Les lèvres gercées: FIlm pripadanja
Fllm 01 S

Photo: IMDb

Informativni razgovor dolazi u obzir

U želji da kreiraju priču koja bi trans*, te rodno ne-binarnoj omladini omogućila da se osete delom zajednice, i da dobiju prostor za samoidentifikaciju, Kelsi Phung i Fabien Corre su napravili kratki animirani film Les lèvres gercées, koji uz pomoć prepoznatljive estetike crta tok radnje koja je inspirisana dokumentarnim filmom Gender Revolution.

Pomenuti dokumentarac ostavio je snažan utisak na mlade filmske umetnike, a naročito scena u kojoj majka jedne trans devojčice objašnjava kako je o njenoj transrodnosti saznala prvi put kada joj je bilo sedam godina i kada joj je rekla da će radije umreti nego da ostane dečak. Tako su odlučili da se pozabave pozadinom ove scene, koja opisuje momenat kroz koji većina mladih iz LGBTIQ populacije prolazi čak i danas. Posebno su se koncentrisali na važnost komunikacije u porodici, koja istog trenutka kada se sazna da neki njen član pripada manjini staje nasuprot ostatka većinskog društva, te biva prisiljena da izabere stranu. Mnoge porodice ne uspevaju da izdrže pritisak, te često postaju izvor prvog nasilja u životima svoje drugačije dece.

Film Les lèvres gercées napravljen je toliko vešto da gledalac o problemu saznaje postepeno, te nema utisak da mu se priča nameće, budući da već posle nekoliko trenutaka postaje njen neodvojivi deo. Pored toga, film ni u jednom trenutku ne tvrdi da ima odgovore na sva pitanja, već više liči na početak diskusije, te na motivaciju svih učesnika u razgovoru. Upravo zbog toga bi mogao da posluži kao početak razgovora na teme koje su u većini okruženja još uvek tabu. Kreatori filma se nadaju da je njihovo delo bar mali korak u smeru boljeg društva koje ne krije svoju LGBTIQ omladinu, te ne čini da se ova oseća suvišno i da se stidi sopstvenih identiteta.

 

Oceni 5