Zvučne beleške iz izolacije: Muzikom protiv bolesti (3)
Kynsy S

Nova zvezda iz Irske: Kynsy a.k.a. Ciara Lindsey

Photo: Paula Trojner

Ispovest ovisnika: Rock pomaže kad je najteže

KYNSY – Happiness Isn't A Fixed State

U medicinskom haosu koji permanentno živim boreći se sa dva karcinoma, omiljeni antidepresant poslednjih nedelja bila je pesma „Sreća nije fiksirano stanje“, naslov koji precizno opisuje moje duševne dileme. Uvodni gitaristički rif, negde na razmeđi između grupa Interpol i The Strokes, uvodi nas u eksplozivnu, dinamičnu ali maeastralno elegantnu atmosferu koja podiže adrenalin i ubija svaku depresivnu misao. Ali, iznad svega, ovim malim remek-delom dominira prekrasni glas pevačice Kynsy (pravo ime Ciara Lindsey), koji emotivnošću spaja gitarističku elegiju i neodoljiv plesni ritam svog benda. Kynsy ima 23 godine, živi i radi u Irskoj. Pesma „Happiness Isn't A Fixed State“ tek je njen drugi singl. Album stiže krajem godine, jedva čekam!

GLASS ANIMALS – It's All So Incredibly Loud

Engleski psychedelic indie pop bend Glass Animals osnovan u Oksfordu pre deset godina, nedavno je objavio svoj treći album „Dreamland“ nakon ploča „Zaba“ (2014) i „How To Be A Human Being“ (2016). Sastav predvodi multitalentovani Dave Bayley, pevač, tekstopisac i producent, čiji distinktivni, gotovo čarobni glas u visokim registrima daje originalnu boju čitavom zvučnom projektu. Od prvih taktova, pesma „It's All So Incredibly Loudvodi nas uzlaznom linijom uzbuđenja, sve snažnije i jače, pod vođstvom neverovatnog Bayleyovog vokala, a u atmosferi ambijentalne psihodelije sa čvrstim, pulsirajućim ritmom i potresnom melodijom u kojoj su i meni najdraži stihovi: „Ooh,we're breaking down/ Whispers would deafen me now/ You don't make a sound/ Heartbreak was never so loud“. Velika pesma za teška vremena!

PLANTS AND ANIMALS – Le Queene

Jedan od meni najdražih singlova ove fantazmagorične godine stiže iz Montreala gde već gotovo dve decenije postoji grupa Plants And Animals; „La Queene“, pesma otpevana na franuskom jeziku, poseduje onu galsku senzualnost u maniru šezdesetih godina sa nežnim tragovima trip-hopa. Briljantno producirana, numera osvaja svojim instrumentalnim minimalizmom, toplim klavijaturama i ekspresivnim gitarističkim pasažima, ali iznad svega su fascinantni vokali koji podjednako dele sva tri člana grupe: Warren Spicer, Matthew Woodley i Bic Basque. Pesma se nalazi na njihovom tek pre nekoliko nedelja objavljenom petom albumu „The Jungle“.

CHAPPAQUA WRESTLING – The Rift

Još jedna lekovita, moćna, meni neophodna pesma da obnovim energiju; “The Rift” je bastard song između grunge rifova i pop melodije u kojoj tutnje teški bas i ritmična drums-artiljerija. Povrh svega je tu instant refren na koji se naslanjuju gitarističke vinjete u stalnoj drami koji slušaoca drži na ovisničkim uživanju. Inteligentna struktura pesme u kojoj sve vrca od neočekivanih iznenađenja kad je tempo u pitanju, impresionira visokom profesionalšću; ukratko, savršena tri i po minuta čistog uživanja. Uzgred, da pomenem, grupa Chappaqua Wrestling živi i radi u engleskom Brajtonu.

GIRL IN RED – Rue

Iza imena Girl In Red imenom i prezimenom stoji Marie Ulven Ringheinm, Norvežanka rođena 1999. Zbog svog single “I Wanna Be Your Girlfriend” koji je 2018, imao preko 150 miliona streams-on-line, prozvali su je “Queer Icon”, dok je New York Times zaključio kako je ona jedan od najvećih talenata poslednjih godina. Nedavno je objavila svoj prvi album “World In Red” sa kojeg stiže pesma “Rue”, ljubavna vinjeta o rastanku, uvijena u prekrasnu, evokativnu melodiju koja povremeno podseća na Dido, ali u modernijem i rakošnijem aranžmanu. Ko se jednom navuče na “Rue”, teško je izbija iz glave.

