XXZ movie: Geneks kula
Gnks1

Photo: Marija Đoković/XXZ

Ikona brutalističke arhitekture

Brutalnost se u arhitekturi, te umetnosti uopšte, vrlo često konzumira sa užitkom, dok stavljena u svakodnevno okruženje ponekad izaziva nelagodnost. Ali možda je upravo nelagodnost koju donose ovakve građevine neophodna da bi se posmatraču predočile devijacije koje ga okružuju, brutalizam koji postaje neizbežan i bez kojeg vlada jedna druga vrsta “nelagodnosti” koja tera čovečanstvo na druge zločine.

Geneks kula, poznata i kao Zapadna kapija Beograda,  je građevina od 35 spratova, a nalazi se na Novom Beogradu, u Bloku 33. Ova ikona brutalističke arhitekture je jedan od simbola razvoja prestonice, te glavno stecište poslovnog i političkog sveta u bivšoj Jugoslaviji. Soliter je projektovao arhitekta Mihajlo Mitrović 1980. godine, a čine ga dve betonske kule povezane mostovnom strukturom na 26. spratu, dok se rotirajući restoran nalazi na kružnom vrhu. Zgrada je visoka 135 metara i trenutno je drugi po visini oblakoder u Beogradu, a od njega je jedino viši oblakoder PC Ušće koji ide 141 metar u visinu. Na 35. spratu zgrade nalazi se restoran sa kojeg se prostire pogled na Novi Beograd i ostatak grada, a meri 250 kvadratnih metara, što daje prostora za 45 mesta za sedenje. Restoran je renoviran 1988. godine, ali ne radi još od 1999. godine.

Utisak koji Geneks ostavlja na posmatrača najbolje ilustruje snimak koji je nastao zahvaljujući stranici My Own Private Travel Experience – MOPTE i našoj fotografkinji i snimateljki Mariji Đoković.

 

Oceni 5