XXZ magazin preporučuje
Bad Education

Photo: HBO

Ima li života posle škole

Film

Bad Education (2020)

Inspirisan stvarnim događajima, film Bad Education prati Franka Tassona (HughJackman) i PamGluckin (Allison Janney) koji su bili deo Long Island školskog distrikta, te svoju školu doveli do samog vrha obrazovnog sistema, ali, kako će se kasnije ispostaviti, sa ozbiljnim posledicama.

U pitanju je, tvrde kritičari, „sjajan film o novinarstvu“ umotan u zanimljivu kriminalističku dramu, a sve se zaista dogodilo 2002. godine, kada je ambiciozni upravnik jurio ka vrhu liste najboljih škola u Sjedinjenim Američkim Državama. Voleli su ga i učenici i kolege, a zaigrao ga je Hugh Jackman. Bio je dobar u svom poslu, a zarad uspeha sakrio je privatni život. Ipak, gde je uspeh tu je i novac, a retka su ljudska bića koja se otrgnu od hipnotišuće sile koja dolazi u obliku novčanica. To je obično temelj za male, ali i velike skandale, što nije zaobišlo ni ovu priču.

Ono što je kasnije otkriveno ispratili su svi veliki mediji, ali tek nakon što je učenica Rachel (Geraldine Viswanathan) priču objavila u školskim novinama, uprkos pretnjama i mogućim posledicama.

School's Out - L'heure de la sortie (2018)

Ostajemo u školskoj učionici, ali sa nešto drugačijom pričom koja počinje kada jedan profesor skoči kroz prozor u toku časa, te tome posvedoče svi prisutni učenici.

Na njegovo mesto dolazi mladi Pierre, koji nakon što se prilagodi novom okruženju primeti da se šestoro učenika ponaša drugačije, i da na smrt voljenog profesora reaguje onako kako to obično čine sociopate. Nakon što počne da istražuje njihovo ponašanje u školi, ali i posle časova, novi profesor stupa u njihov tajni svet, i otkriva mračne planove, što ga uvlači u igru za koju nije bio spreman.

Serije

Death and Nightingales (2018)

Iako ima samo tri jednočasovne epizode, „Death and Nightingales“ nas sasvim osvaja, uvlači u priču i ostavlja na nepreglednim irskim pašnjacima, u kojima nema ničeg idiličnog, naprotiv. Predivna priroda tek je kulisa i podsetnik da je netaknuta i neukaljana lepota pre prokletstvo nego blagoslov.

Kao kada u „Mad Men“ Don na jednoj prezentaciji govori da čoveku lepe stvari zapravo uvek izmiču i da ih ne može suštinski posedovati (sve dok ne kupi Jaguar, pa ni tad; ili kad pokuša da kupi ženu), tako se i ovde raznorazne frakcije i interesne grupe, među kojima su svakako najistaknutiji katolici i protestanti, bore za tu prelepu irsku zemlju, dok se dvojica ljudi, svako iz svojih pobuda i interesa, bore za ljubav divne čedne Beth. Jedan od njih je njen očuh (koji je tek nakon što je oženio njenu majku saznao da zapravo nije otac Beth i u tome vidi opravdanje za sve svoje postupke), a drugi je Liam Ward, koji želi da osvoji Beth samo kako bi prisvojio bogato imanje njenog očuha. Jednog igra Matthew Rhys, drugog Jamie Dornan, što su već dovoljni razlozi da se ova mini serija pogleda. Takođe, irska glumica Ann Skelly fantatična je u ulozi Beth i uspeva da nam dočara sve njene slojeve – naivnost, ranjivost, snagu, pamet i tu beskrajnu borbu protiv sudbine koja joj je, kao dvadesettrogodišnjakinji u 19. veku, uveliko zapečaćena.

Beth zbog sopstvenog pola i vremena u kome živi ne može biti svoja i nezavisna osoba čak ni na malom imanju koje je nasledila od majke. Njena tragedija leži upravo u tome što je jedini izbor koji može da ima taj čija će žena biti i koga će morati da sluša. Njen komplikovan odnos sa očuhom, da se poslužimo eufemizmom kako ne bismo otkrili sve, uveliko utiče na njene odluke i život uopšte. Pored toga, Matthew Rhys od očuha Billyja stvara jako kompleksnu ličnost koja pored toga što učestvuje u tuđim, živi i ličnu tragediju koliko zbog sopstvene prirode toliko i zbog protestantskog porekla.

Serija je snimljena prema istoimenom romanu Eugenea McCabea i svakako je treba pogledati.

The Little Drummer Girl (2018)

Ova pak serija ne samo da je snimljena po čuvenom romanu još čuvenijeg Johna le Carrea, već kao preteču ima i film snimljen '80-ih. Uprkos svemu tome, serija deluje sveže, dinamična je, kvalitetna i  izuzetno dobro snimljena. Radnja je smeštena u 1979. godinu, kada grupa agenata Mosada regrutuje britansku glumicu s ciljem da pod krinkom borbe za Palestince zapravo dođe do traženog palestinskog teroriste.