DJANGO DJANGO – Spirals

Britanski bend okrenut psihodeliji iretro korenima iz sedamdeset godina, uz naglašeno poštovanje za melodiju i adiktivni ritam, svojim najnovijim singlom “Spirals” kao da pomirio epohe; glam prošlosti i tehnološko savršenstvo produkcije u kojoj se prepliću besprekorni rad bubnjara i ukrasne deonice mandolina po uzoru na R.E.M. Toliko svežih detalja u jednoj pesmi odavno se nije čulo, bez obzira na elektronski minimalizam koji diskretno vodi numeru do klimaksa. Savršeni radio friendly hit!

DEEP SEA DIVER – Impossible Weight (featuring Sharon Van Etten)

Među mojih 10 omiljenih ovogodišnjih pesama – sigurno! Deep Sea Diver predvođeni Sharon Van Etten, predstavljaju ubitačni crossover između indie-popa, dance ugođaja i lepljive melodije koja vas progoni iskrenošću i uživanjem, naročito zbog maestralne interpretacije Mrs Van Etten, ali i zbog mudrih gitarsitičkih pasaža ili kratkih synth-intervencija koji su na zvučnoj slici nešto poput šlaga na tortu. Pesma koje se neću odreći ni narednih sezona!

SORRY - Perfect

Indie rock bend iz severnog Londona nedavno je objavio debi album “925” na kojem se nalazi ova neodoljiva, agresivna i moćna pesma koja furioznim tempom nosi sve pred sobom. Tri minuta plamteće energije uz vokalni dijalog pevačice Ashe Lorenz sa muškim članovima benda, stvorili su dobitnu kombinaciju u kojoj su punk žestina, pop refren i perfektna produkcija punog, sočnog zvuka koji priziva na glasno slušanje. Kad slušam “Perfect”, osećam se bolje; šta ima lepše nego kad te pesma podigne i učini jačim nego što možda jesi!

KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD – Honey

Australijski bend osnovan 2010, u svojoj diskografiji iman čak 15 (!) albuma čiju žanrovsku širinu nije lako opisati jer pokrivaju gotovo sve, od akustike, folka, preko psihodelije i punokrvog pop zvuka. Njihov najnoviji singl “Honey” ima akustično odelo ispod kojeg su laki tragovi Indije zbog prizvuka sitara, ali i folklornih motiva koji svemu daju raskoš i smirenje. Naslov “Honey” može se sasvim primeniti na ovaj slaktiš od predivne pesme u kojoj se nalaze sledeći stihovi: “You taste like honey/ All warm and runny/ Kinder then a candy/ Effervescent shandy/ Days are even sweeter/ When I wake up near ya/ The world we’re in is broken/ And you’re the magic potion”. Šta reći sem: uplifting!

APNEU – This Love Is Better For You

Jedan od najboljih holandskih bendova, Apneu, pre mesec dana objavio je svoj četvrti album “Silvester” na kome se nalazi pesma “This Love Is Better For You”, punkoidna pop himna u kojoj je sve savršeno; moćni rif, gresaivni refren i plutajuća melodija koja raste do agresivnog žestokog klimaksa. Naročito prija kad se najglasnije sluša jer uništava svaku bol i depresiju, terajući demone. Ovaj muzički lek prava je terapija. Zato, moja lična poruka za Apneu: thanx!

SECRET MACHINE – Everything Starts

Američki kultni space-rock bend Secret Machine nedavno je objavio svoj najnoviji album „Awake In The Brain Chamber“, u čijem sam se moždanom naslovu, naravno, odmah prepoznao. Ali, iza ove škrte muzičke vesti kriju se drama i tragedija; grupa u kojoj su bili braća Brandon i Benjamin Curtis, Josh Garza i Karnats, prestala je do postoji 2010, a tri godine docnije od raka je umro 35-godišnji Benjamin. Srećom, Secret Machine, sad kao bend od dva člana (Brandon & Josh), nije ništa izgubio od svoje magije. Pesma „Everything Starts“ perfektan je crossover između modernog atmosferskog zvuka, prekrasnih melodijskih linija, plutajućih vokala i zapaljivog ritma; čim prvi put čujete „Everything Starts“, nećete je lako zaboraviti. Briljantno!

L.A. WITCH – I Wanna Lose

Ženski garage-rock trio L.A. Witch (Ellie English, Irita Pai, Sade Sanchez) isporučuje ono što najbolje radi; visokooktansku energiju, oštre kao žilet rifove, gitarističke minijature koje vuku na surf, sve u melodiji koja tutnji snagom i agresijom. Zato se valjda njihov najnoviji album i zove „Play With Fire“. Za one koji vole garage-rock, ovo je dobitna kombnacija, sve uz psihodelični, animirani video. Odvrnite pojačalo!

Oceni 5