Dugine porodice iz Srbije
Dugg 01 S

Photo: www.nacional.hr

Istopolni parovi sve češće odlučuju da imaju djecu

Iako postoje, LGBT+ porodice u Bosni i Hercegovini ostaju nevidljive, kako u zakonu, tako i u osuđujućim pogledima društva. Slična je situacija i u susjednoj Srbiji, što je bio motiv za pokretanje neformalne grupe Dugine porodice, u novembru 2019. godine. Vođeni iskustvom članova/ica Duginih obitelji iz Hrvatske, grupa od trenutno pet članova je odlučila da zajedno radi na osnaživanja LGBT+ roditelja, roditelja koji imaju LGBT+ djecu i budućih roditelja, te da urade sve kako bi se stanje istospolnih zajednica u Srbiji poboljšalo. Iako u BiH još uvijek ne postoji slična organizacija, iskustva susjeda mogu biti smjernica za dalje kretanje aktivističke borbe.

O trenutnom stanju kada su u pitanju istospolne porodice u Srbiji, o razlozima i motivima formiranja grupe, načinu djelovanja, promjenama koje su nužne za unaprjeđenje stanja duginih porodica u Srbiji, ali i drugim temama, razgovarali smo sa Milenom Marković.

*Možete li nam reći nešto više o tome kakva je trenutno situacija kada su u pitanju istospolne porodice u Srbiji?

MILENA MARKOVIĆ: Trenutna situacija nije za pohvalu. Neminovno je da istopolne porodice postoje, ali na žalost nisu prepoznate u društvu, a ni zakonu. Ono čime bismo mogli da se pohvalimo je, da se i pored svih zakonskih prepreka, parovi sve češće odlučuju da imaju decu. Isto tako u Srbiji poznajemo mnoge istopolne porodice koje već imaju decu.

*Dugine porodice je neformalna grupa koja je nedavno pokrenuta. Koji su bili najvažniji razlozi i motivi formiranja grupe?

MILENA MARKOVIĆ: Jedan od najvažnijih motiva a ujedno i razloga za pokretanje naše neformalne grupe/organizacije su podizanje vidljivosti i svesti o duginim porodicama, kao i podrška roditeljima LGBT+ dece koja je neophodna. Bez obzira na pritiske sredine svaki roditelj treba da bude na strani deteta, a ne sredine.

Potreba za tim se pojavila kada sam učestvovala na panelu “Lezbejke i majčinstvo ” na šestoj Labrisovoj lezbejskoj nedelji. Nakon što je publika imala prilike da čuje moju a i mnoge druge lične priče i iskustva iz svakodnevog života pojavilo se veliko interesovanje za ovu temu. Tada sam shvatila koliko se generalno malo o tome zna i priča. Ubrzo nakon toga su počeli da mi pristižu zahtevi na društvenim mrežama sa raznim pitanjima kao i porukama podrške. Presudan trenutak odluke za pokretanje organizacije koja će se baviti duginim porodicama je bilo moje učešće na konferenciji, koju su u maju ove godine, organizovale Dugine obitelji iz Hrvatske.

Pored odlične organizacije i samog sadržaja konferencije dobila sam i veliki motiv. Uvek kroz osmeh govorim o njima jer su oni zaslužni što se u Srbiji pokrenula organizacija koja će se baviti tom temom. Od njih smo puno naučili.

*Na koji način trenutno djeluje grupa Dugine porodice, i koji su planovi za budući rad?

MILENA MARKOVIĆ: Dugine porodice okupljaju LGBT+ parove koji imaju decu kao i roditelje LGBT+ dece. Kod nas su naravno i više nego dobrodošli i svi parovi koji planiraju da budu roditelji.  Trenutno brojimo pet članova tima koji aktivno rade na svim poljima. Imali smo nekoliko okupljanja sa zajednicom, gostovanja na obukama, konferencijama kao i sa podržavaocima istopolnih porodica. Sa Prajd Info Centrom imamo odličnu saradnju i uvek nam izađu u susret, kako za prostor, tako i za druge stvari. Od januara počinjemo sa regionalnom saradnjom sa svim LGBT+ roditeljima i roditeljima LGBT+ djece, sa zapadnog Balkana i Turske, kroz koju nastojimo da razmenimo iskustva i osnujemo veliku grupu podrške. Imaćemo priliku da se sastanemo na sledećoj Erinoj regionalnoj konferenciji i svima predstavimo naš zajednički rad. Trenutno je i aktuelna dobrovoljna akcija pod nazivom “Deda Mrazovi pomoćnici” prikupljanja slatkiša, ili već gotovih paketića za mališane koji žive u duginim porodicama. Ove godine mi nosimo paketiće na kućne adrese, a cilj je, nadamo se, da će Dugine porodice dogodine imati dovoljno sredstava i osnaženih roditelja, jer planiramo da tradicionalno okupljamo pred praznike decu i roditelje uz predstavu i Deda Mraza.

Nastojimo da ostvarimo kontakte i saradnju sa organizacijama u regionu. Imamo i veliku podršku mnogih organizacija u Srbiji. Između ostalog, cilj nam je da motivišemo i da podelimo sa drugim zemljama  naše dobre primere, stečeno znanje i iskustvo, kako bi se i drugi bavili duginim porodicama u regionu.

*Dugine porodice su realnost, iako ih trenutni zakon ne prepoznaje kao takve. Na koji način se ta situacija, prema vašem mišljenju može poboljšati? Šta smatrate da je nužno promijeniti u narednom periodu, kako kroz zakonske odredbe, tako i generalno, kroz društveni angažman, da bi se olakšao svakodnevni život istospolnim partnerima/icama, djeci i porodicama?

MILENA MARKOVIĆ: Za sada zakoni u Srbiji ne prepoznaju ni istopolno partnerstvo niti činjenicu da u takvim partnerstvima ima dece. Kada se  sve to uzme u obzir je komplikovan proces, tako da su Dugine porodice još “ispod radara”, iako postoje.

Promena zakona i promena svesti ne idu nigde jedno bez drugog. Imamo mnoge planove. Voleli bismo da uspostavimo saradnju sa institucijama kao i da organizujemo obuke za socijalne radnike, zdravstvo, policiju i druge. Iz ličnih iskustava istopolnih porodica sa decom u Srbiji smo došli do nezvanicnog podatka da su skoro svi nailazili na otpor prilikom kontakta sa centrima kao i drugim službama. To nam daje jednu jasnu sliku o tome u kakvom društvu živimo i šta treba da radimo da bi olakšali živote kako deci tako i roditeljima. Na tu temu želimo da radimo i istraživanja. Ono što nam donekle otežava rad jeste činjenica da nemamo naš prostor za rad kao i to da sve finansiramo iz ličnih sredstava. Prostor nam je zaista važan kako zbog grupnog tako i individualnog rada sa psiholozima, mnogi nisu autovani, te im dodatno predstavlja problem da se pojavljuju na javnim mestima koje smatraju nebezbednim.

*Prenosimo s prijateljskog portala lgbti.ba

Oceni 5