XXZ magazin preporučuje
Pandemic

Photo: Netflix

Ima li spasa od epidemije

Film

I Lost My Body (2019)

Reditelj Jérémy Clapin napravio je film koji bi najbolje mogao da se opiše kao uvrnuta poezija, ali i kao jedno od prijatnih iznenađenje među ovogodišnjim nominacijama za Oskar.

Animirana priča prati jednu šaku, koja se sticajem nesrećnih okolnosti odvojila od tela, te jednu ljubavnu priču koja je sasvim jednostavna i potpuno topla. Sve se odvija u nekoliko vremenskih ravni, pa se rastavljenost tela poklapa sa haotičnim životom u modernom svetu. Film ni u jednom trenutku ne postaje bizaran, a zbog neverovatnog osećaja za detalj, te se kao jedina greška javljaju mravi koji gardom mile u sred zime, što, koliko znamo, nije moguće.

Potraga za celinom je priča svih nas, a težak put često je jedini način da se oslobodimo svih otrova iz prošlosti. U tome bi mogla da nam pomogne jedna najobičnija šaka.

Hustlers (2019)         

Jedan novinski članak postao je viralan, pa je od njega nastao film – topla ljudska priča o striptizetama.

Dobro je da je film režirala žena - Lorene Scafaria – budući da je zbog toga priča više objektivna nego što bi inače bila. Radi se o zabavnom scenariju o tome kako se muškarci i žene uzajamno eksploatišu, a sve se zaista dogodilo kada je grupa egzotičnih plesačica odlučila da život uzme u svoje ruke. Žrtve su bogati muškarci, koji u klopku upadaju uglavnom trapavo i komično, a zahvaljujući tome što lepe žene ne vide kao opasnost.

Serije

Pandemic: How to Prevent an Outbreak (dokumentarna serija, 2020)

U vreme kada svet strahuje od Corona virusa Netflix je predstavio zastrašujuću dokumentarnu seriju o pandemijama. U šest epizoda diskutuje se o potencijalnim izvorima bolesti, te o tome koliko je svet opremljen da se nosi sa novim zarazama.

Svaka epizoda podeljena je u nekoliko delova, budući da je zbog širine teme angažovano više reditelja, pa se celina na trenutke gubi. Gledalac ipak ostaje prikovan uz ekran, a najpre zbog aktuelnosti teme, što ne znači da je serija za svakoga, budući da bi lako mogla da bude i izvor paranoje. Ko može da gleda – neka gleda, jer tema je od vitalnog značaja.

Avenue 5 (2020)

Najnovija komedija koju HBO ima u svojoj ponudi je naučnofantastična, pomalno bizarna serija Avenue 5. Ne bismo joj dali nikakvu šansu da njen tvorac nije Armando Iannucci, koji je između ostalog i autor legendarne serije Veep, te da glavni glumac nije ni manje ni više nego Hugh Laurie.

Veliko je pitanje kako će se odvijati radnja zasnovana na bujnoj mašti, o turističkim putovanjima u svemir u ne tako dalekoj budućnosti. Atmosfera na svemirskom brodu Avenue 5 podseća na onu na ovozemaljskim kruzerima – atrakcije i zanimacije za bogate i dokone, uz njihove zabavno isprazne životne priče. Kada svemirski kruzer pogrešno skrene i ispostavi se da naredne tri godine neće moći da se vrati na Zemlju, tek postaje zanimljivo, ali i rezervisano za naredne epizode. Na osnovu prve dve, odlučujemo da ovoj seriji damo šansu, uprkos tome što se pribojavamo da joj ni Laurie neće mnogo pomoći.

Knjige

Viktor Peljevin, Sveta knjiga vukodlaka

Vraćamo se slovenskoj mitologiji, božanstvu vuka i lisice, simbolima onog što se naziva muškim i ženskim principom. Prastari bogovi se sele u moderno vreme, pa je savremena lisica seksualna radnica koja koristi lokalne bogataše, a vuk je načelnik tajne službe – otelotvorenje moći i snage. Njihov susret je arhetipski, i predstavlja suštinsko spajanje koje se ničega ne stidi.

Barbara Kingsolver, Biblija otrovne masline

Kompleksna priča o belačkoj porodici u Africi, o ćerkama i ženi koje prate oca i muža, hrišćanskog sveštenika, na misiji u Belgijskom Kongu koja počinje krajem '50-ih godina prošlog veka; ispripovedana iz ugla četiri žene koje su patile, prilagođavale se, ali i spoznale i razumele Afriku, približavajući je tako i nama.

Autorka ističe da iako su sami likovi plod fikcije, Kongo u kojem žive je i te kako stvaran, a upravo širina i razumevanje kojima mu pristupa to i potvrđuju. Sve svoje iskustvo, znanje i istraživanje Kingsolver je pretočila u ovaj roman i to je ono što ga, uz njen neporeciv spisateljski dar, čini vrednim čitanja.

Pesma

Sam Fender, Saturday

Da je ovakva pesma snimljena pre, recimo, 25 godina, bila bi svetski hit. Čak bi je i naše radio stanice puštale, usred informacionog mraka. Ovako nam preostaje da je otkrijemo u alternativnim uglovima YouTubea.

Video igre

Vraća se Silent Hill

Pre nekoliko godina, dok je dizajner video igara Hideo Kojima još uvek bio zaposlen u kompaniji Konami, u pripremi je bila nova Silent Hill igra. Nastavak na žalost nikada nije završen, a Kojima je kasnije napustio kompaniju. Mnogi su se od tada pitali o sudbini ove horor franšize, a izgleda da konačno mogu da se čuju i dobre vesti.

Tako je počelo da se spekuliše da Konami sprema čak dve nove Silent Hill igre, te je još pre nekoliko godina kontaktirao developere i od njih zatražio nove ideje o tome kako bi serijal mogao dalje da se razvija. Kompanija je, navodno, prihvatila dve ponude, od kojih je jedna reboot prethodnih delova, dok druga predstavlja uvod u novi serijal.

Gejmeri se nadaju da će bar jedana od varijanti uskoro ugledati svetlost dana, a ostaje da s evidi hoće li im se ta želja ostvariti.

*Kontrapreporuke

Doctor Sleep (2019)

Sigurni smo da vam je ovo delo promaklo, a uprkos tome što se radi o nastavku kultnog „Isijavanja“. Sigurni smo i da Kjubrik ne bi bio srećan, kao što nisu ni oni koji su za ovo izdvojili 151 minut života.

Problem nije rešio ni Ewan McGregor, koji igra dečaka Denija. Svetom haraju čudovišta koja love one sa šestim čulom, svi beže jedni od drugih, da bi se na kraju našli u onom istom napuštenom hotelu. Film nije potpuno negledljiv, ali je u odnosu na „Isijavanje“ jedno poprilično ništa. 

 

Oceni 5