Glumicu Charlie igra sada već proslavljena Florence Pugh, koja do samo pre dve godine nije bila poznata u tolikoj meri. U ovoj se seriji, kao uostalom i u svemu što je dosad odigrala, vidi snaga njenog talenta, harizma i moć da nas drži prikovanim za ekran. Radujemo se njenoj blistavoj karijeri i onome što će tek snimiti. Kada je o „The Little Drummer Girl“ reč, dovoljno je reći da joj direktnog partnera igra Alexander Skarsgard.

After Life (druga sezona, 2020)

Ricky Gervais je napisao, te odglumio, i drugu sezonu serije After Life.

Prva sezona nam je ispričala solidnu priču o glavnom junaku koji se oporavlja nakon smrti supruge, i ponudila nam gorko-slatko zadovoljstvo. Tako je napravila pun krug, te smo junaka ostavili u boljem raspoloženju, donekle oporavljenog, da bi ga u prvoj epizodi druge sezone zatekli na istom mestu, kako oživljava već rešene probleme, zbog čega je mogao da se stekne utisak da se sve ponavlja.

Gervais je sličnu formulu primenio i u serijama The Office i Extras, ali je ovoga puta taj princip nešto manje uspešan. Uprkos tome zanimljivi junaci, te mračni humor, i u novoj sezoni drže pažnju, ali će za treću ipak biti potrebno mnogo više od toga.

Knjige

Dž.M. Kuci „Iščekujući varvare“

Naslov knjige direktno se referiše na Kavafijevu pesmu, a naročito na stihove „Pa sad, šta ćemo bez varvara/Oni su ipak bili neko rešenje“.

U Kucijevom romanu, čija je radnja smeštena u izvesnu neimenovanu Carevinu u Africi, kolonizator je prinuđen da se suoči sa sopstvenim zverstvom, privilegijama i samoproklamovanom superiornošću, koliko kao pojedinac toliko i kao čitav entitet kojem pripada.

Ovo je jedan od onih klasika koje treba da pročitamo bar dvaput za života.

Gistav Flober „Gospođa Bovari“

Vratili smo se i Floberovoj Gospođi Bovari, te najslavnijem nesrećnom braku. Odnos Šarla Bovarija i usamljene Eme temelj je za tragičnu ljubavnu priču, ali i slika života u francuskoj provinciji u prvoj polovini XIX veka.

Gospođa Bovari izmenila je roman kao žanr, pa se smatra i rodonačelnikom moderne književnosti, dok je Ema postala jedan od najuspešnijih ženskih likova u svetskoj književnosti.

Pesma

The Rolling Stones - Living in a Ghost Town

Stonesi su objavili prvu pesmu posle četiri godine, i to više nego aktuelnu. Svaki stih odnosi se na trenutnu situaciju svojevrsnog globalnog karantina, a čitavu atmosferu upotpunjuje spot prepun kadrova iz različitih gradova i njihovih praznih ulica. Uprkos tome, „Living in a Ghost Town“ nije ni najmanje turobna ili melanholična.

Nostalgija

Burden of Love - Ai no onimotsu (1955)

Reditelj YûzôKawashima ispričao je priču s kraja Drugog svetskog rata, o vremenu kada su takozvani „babyboomeri“ bili na vrhuncu. Ministar Araki pokušava da ih malo uspori, a kroz zakon o kontroli rađanja, budući da se rat tek završava, i Japan i dalje trpi. Dok sprema govor koji bi građane trebalo da motiviše na uzdržavanje od beba, njegova supruga saznaje da je trudna, i u tom trenutku se lomi barijera između privatnog i javnog.

Šarmantna komedija nudi prozor u posleratni Japan, te u doživljaj morala u vreme koje se razlikovalo od ovog koje poznajemo.

Video igre

Svetski teniseri na virtuelnom turniru

Budući da su sportski događaji otkazani zbog koronavirusa, sportisti se polako sele u virtuelni svet, te postaju deo video igara. Trend se rodio nakon što su fudbalski timovi počeli da igraju virtuelne utakmice, nakon čega se proširio i na druge sportove.

Tako je došao red i na tenis, te se preko 30 tenisera pridružilo Mutua Madrid Open Virtual Pro turniru. Među njima su i AndyMurray, Rafael Nadal, KarolínaPlíšková i Angélique Kerber, koji će rekete zameniti džojsticima, a turnir će potrajati od 27. do 30. aprila, a zainteresovani će mečeve moći da prate preko Facebook-a. Sve se dešava zahvaljujući developerima igre Tennis World Tour, koji su ovom prilikom razvili i vernu repliku igrališta na kojem je turnir trebalo da se održi tokom pravog turnira.

U pitanju je humanitarni događaj, pa će nagrada od 350 hiljada evra biti donirana onim teniserima koji su na početku karijere, te trenutno trpe zbog toga što nema turnira, a 50 hiljada evra je namenjeno narodnim kuhinjama u Madridu.

*Kontrapreporuke

1BR (2020)

Iako su priče o utopijama i kultovima uvek popularne, pored dobrog scenarija neophodni su i dobri, ako ne i odlični, glumci. Upravo je to ono što ovom filmu nedostaje. Slobodno preskočite.

 

Oceni 5