Alireza Fazeli-Monfared: Brutalno ubistvo zbog homofobije
Alireza 01 S

Alireza Fazeli-Monfared

Photo: Twitter

Iran: Brat je bratu vuk

Lezbejke, gej muškarci, biseksualne, i transrodne osobe su u mnogim zemljama sveta u stalnoj opasnosti ­– u Čečeniji su 2017. počele takozvane „gej čistke“, u istočnoj Evropi je homofobija postala omiljena alatka u predizbornim kampanjama, a smrtna kazna za homoseksualnost i dalje se praktikuje u nekim delovima sveta – na primer na Mauritaniji, u Sudanu, južnoj Somaliji, severnoj Nigeriji, Iraku, Jemenu, Saudijskoj Arabiji, Siriji. U pojedinim zemljama pogubljenja obavlja policija – na primer u delovima Sirije i Iraka, a negde je to prepušteno porodici. Policija ove zločine toleriše, a počinioci obično dobijaju blage kazne.

Na listi zemalja koje ubijaju svoje kvir građane nalazi se i Iran, budući da su istopolni odnosi kriminalizovani, a kazne drakonske. Pripadnici LGBTIQ+ zajednice prolaze kroz brutalnu konverzivnu terapiju, a ukoliko to ne urodi plodom, prinuđene su da uz pomoć operacija „ pol prilagode svojim željama“, čak i kada to ne žele.

Nakon islamske revolucije 1979. godine na snagu je stupio novi skup zakona (šerijat), po kojem su sve seksualne aktivnosti koje se odvijaju izvan tradicionalnog, heteroseksualnog braka, ilegalne. Novi režim je u rekordnom roku pogubio na hiljade građana, među njima i veliki broj homoseksualaca, a ajatolah Ruhollah Khomeini je ubijanje gejeva pravdao potrebom da se „očisti zemlja“, te ih je poredio sa „gangrenom koja prlja okolno zdravo tkivo“.

Ovi zakoni su na snazi i danas, pa se seksualni odnos između dva muškarca kažnjava tako da je „pasivna strana“ odmah osuđena na smrt, dok se „aktivna“ kažnjava smrću ukoliko je u heteroseksualnom braku, a ako nije onda dobija stotinu udarca bičem. Kada je odnos između dve žene u pitanju, kazna je sto udaraca do četvrtog „prekršaja“, a nakon toga se „prestupnica“ osuđuje na smrt. Ni jedan zakon ne zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualnog i rodnog identiteta, pa su kvir građani prepušteni na milost i nemilost policiji i rođacima.

Na portalu Deutsche Welle se u februaru 2021. godine pojavio tekst u kojem se opisuje procedura ukoliko se posumnja da je neko gej: „Policija je ušla u stan, te je odmah počela potraga za tragovima koji ukazuju na „nepoželjno ponašanja“. Ispreturali su prljav veš, proverili računar, a sve je počelo nakon što je rođak mladića prijavio vlastima kad ga je zatekao u krevetu s drugim muškarcem“.

U ovakvim slučajevima su sramota i traume najmanji problem (iako se radi o ozbiljnim posledicama), budući da u Iranu postoji i nešto što se naziva „časnim ubistvom“ ili „pogubljenjem koje čuva porodični ugled“. Prema studiji iz 2020. mete su najčešće žene – između 2010. i 2014. godine je prijavljeno više od osam hiljada takozvanih „pogubljenja za očuvanje časti“. Za ovakva ubistva su najčešće odgovorni muški rođaci, a kažnjavaju se osobe (najčešće žene) koje su na bilo koji način „ukaljale“ porodični ugled (smatra se da su ugled narušile i one žene koje su žrtve silovanja). Ovakvi slučajevi se temelje na islamskim, ali i na patrijarhalnim zakonima, budući da je heteroseksualni muškarac onaj koji dobija ulogu dželata. Član 630 iranskog kaznenog prava, na primer, muškarcu koji svoju partnerku zatekne s drugim muškarcem, dozvoljava da je odmah pogubi, ukoliko je „siguran da je dobrovoljno pristala na odnos“.

Ubistva „za očuvanje porodične časti“ ciljaju i kvir osobe, a poslednja poznata žrtva je dvadesetogodišnji Alireza Fazeli-Monfared, koji je 4. maja brutalno ubijen od strane članova svoje porodice, samo zato što je bio gej.

Alireza je planirao da se pridruži svom partneru – aktivisti Aghilu Bayatu – koji je uspeo da pobegne u Tursku, jer je znao da je u opasnosti od članova svoje porodice, ali su ga braća preduhitrila. Nakon što su otkrili da je Alirezi uskraćeno služenje vojnog roka zbog „seksualne manjkavosti“, muški rođaci su odlučili da je pogubljenje odgovarajuća kazna. Mladić je primio poziv od polubrata koji mu je rekao da ga otac očekuje u svojoj kući i obećao mu da će ga on tamo odvesti. Nakon toga su ga odvezli u selo Borumi, koje se nalazi u blizini grada Ahvaz, gde su ga pogubili odsecanjem glave. Telo su ostavili pored puta.

Aktivističke grupe su još ranije upozoravale da se gej muškarci u Iranu identifikuju preko vojnih dokumenata, što članovima porodice daje za pravo da ih kažnjavaju, neretko smrću. Počiniocima ovakvih zločina se gleda kroz prste, a prema istraživanjima iz 2020. godine šest od deset kvir građana Irana je napadnuto od strane članova porodice, dok je više od polovine doživelo seksualno nasilje na javnom mestu.

Ujedinjene Nacije su početkom 2021. „izrazile zabrinutost“ zbog kršenja ljudskih prava u Iranu, a nakon što se pojavila vest da se mlade gej osobe podvrgavaju surovim mučenjima kako bi se „izlečili od homoseksualnosti“. Na tome se sve završilo, budući da niko nije spreman da ulazi u sukobe zbog manjine koja vekovima trpi nasilje i poniženja, ponekad i smrt.

Ako mislite da su ovakvi slučajevi daleko od vaše zemlje, razmislite još jednom.

Oceni 5