Katarska policija prekinula protest britanskog aktiviste
Tachell 01 S

Photo: Twitter

Igraj fudbal, poštuj ljudska prava

Katarska policija je zaustavila samostalni protest britanskog LGBTIQ+ aktiviste Petera Tatchella ispred zgrade Nacionalnog muzeja u Dohi, u kojoj će sledećeg meseca biti održano Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Tachell je ispred muzeja stajao više od sat vremena, a na sebi je imao majicu s natpisom “ #QatarAntiGay” i plakat na kojem je pisalo „Katar hapsi LGBTIQ+ osobe i podvrgava ih konverzivnoj terapiji”. Na mesto protesta su nakon sat vremena stigla dva uniformisana policajca i tri službena lica u civilu, koji su presavili Tachellov plakat, fotografisali pasoš i ostala dokumenta, te se na kraju rukovali s njim.

Kancelarija za komunikacije katarske vlade saopštila je da muškarac nije uhapšen i priveden i da mu je jednostavno rečeno da prestane sa protestom. Tachell je kasnije rekao da su on i kolega Simon Harris koji je snimao događaj ipak uhapšeni i da im je naloženo da što pre napuste zemlju, ali je policija te tvrdnje demantovala.

Očekuje se da u Katar tokom Svetskog prvenstva stigne preko milion posetilaca iz svih zemalja sveta, među njima i mnogo LGBTIQ+ ljubitelja fudbala. Protest se dogodio oko mesec dana pre početka, a u pitanju je prvi događaj ovog tipa u Kataru, zemlji koja hapsi, zatvara i „leči“ svoje LGBTIQ+ građane.

Evropska fudbalska federacija je u septembru najavila da će kapiteni timova nositi trake u duginim bojama, s natpisom “One Love”, a kao znak protesta protiv kriminalizacije homoseksualnosti u Kataru. Tatchell je istakao da bi bilo koji gej fudbaler iz Katara pre završio u zatvoru nego u nacionalnoj reprezentaciji, te istakao da je to diskriminacija koja je protiv pravila koje je FIFA odavno utvrdila.

Oceni 5