravnoteži sa svojim iskustvom nova iskustva.

Natrag na tekst

Komentari

Bas

dobar tekst.
gabrijela.j 10.06.2018, 21:38:31

Nije šala ova priča o dva mausa mala

Dva miša u kinoteci grickaju filmsku traku: FM. - Jel` dobar film? SM. - Ma, dobar je, al` knjiga je ipak bolja. (Ili je obrnuto, hmm..)
Kentucky Schreit Ficken 10.06.2018, 22:31:29

Karl Popper

"In my view, aiming at simplicity and lucidity is a moral duty of all intellectuals: lack of clarity is a sin, and pretentiousness is a crime".
Kentucky Schreit Ficken 11.06.2018, 22:25:36

Danas u danasu (12. jun)

ima lep dodatak posvećen Konstantinoviću. Nisam još stigao da ga pročitam, prelistao jesam. Nadam se da osim panegiirka ima i ponešto pametno rečeno/napisano. (Kad sam već ovde; niko normalan u Srbiji /o "normalnima u Srbiji se da razgovarati, al` ne sada, no ipak ovde/ i u tzv. Regionu ne spori Konstantinovićev antiratni angažman i sve što ide uz to. Međutim, slučaj sa drugosrbijanskom "Bibliijom" isti je kao i slučaj sas hristijanskom Biblijom. Mnogi "vernici" se kunu u nju, sa njom i pod njom, ali je malo ko doista i pročitao, osim možda delova koji su interesantniji i o kojima ne treba suviše mozgati. Svojedobno sam se na nikada preželjenim e-novinama sporečkao sa jednim likom naše gore otpalim listom ispod jednog članka (u pitanju je bilo pismo Konstantinovića Beketu, čini mi se) o postmodernom "tupilu od nekuženja". Naveo sam tada Bodrijara i njegove dve knjige - Duh terorizma & Pakt o lucidnosti ili inteligencija zla /koje moj oponent naravno nije čitao, ali je ipak imao odeđene bezvezne zamerke na moje primedbe/. Dakle, te knjige su "vrv" postmodernističkog trućanja. Jer, kako sam tamo /na e-novinama/ naveo, govoriti i nekim čudom povezivati na dve-tri stranice globalni terorizam i spravljanje palačinki u sosu od škampa je prvorazredno `telektualno prostituisanje i nedotupost. I to nije sve. Ima onde straobalnih baljezgarija. Neki ljudi uživaju da budu nasamareni od `telektualnih praznoslovaca i šarlatana). Sad upravo pogledah,interesantno da nema citata iz FP u tome dodatku osim jednog na V strani, pri kraju. Ipak su hrišćanski vernici mnogo više fer kada navode čitave pasuse iz svog "svetog štiva".
Kentucky Schreit Ficken 12.06.2018, 15:12:50

edit:

"u Danasu".
Kentucky Schreit Ficken 12.06.2018, 15:13:29


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar