Priče žena u 25 naslova
Malala

Photo: Malala Fund

Istinite, iskrene i ne tako lagane

Immaculee Ilibagiza i Steve Erwin: Preživjela da ispriča : otkrivanje Boga usred holokausta u Ruandi

Dirljiva priča mlade žene koja je za vrijeme genocida u Ruandi 1994. godine progonjena kao žena Tutsi. Tada je u stotinjak dana ubijeno više od milijun ljudi i većina njezine obitelji. Knjigu je napisala kada je napustila sve osjećaje mržnje i osvete, kao svoju vlastitu povijest i povijest tog užasnog pokolja

Mende Nazer i Damien Lewis: Robinja: istinita priča o izgubljenom djetinjstvu jedne djevojčice i njezinoj borbi da preživi

Autobiografski roman u kojem Mende Nazer opisuje svoj život od sretnog djetinjstva u malome selu uz Nubijske planine uz svoju obitelj po običajima svojeg plemena do pakla ropstva. U dvanaestoj njezinoj godini selo su napali mudžahedini i Mende je odvedena u ropstvo. Bila je zlostavljana, a potom prodana bogatim Arapima gdje se njezin pakao nastavlja. Nakon dolaska u London kako bi služila drugoj obitelji pruža joj se prilika za bijeg...

Siba Shakib: U Afganistan Bog dolazi još samo plakati : priča Shirin-Gol

Prigodom jednoga od svojih brojnih putovanja u Afganistan, iranska snimateljica dokumentarnih filmova u jednome izbjegličkom logoru susrela je junakinju ovoga romana, Shirin-Gol, koja joj pripovijeda o svom životu - tipičnoj sudbini afganistanskih žena, određenoj stotinama godina starom i zapečaćenom tradicijom. Odrasla je u siromaštvu, vjerovanju u Kuran, i odgojena u duhu islamskih predodžaba o ženi. Kad Rusi upadaju u njezinu zemlju, ona je još mala djevojčica.

Njezin otac i braća povlače se u brda i priključuju mudžahedinskom pokretu, dok sestre krše pravila, podižu veo i zavode ruske vojnike, ali samo zato da bi ih mogle ubiti. Nakon što im je selo razoreno, žene bježe u glavni grad Kabul, gdje Shirin-Gol mora pohađati rusku školu, što će se odraziti na njezino sazrijevanje. Kao djevojka stupa u brak s muškarcem kojemu je dodijeljena u ime kartaškoga duga, potom proživljava brojne progone i nasilja, da bi naposljetku bježala od talibanskoga režima...

Waris Dirie, Cathleen Mille: Pustinjski cvijet : neobično putovanje pustinjskog nomada

Istinita priča o životu Waris Dirie, žene koja je kao nepismena trinaestogodišnja djevojčica pobjegla od nomadskog i okrutnog, naročito prema ženama, života u somalijskoj pustinji. Postala je vrhunska manekenka, ali i borac za ljudska prava u svojstvu izaslanice Ujedinjenih naroda.

Jean Sasson: Prtinceza Sultana : istinita priča o životu u saudijskoj kraljevskoj obitelji

Biti saudijska princeza je san - palače, dijamanti, dizajnerska odjeća... Princeza Sultana rođena je u tom"raju na zemlji", pripadnica je kraljevske obitelji i uživa sve privilegije tog statusa. No život nije bajka i ona već u djetinjstvu shvaća da je zlatni kavez ipak samo kavez, da je život žene bezvrijedan i da ..."bez obzira što činila, budućnost ovisi o jednom jedinom uvjetu: dobroti i velikodušnosti čovjeka koji mu gospodari".

Hala Jabe: Leteći sag za Bagdad : borba jedne žene za dvoje siročadi rata

4. travnja 2003., Bagdad. Tek kad su prozorska stakla eksplodirala, Ali i Rasmiyeh Kathem shvatili su da moraju pobjeći, odvesti svoje sedmero djece u neki mirniji dio grada... Hala Jaber, britanska novinarka libanonskog podrijetla, našla se u središtu pakla nastojeći sačuvati zdrav razum (i goli život) u bezumlju ubijanja. Sudbine potpunih neznanaca zauvijek su se ispreplele pod kišom projektila i besmislenog ubijanja nakon "oslobođenja" napačene zemlje.

Xinran: Dobre kineske žene : skriveni glasovi

Petnaest priča iz života kineskih žena. Autorica je novinarka i književnica koja je na radiju osamdesetih godina vodila emisiju "Riječi na noćnom povjetarcu". Tako su nastale pripovijesti koje su obične kineske žene podijelile s njom i koje otkrivaju bezdušnost i okrutnost kineskog režima.

James A. Levine: Plava bilježnica

Dirljiva i nevjerojatno iskrena, upotpunjena potresnim detaljima, priča o dječjoj prostituciji u jednom slamu indijskog Mumbaija. Ispričana od strane petnaestogodišnje Batuk, koja je već šest godina prisiljena na prostituciju (budući da je prodana kao seksualno roblje), koja ispisuje svoje svjedočanstvo na sve načine maltretirane djevojčice, zatvorene u kavezu, ali koja unatoč tome preživljava duhom i tijelom!

Malala Yousafzai s Christinom Lamb: Ja sam Malala : autobiografija Pakistanke koju su talibani pokušali ubiti jer se zalagala za pravo na obrazovanje

Inspirativna autobiografija najpoznatije pakistanske djevojke, koja je ustala protiv terorizma i tradicija u obrani prava na obrazovanje. Prikazujući život svoje obitelji i običaje svoga kraja, dolazak talibana, uvođenje šerijatskog prava i vladavine nasilja te borbu za svoja prava, autorica čitatelja uvodi u svakodnevicu života mlade žene u patrijarhalnoj sredini pod talibanskim režimom, u kojoj se smatra da je uloga žena kuhanje i rađanje djece.

Knjiga je popraćena malim rječnikom te kronologijom važnijih događaja u Pakistanu i Svatu od osnutka Pakistana 1947. do srpnja 2013., kada se Malala obratila UN-u tražeći besplatno obrazovanje za svu djecu svijeta.

Piper Kerman: Narančasta je nova crna : moja godina u ženskom zatvoru

Uz karijeru, dečka i obitelj punu ljubavi, Piper Kerman jedva da podsjeća na onu nesmotrenu mladu djevojku koja je prije deset godina dostavila kovčeg pun drogeraške love. No ta ju je prošlost sustigla.

Osuđena na petnaest mjeseci u zloglasnom saveznom zatvoru u Danburyju, u Connecticutu, dobrostojeća diplomantica koledža Smith postaje zatvorenicom #11187-424 – jedna od milijuna žena koje nestaju "u ludilu" američkoga kaznenog sustava.

Betty Mahmoody i William Hoffer: Ne dam svoje dijete

Američka domaćica Betty nije ni sanjala da će se njen život dolaskom u Iran pretvoriti u pravi pakao. Tek u Iranu njen muž otkriva svoje pravo lice - on je vjerski fanatik, žena je za njega drugorazredno biće, a dijete njegovo vlasništvo...

Sandra Gregory i Michael Tierney: Zaboravite da ste imali kćer : izdržavanje kazne u Bangkok Hiltonu

Potresna ispovijest mlade žene koja je završila u zatvoru zbog krijumčarenja droge u Tajlandu. Godine 1993. ona je uhićena na aerodromu u Bangkoku, kada se s poznanikom i sudionikom u tom ilegalnom pothvatu trebala ukrcati u avion za Tokio. Umjesto da si osigura mogućnost za povratak kući u Britaniju, ona je osuđena na dvadesetpetogodišnju kaznu zatvora u Bangkoku, da bi nakon četiri godine bila prebačena u britanske zatvore, odakle je, odsluživši sedam godina kazne, oslobođena zahvaljujući pomilovanju tajlandskog kralja. 

U ovoj knjizi Sandra Gregory objašnjava motive koji su je naveli na krijumčarenje droge, pripovijeda o svome životu, a središnje mjesto zauzima prikaz patnji koje je pretrpjela u raznim zatvorima. Njezina osobna ispovijest predstavlja ujedno i upozorenje mladim ljudima na opasnosti koje vrebaju iz svijeta droge.

Esma Abdelhamid: Majka-lavica : moj bijeg iz dvanaestogodišnjeg dogovorenog braka u Njemačkoj i borba za djecu

U ovome romanu autorica prepričava svoju životnu priču od udaje do završetka borbe za svoju slobodu i slobodu svoje djece. Strogo odgajana u Tunisu u muslimanskoj obitelji, s devetnaest godina stupila je u (neželjeni) dogovoreni brak.

Uskoro nakon udaje seli sa suprugom u Hamburg, gdje godinama živi kao u zatvoru: zlostavljana i bez mogućnosti izlaska iz stana bez dozvole. Kada je odlučila pobjeći od muža, oduzeo joj je djecu i poslao ih u Tunis. "Majka-lavica" započinje tešku borbu za skrbništvo i slobodu kako njene djece tako i nje same.

Corinne Hofmann: Bijela Masajka

Autobiografska ljubavna priča i pustolovina mlade Švicarke koja se za kratkog odmora koji je provodila s dečkom u Keniji zaljubljuje u ratnika plemena Masai i odlučuje ostati s njim. Ovo je dnevnik o četiri godina njenog života provedenih u kenijskoj divljini, daleko od civilizacije, u potpuno stranoj kulturi i običajima.

Priča o strasti za gotovo potpunim strancem, nezamislivim uvjetima života, gladi i ritualnim sakaćenjima, borbi za život te naposlijetku bijegu kući sa kćerkom, koja je plod naizgled neuništive ljubavi između bijele europske žene i pripadnika plemena Masai.

Melissa P: Sto poteza četkom prije spavanja

Šesnaest godina, jedan dnevnik, otkrivanje novog i drukčijeg svijeta: tijelo adolescentice, potraga za samom sobom kroz seks, čežnja da se doživi ljubav, iluzija da će je pronaći u mnoštvu kreveta, mnoštvu tijela, u nepoznatim kućama, s muškarcima koji je ne vole. Lirski i uznemirujući, težak i romantičan, ovaj je roman najsnažnije i najneočekivanije debitantsko djelo u Italiji proteklih

Caroline Knapp: Opijanje : ljubavna priča

Ispovjedna proza američke novinarke - dugogodišnje aktivne alkoholičarke, samo je jedna u nizu sličnih, neispričanih priča. Godinama je Caroline funkcionirala kao dvostruka ličnost - na poslu je bila sređena mlada žena, a izvan posla opijala se do besvijesti. Opijanje radi suzbijanja nesigurnosti, depresije, praznine, straha i tisuću drugih razloga, postalo je za nju ukorijenjeni sustav obmana, spirala koja raste bez prestanka da bi na kraju blokiralo njezin život.

Našavši se na dnu našla je, ipak, snage za prekid te kaotične, opsesivne i razarajuće veze i za polagani uspon u stvarnost i prema zrelosti. Iskreno i bez uljepšavanja, nadasve zrelo, iznijela je svoja najmračnija iskustva iz razdoblja ovisnosti i, potom, odvikavanja, ukazujući tako i na ogroman društveni problem koji alkoholizam i više od 15 milijuna evidentiranih alkoholičara predstavljaju za američko društvo.

Amelie Nothomb: Strah i trepet

Dvadestettrogodišnja Amelie po završetku studija romanistike odlučuje vratiti se u zemlju svojega najranijega djetinjstva, zaposlivši se u divovskoj japanskoj tvrtki "Yumimoto" kao prevoditeljica službenih dopisa.

Ali od samoga se početka suočava s krutim kodeksima duboko ukorijenjenima u samo japansko društvo, nerazumljivim jednom zapadnjačkom umu, te je upravo neprilagođavanje istima dovodi do mjesta čistačice sanitarija, ali i sve jasnijega saznavanja pravoga odnosa spram žene, ali i stranaca u nekadašnjoj zemlji njenih snova.

Ovaj osmi po redu od devet romana, s bizarno nevjerojatnom, sarkastičnom pričom, točnije autoričinom neobičnom verzijom proživljenoga, proglašen je najboljim za 1999. godinu od strane Francuske akademije

Diablo Cody: Lutkica - godina dana u životu neobične striptizete

Zanimljivi i duhoviti memoari američke novinarke i scenaristice otkrivaju razdoblje njezinog života u kojem se bavila striptizom. Nakon diplome Diablo Cody preselila se početkom 2003. iz Chicaga u Minneapolis kako bi živjela sa svojim novim odabranikom.

Premda joj je život bio sređen i miran, osjetila je neobičnu želju da se okuša kao striptizeta. Prvo probija led na amaterskoj striptiz večeri u mjesnom kafiću, a zatim potpuno zaranja u svijet striptiza i striptizeta.

Susannah Cahalan: Mozak u plamenu : mojih mjesec dana ludila

Knjiga mlade newyorške novinarke rekonstrukcija je, na osnovu svjedočanstava ljudi koji su je tada okruživali, mjesec dana u kojem je bolovala od rijetke vrste upale mozga koja se manifestirala kao stanje potpunog ludila. Nakon niza krivo postavljenih dijagnoza, s obzirom na rijetkost bolesti, na kraju je do nje dospio liječnik koji je donio pravu dijagnozu i izliječio je. Njezino je pamćenje izbrisalo tu traumu zauvijek, pa kao istraživačka novinarka krenula je u istraživanje vlastita izgubljena sjećanja...

Anais Bordier i Samantha Futerman: Razdvojene : istinina priča o ljubavi ponovno ujedinjenih sestara blizanki

Dnevnički zapisi blizanki koje su kao male djevojčice razdvojene i dane na usvajanje. Odgojene na različitim kontinentima, u potpuno različitim sredinama, u dobi od 25 godina slučajno se prepoznaju na društvenoj mreži.

Osim što su nevjerojatno fizički slične, polako istražujući spoznaju da su rođene na isti datum i u istom gradu u Južnoj Koreji. Njihova komunikacija postaje sve češća, a njihova pitanja o prošlosti sve brojnija. U potrazi za odgovorima susreću se i zajedno odlaze u Koreju…

Jennifer Finney Boyla: Bez nje : život u dva spola

Zanimljiva istinita priča o muškarcu koji u zreloj dobi mijenja spol. James Boylan je bio sveučilišni profesor, imao je suprugu i dvoje djece ali je od najranijeg djetinjstva osjećao da se nalazi u pogrešnom tijelu. Da bi započeo bilo kakvu promjenu u svom životu mora svoju suprugu suočiti s istinom o sebi i pripremiti svoju okolinu na buduće promjene koje će se događati u njegovom izgledu.

Osim što rasvjetljava temu transseksualnosti ili transrodnosti, koja je pitanje identiteta, a ne seksualnog usmjerenja, ova ispovijest je i izrazito dirljiva priča o ljubavi i bliskosti žene i muškarca, kasnije dvije žene koje veže puno više od braka i zajedničke djece.

Isabel Gillies: Takvo što događa se svaki dan : suviše istinita priča

Isabel Gillies je mislila kako ima divan život –savršenog muža, dva sina, prekrasnu kuću iz snova. Odjednom se sve srušilo, muž je napustio nju i djecu zbog ljubavnice. Autorica je iskreno i bez zadrške pisala o svom životu - o ljubavi, raspadu braka i traumatičnim preokretima u životu. Kroz svoju autobiografiju čitateljima poručuje neka vole svoj život čak i kad i se raspada jer kako i sama autorica kaže bolje je pokušati zapaliti svijeću umjesto proklinjati mrak.

Anonimna: Jedna žena u Berlinu : [dnevnički zapisi od 20. travnja do 22. lipnja 1945.]

Istinita priča o mukama i stradanju njemačkih žena od strane pobjedničke vojske SSSR-a u zadnjim mjesecima Drugog svjetskog rata u Berlinu. U ruševinama grada skrivaju se njemački starci, žene i djeca, a njihov život sveden je na borbu za preživljavanje - gladni, izmučeni i prestrašeni, oni su žrtve iživljavanja sovjetskih vojnika, pri čemu je najokrutnija sudbina zadesila upravo žene.

Autorica ovih zapisa njemačka je novinarka Marta Hillers koja je osobno proživjela događaje koei opisuje, a zbog mučnih svjedočanstava objavljivanju su se protivili i Sovjeti i Nijemci, te je djelo prvi put objavljeno u Americi.

Natascha Kampusch: 3096 dana

Četiri godine nakon što je pobjegla od otmičara u čijem je zatočeništvu bila od desete godine do punoljetnosti N. Kampusch odlučila je ispripovijedati svoju priču o otmici, među ostalim, kako bi se suprotstavila mnogim stereotipima i predrasudama koje su prema njoj kao žrtvi imali mediji i dobronamjernici.

Stil ovog autobiografskog štiva gotovo je novinarski objektivan, posebice pri opisu nasilja koje je psihički poremećen muškarac vršio nad ovom djevojkom. Knjiga je svjedočanstvo o samoodržanju ljudskog duha koji preživljava, raste i jača u tamnici i pobjeđuje zlo.

*Prenosimo sa prijateljskog portala GKR - Gradska knjižnica Rijeka

Oceni 5